Debriyajın sertliği araçlara göre değişiklik gösterse de bastığınızda hafif bir zorlanma olması gerekir. Ancak yapışkan bir şeye bastığınızdaki gibi bir his oluyorsa baskı balata bitmiş demektir. Debriyajın düzgün cevap verdiği durumlarda aracı viteste test edebilirsiniz.
Baskı Balata: Yarı otomatik şanzımanlarda baskı balata sistemi bulunurken tam otomatiklerde bulunmuyor.
Aracınız 1. ve 2. vites dışında üst viteslerde stop etmeden yerinden hareket edebilir. Aracınızın debriyaj pedalında sertlik oluşabilir. Aracınızın motor gücünde zayıflama oluşabilir. Aracınız motor çalışıyor olsa bile istenilen hıza ve performansa ulaşmakta zorluk çekebilir.
Özellikle ikinci el araç almaya karar verenlerin en sık merak ettiği konuların başında baskı balata kaç km değişir ve baskı balata kaç binde değişir soruları gelmektedir. Ortalama 90.000 km arasında baskı balatanın değişmesi önerilmektedir.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Sürüş tarzı, agresif ve ani hızlanma/yavaşlama gibi etkenler baskı balatanın daha hızlı aşınmasına neden olabilir. Ayrıca, sıkışık trafikte sürekli debriyaj pedalına basmak da baskı balata ömrünü kısaltır. Kullanım koşulları da etkili olabilir.
Balatalar ilk periyodik bakımdan itibaren sürüş izlenimleri ile kontrol edilir. Eğer sürüş problemi bulunuyorsa müdahale edilir. Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
Debriyajın sertliği araçlara göre değişiklik gösterse de bastığınızda hafif bir zorlanma olması gerekir. Ancak yapışkan bir şeye bastığınızdaki gibi bir his oluyorsa baskı balata bitmiş demektir. Debriyajın düzgün cevap verdiği durumlarda aracı viteste test edebilirsiniz.
Yarı otomatik ve tam otomatik araçlar arasındaki fark, özerklik düzeyidir. Yarı otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirebilirken tam otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirmemektedir.
Otomatik vitesli araçta debriyaj balatası var mı? otomatiğin sistemine göre değişir. amt mmt easytronik gibi otomatikleştirilmiş şanzımana sahip bir araç sa evet debriyaj balatası mevcuttur.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
Görevini basitçe açıklamak istersek; Araç çalışır vaziyette iken debriyaj pedalına da bastığımızda motor ve şanzıman arasındaki bağlantı kesilir, motor boşta çalışmaya devam eder ve vites değiştirebiliriz.
Debriyaj devreye girdiğinde, balata volan ile baskı plakası arasına sıkıştırılır. Motordan gelen güç, debriyaj balataları aracılığıyla şanzımanın giriş miline iletilir. Debriyaj balatası değişimi sayesinde ise vites geçişlerinin sert ve zor olması durumu tamamı ile ortadan kalkar.
Yarı otomatik şanzımanlar araçlarda “hill holder” yani yokuş kalkış desteği bulunmuyorsa yokuş kalkışlarında geri kayma yaşanabilir.
Yokuşta duraklama esnasında aracın frenine tam basılı halde tutulmalıdır. Kalkış anında ise vites D konumuna getirilmeli ve gaza basılmalıdır. Bu yöntem kullanılarak aracın yokuşta geri kayması önlenir ve kavrama sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanır.
Yarı otomatik vites yokuşlarda rampalarda eğer hil holder yani ( Yokuş Kalkış Desteği ) yok ise geri kaydırma yapacaktır. Rampa olan bir yerde ışıklarda beklerken frenden ayağınızı çektiğinizde hemen gaz vermeniz gerekecek.
Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
Bu konuda ayrımı en basit şekilde yapmak için yarı otomatik vites harfleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Eğer vites kolunda sadece P (park), R (rear / reverse), N (neutral) ve D (drive) harflerini görüyorsanız o aracın yarı otomatik vitesli olduğunu anlayabilirsiniz.
Yarı Otomatik Vitesli Araçlar
Bu araçlar, uzun mesafe yollarında, sürücülerin yardımcısıdır. Aynı zamanda trafik yoğunluğu olan şehirlerde ise oldukça kullanışlıdır. Sürücünün bütçesine çok yardımı olan bu araçlar, sürüşü de kolaylaştırmaktadır.
Baskı balatası, motor ve vites kutusu arasındaki güç aktarımını sağlar ve vitesin kolayca değişmesini sağlar. Debriyaj basıldığında hızlı vites değişimini kolaylaştırır. Baskı balatası olmasaydı vites değiştirmek imkânsız hale gelirdi. Araç hareket ederken titremesini engeller.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Debriyaj yeni değiştiğinde bir alışma süreci vardır yaklaşık 1.000 – 1.500 km kadar, bu süre zarfında vites değiştirme işlemleri biraz ağır ve kaba olacaktır. Fakat daha sonra normal pürüzsüz geçiş dinamiğine kavuşacaktır.
Balata değişimi çok uzun süren bir işlem değildir. “Balata değişimi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı genellikle 3-4 saat içerisinde değiştirildiği yönündedir.
Özellikle orjinal olmayan debriyaj balatası değişimi sonrasında kullanılan motor yağı henüz 1.000 km olmadan kararıp siyahlaşabiliyor, hatta motor bu yağı eksiltmeye başlayabiliyor (tecrübe ile sabittir).
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri