Devlet kuruluşlarında Sünnet Operasyonu ücretsiz olarak yapılmaktadır. Özel hastanelerde sünnet operasyonu yapılacak ise fiyatlar çocuğun yaşına, ilin koşullarına veya herhangi bir sağlık sorununa göre değişiklik göstermektedir. Özel hastanelerde sünnet en yüksek 5 bin TL'dir.
15 Haziran 2020 'den sonra yürürlüğe girmesi beklenen tebliğe göre, sünnet parasının devlet tarafından karşılanacağı belirtilmiştir.
-Sünnet ücretleri 2023 yılında da bölgeden bölgeye değişebilmekle beraber. Özel hastane ve kliniklerde sünnet fiyatları ortalama 3.000 TL dolayında olabilir. Daha lüks hastanelerde sünnet fiyatları 8.000 TL'yi bulabilir. -Devlet ve üniversite hastanelerinde ise sünnet işlemi bedava olarak sürdürülebilir.
Özel kliniklerde ve özel hastanelerde sünnet ücreti değişmekle birlikte özelde lokal anestezi ile sünnet ücretleri 4500₺ ile 8500₺ arasında değişmektedir. Bu ücret bazı hastanelerde 20.000 ₺ ye kadar çıkabilmektedir.
2022 yılında özel hastanelerde sünnet ücretleri ortalama 1500-3000 TL arasında değişirken, devlet hastanelerinde ise ortalama 500-1000 TL arasında değişmektedir. 2023 yılında sünnet ücretlerinin bu rakamlara göre artması beklenmektedir. Ancak net bir rakam vermek için enflasyon oranının belli olması gerekmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Devlet kuruluşlarında Sünnet Operasyonu ücretsiz olarak yapılmaktadır. Özel hastanelerde sünnet operasyonu yapılacak ise fiyatlar çocuğun yaşına, ilin koşullarına veya herhangi bir sağlık sorununa göre değişiklik göstermektedir. Özel hastanelerde sünnet en yüksek 5 bin TL'dir.
Devlet hastanelerinde sünnet ücreti alınmamakta ve gerekli hijyen koşulları sağlanabilmektedir.
Sonrasında ise randevu aşamasına geçebilirsiniz. Devlet hastanesinden sünnet randevusu almak son derece kolay ve hızlı bir işlemdir. Devlet hastanesinde sünnet yaptırmak için Alo 182 randevu hattını arayabilir ya da MHRS randevu sistemi üzerinden randevu alabilirsiniz.
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
Bu yüzden sünneti muhakkak işin uzmanı olan, sünnet eğitimi almış bir üroloji uzmanına yaptırmalısınız.
Ameliyathane ortamında ve uygun anestezi ile yapılan sünnet günübirlik bir cerrahi işlemdir. Çocuğun uzun süre hastanede yatmasına gerek yoktur. İşlem sonrasında hastanede 2-3 saatlik takip genellikle yeterli olmaktadır.
Devlet hastanesinde sünnet yaptırmak Alo 182 randevu hattını arayabileceğiniz gibi ayrıca MHRS randevu sistemini de kullanabilirsiniz. Bu kanallar üzerinden tercih edeceğiniz devlet hastanesinin çocuk cerrahisi bölümünden randevu olması halinde ilk olarak muayene için istediğiniz tarih ve saatte randevu alabilirsiniz.
2023 Sünnet Fiyatları
Devlet hastanelerinde sigorta karşıladığı için ücret talep edilmez. Fakat özel hastanelerde ücret ile bu işlemi gerçekleştirir. Güncel olarak sünnet fiyatları özel hastanelerde ortalama 700-12.780TL arası değişirken, ortalama 1.200-7.500 TL arasında değişiklik gösterir.
Ülkemizde sünneti yasal olarak sadece T.C. vatandaşı tıp doktorları yapabilir. Tıp doktoru olmayanların sünnet yapması ve bu kişilere sünnet yaptırılması suçtur. Yasa ile yasaklanmıştır.
Ancak bilinen genel sünnet yaş aralığı il 18 ay ya da 1,5-5,5 şeklindedir. Devlet hastanelerinde çocuklar, ilk 18 ayda yani bebeklerin iyileşme sürecinin oldukça hızlı olduğu evrede daha sık yapılmaktadır.
Devlet hastanesinde sünnet işlemi için üroloji bölümünden ya da çocuk cerrahisi bölümünden randevu alınır. Sünnet, penis ucundaki derinin alınması işlemidir. Bu işlem bir ameliyattır ve çok önmeli bir cerrahi işlemdir.
18 aydan önce sünnet düşünülüyorsa yenidoğan dönemi tercih edilmelidir. 6 yaş ve üzeri ise çocuğun bilinçli olduğu dönemdir. Çocuk kabul etse de etmese de, korksa da korkmasa da sünnetin ne olduğunu anlayabilir. Özellikle 2 buçuk- 4 buçuk yaş arasında sünnetten kesinlikle uzak durmak gerekir.
Sünnetin mevsimle ilgisi yoktur. Sünnet Türk toplumunda hijyen, tıbbi, dini ve sosyokültürel nedenlerle yapılmaktadır.
Yaklaşık 15 -20 dakika süren işlemin ardından ortalama genel anestezi ile yapılanlarda 3 saat, lokal anestezi ile yapılan yenidoğan sünnetlerinde de 1 saat sonra çocuk evine gönderilebilmektedir.
Toplu Sünnet Şöleni için 15 Mayıs 2023 Pazartesi gününden itibaren ailelerin başvuruları alınmaya başlanacak.
Sünneti kimler yapmalı sorusunun tartışmasız yanıtı, sünneti yapacak kişinin farklı yöntemler konusunda bilgili ve deneyim sahibi bir hekim, tercihan bir çocuk cerrahı veya çocuk üroloğu olmasıdır. Çünkü bu konuda uzmanlaşmış kişiler Çocuk Cerrahları ve Çocuk Ürologlarıdır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tüm çocukların sünnet bedellerini 15 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe giren 'Sağlıkta Uygulama Tebliği' ile karşılamaya başladığı belirtildi.
Yenidoğan dönemindeki sünnet yaraları yaklaşık 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir. Sünnet sonrası iyileşme sürecinde bir sıkıntı yoksa 4-5 gün sonra banyo yapılabilir. Sünnet yenidoğan döneminde yapıldıysa ilk 48 saat pişik kremi kullanmak gerekebilir.
Dikişsiz yöntemlerdeyse sünnetin toplam risk oranı %0.2-0.6 arasında rapor edilmiştir. Yenidoğanlarda risk % 0.2'nin altındadır. Sünnetin en sık karşılaşılan riski kanamadır. Kanamadan sonra en sık görülen riskler enfeksiyon, cilt yapışıklığı, pipi gömülmesi, eksik kesim ve idrar deliği darlığıdır.
Sünnet, aynı zamanda sağlık yönünden de yapılması gereken süreçler arasındadır. Sünnet için hastaneye gidilmeden önce çocuğun çantası hazırlanması gerekiyor. Çanta içerisinde, sünnet pijamaları, temiz iç çamaşırları, peçete ıslak mendil ve benzeri eşyaların çanta içerisinde mutlaka ve mutlaka olması lazım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri