Multifokal mercekler, katarakt hastalığı bulunan hastalarda kullanılmaktadır.
Monofokal mercekler (tek odaklı lensler)
Standart katarak cerrahisinde en sık kullanılan mercekler monofokal yani tek odaklı mercekler olmaktadır.
Yakın için gözlük kullanılması gerekecektir. Su tutmayan lensler tercih sebebidir. Bu yüzden dünyaca ünlü olan FDA onaylı firmanın üretmiş olduğu Alcon, Jhonson Jhonson, VSY, Rayner en bilinen markalar arasındadır.
Akıllı Lensleri Devlet, SGK Karşılıyor mu? Ne yazık ki, ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde akıllı lensler devletler ve SGK gibi kurumlar tarafından karşılamamaktadır.
Genellikle ameliyatı yapacak özel hastaneler, mercekleri hastaların tedarik etmesini istiyor. Devlet ve üniversite hastanelerinde bu ameliyatlar sık yapılmıyor."
İlgili 42 soru bulundu
Alcon Vivity Lens ile parlak ışıkta uzak ve orta mesafede (kol mesafesi) kişilerin yüzde 94 ve %92'sinde iyi ya da çok iyi görme seviyesi elde edilmiştir. Bununla birlikte halo ve glare adı verilen ışıktan rahatsızlık hissi monofokal lensler ile aynı seviyelerde saptanmıştır.
SGK Kontakt Lens Ödemeleri Ne kadar? Yetişkinler 2 yıl, küçük çocuklarda 6 ayda bir sigortalılar haklarını kullanarak lens değişimlerini yapabiliyorlar. SGK yıllık lenslerde maksimum 1 adet için 170, 2 adet için 340 lira, aylık değişimli lenslerde 6 çift için 100 lira ödeme yapmaktadır.
Akıllı Lens Kimlere Uygulanmaz? Akıllı Lens takılması için gözde herhangi bir önemli sorun olmaması gerekmektedir. Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir.
Akıllı lens uygulaması ömür boyu kalıcı bir tedavidir. Akıllı lens fiyatları, hastanın gözünün durumuna göre, tercihlerine göre ve araç kullanma, bilgisayar kullanma, okuma, telefon kullanma gibi günlük uğraşılarına göre farklı lensler kullanılır ve farklı maliyetler sözkonusudur.
Hasta ömrü boyunca bu lensi kullanmaktadır.
Sağlık alanında katarakt operasyonları çok uzun yıllardır başarıyla yapılmaktadır. Katarakt ameliyatlarının yapılmasının amacı, görmeyi sağlayan saydam doğal merceğin görme özelliğini kaybetmesi ve bu merceğin değiştirilmesidir. Katarakt ameliyatlarında başarılı sonuçlar alınabilmesi için mercek takılması şarttır.
Göz İçi Lens Çeşitleri
Sadece uzak mesafeyi görmemizi sağlayan merceklere (lens) monofokal (tek odaklı) , Uzak ve yakını görmemizi sağlayan merceklere bifokal (iki odaklı), Uzak, orta ve yakın mesafeyi görmemizi sağlayan merceklere trifokal (üç odaklı) mercekler denilmektedir.
Saydam, cam ya da plastik gibi maddelerden meydana gelen mercekler, ince kenarlı mercek ve de kalın kenarlı mercek olmak üzere iki çeşit halinde oluşum göstermektedir.
Uzak, yakın ve orta mesafelerde görüşü netleştiren trifokal lens, deforme olan doğal lensin yerine yerleştirilen göz içi mercektir. Bu lens ya da diğer bir deyişle mercek hem uzak mesafede hem yakın hem de orta mesafede odaklanabilme özelliğine sahiptir. Bu sayede her mesafede net bir görüş sağlar.
Multifokal mercekler katarakt ameliyatı sırasında takılıyor
Katarakt cerrahisinde hastanın göz içinde bulunan doğal mercek çıkartılarak, yerine gözün içyapısına uygun ve hastanın görmesini iyileştirecek bir mercek yerleştirilir. Bu durumda hasta okuma gözlüğü kullanmak zorunda kalır.
Mercek takıldıktan sonra ilk iki gün sürekli göz koruyucu kapağı takmanızda fayda vardır. İlk 2 günden sonraki günlerde dışarı çıkacağınız zaman koruyucu olarak güneş gözlüğü kullanabilirsiniz. Gerekmediği sürece öne eğilmemeli ve ağır kaldırmamalısınız.
Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir. Ancak bu dönemde tam oturmayan gözlük numarası nedeniyle hasta hala bulanık hissedebilir, muayenede deneme camları ile iyi görüyorsa bir sorun yok demektir. Birinci ayın sonunda artık sorunsuz bir göz, son görme düzeyine ulaşmış olmalıdır.
Katarakt ameliyatı sonrası görme, genellikle hemen düzelmez. İlk birkaç gün veya hafta içinde bulanık görme yaygın bir durumdur. Ancak birçok hasta, ameliyat sonrası 1-2 ay içinde görme netliğinde belirgin bir iyileşme yaşar.
Sorunsuz geçen bir katarakt ameliyatında ilk gün gözde yanma batma ve birkaç gün bulanıklık olması doğaldır. Hem göz yüzeyi ameliyatta kullanılan mikrop öldürücü solüsyonlarla tahriş olduğundan, hem de göz bebeği katarakt ameliyatı için büyütüldüğünden görme ilk bir iki gün bulanık olur.
Akıllı lens ameliyatı sırasında hastanın gözü damla ile uyuşturulur ve operasyon sırasında hasta ağrı ya da acı hissetmez. Her bir göz için yaklaşık 5-10 dakikada işlem tamamlanır ve aynı gün içerisinde yalnızca tek göze akıllı lens takılabilir.
Akıllı Lens Kimlere Takılır? Kişi kataraktı varsa ve katarakt ameliyatı sonrası hem uzak hem de yakını gözlüksüz görmek istiyorsa Akıllı Lens ilk tercihtir. Uzun yıllardır aslında katarakt ameliyatları sonrası uzak yakın mercekler göz içine takılmaktaydı.
Tıbbi bir hastalık olmadıkça göz içi lenslerin tekrar değiştirilmesi önerilmez. Bu nedenle katarakt ameliyatı öncesi hangi lensin konulacağı kararı önemli ve bir kez alınacak bir karardır. Akıllı lens uygulaması her hastaya uygun değildir.
Kontakt lenslerin yenilenme süresi 2 (iki) yıldır. Ancak konjenital katarakt nedeniyle opere olmuş 6 yaşına kadar olan çocuk olgularda 6 (altı) ayda bir yenilenmesi halinde, 6 yaşından sonra afakı devam eden olgularda ise sağlık kurulu raporuna istinaden bedelleri Kurumca karşılanır.
Önceki senelerde, 3 sene geçmeden değiştirilen gözlükler için devlet herhangi bir destekte bulunmuyordu. Gözlük çerçeveleri için sağlanan destek 37,80 TL'den %165 zam ile 100 TL'ye çıkarıldı. Gözlük camı için sağlanan destek 9,15 TL'den %230 zam ile 30 TL'ye çıkarıldı.
Gözlük Camı ve çerçeve 3 yılı geçmeden yenilenmez. Bu süre bitmeden gözlük cam ve çerçeveyi yeniden alınamıyor. Ancak, görme bozukluğunda 0,5 diyoptrilik değişiklik olması halinde gözlük camının değişimi için 3 yıllık süre beklenilmeden yenisi alınabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri