Kamuoyunda "hurda araç teşviki" olarak bilinen, 16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulaması başlıyor.
2018 yılında çalışmalara başlanılan ve 2019 yılında yürürlülüğe giren bu uygulama ne yazık ki 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdi.
ÖTV İndirim Başvuru Süreci
Bir aracın hurdaya ayrılması için plakaları ve ruhsatı ile birlikte notere başvurulması gereklidir. Eğer aracın çekme belgesi mevcut ise plakasız da başvuru sağlanabilmektedir. Başvurunun ardından noter kayıt oluşturur ve sistem kapsamında oluşturduğu belgeyi kişiye teslim eder.
Eğer hurda indirimden faydalanmak isteniliyorsa tescil tarihinden itibaren 16 yıl geçen araçlar, hurda kapsamına alınır. Bazı kullanıcılar ise satış değerine göre 16 yaşından önce araçlarını hurdaya ayırabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Araba sahibinin trafik tescil şubesine başvuruda bulunması gerekmektedir. Hurdaya çıkarılmak istenen arabanın tamiri ve yenilenmesi durumunda bile yeniden tescil ettirilmeyeceğine dair hurda dilekçesi yazılmalıdır. Eski tescil, trafik belgeleri ve plakalar ile alakalı tüm belgeler getirilmek zorundadır.
Hurda yasası için verilen süre 2019 yılına kadar uzatıldı. 1997 yılında ve öncesinde alınan araçlar, bu yasa kapsamında hurda olarak nitelendiriliyor. Bu tarz araçların 2019 sonuna kadar Hurda Müdürlükleri'ne teslim edilmesi gerekiyor. Ayrıca hurda yasası kapsamında alınacak tutar 10 binden 15 bine çıkarıldı.
Bir otomobilin hurdaya ayrılabilmesi için bazı şartların mevcut olması gerekmektedir. Buna göre; Araç kullanılamaz hale gelmişse, yanmışsa, aşırı paslanmışsa, yaşını doldurmuşsa, sürekli muayene olması gerekiyorsa ve sigorta masrafı gerekiyorsa hurdaya ayrılır.
Bunun dışında araç hurda belgesi iki farklı ana sebepten alınır. Bu sebepler şunlardır: 1- Aracın kaza yapması durumunda kullanılamaz hale gelmesi sebebiyle hurda belgesi alınabilir. 2- Çok uzun süre boyunca kullanılmaması durumunda eskimesi sebebiyle fonksiyonlarını yitiren araç için hurda belgesi alınabilir.
Hurda Belgeli Araçlar Satılabilir mi? Hurda belgeli araçların yeniden trafiğe çıkması yasak olsa da bu tip araçların alım ve satımından herhangi bir sakınca yoktur.
Yukarıdaki düzenlemeler uyarınca hurdaya çıkarılan aracın trafik kaydı silinmekte ve bu silinme işlemi tarihi itibariyle MTV mükellefiyeti son bulmaktadır. Hurdaya ayrılmış aracın tekrar trafiğe tescil işlemi söz konusu olmadığı için bu araçlar için yeniden MTV yükümlülüğünün doğması söz konusu değildir.
7176 sayılı Kanun ile hurdaya çıkarılan araçlar için uygulanan 10.000 TL'lik ÖTV indirimi tutarı, 12.6.2019 tarihi itibariyle 15.000 TL'ye çıkarılmıştır.
Otomobil, panelvan, arazi taşıtı, ATV, jeep, station wagon ve pick-up gibi taşıtların tümü ÖTV indirimi kapsamında bulunmaktadır. Otomobilde ÖTV indirimi için engel oranı dikkate alınmaktadır. Yeni ÖTV düzenlemesi ile karavan dönüşümlü yapılan 0-5 yaş arasında bulunan araçlar için ÖTV oranı %45'e düşürülmüştür.
Hurda teşviki diğer bir adıyla Yaşlı Araç Değişim Programı olarak da ifade edilmektedir. 2018 yılında hazırlanan ve 1 yıl sonra Haziran ayında yürürlülüğe girdi. Ortalama 6 ay süren bu indirimden çok sayıda sürücü faydalandı. Ancak 2020 yılına girmemizle beraber bu teşvik indirimi de sona erdi.
Türkiye'de otomobiller için ilk hurda teşviki 12 Ağustos 2003 ile 31 Aralık 2004 tarihleri arasında uygulandı.
Ruhsata, satış sözleşmesinin yevmiye numarası ve tarih ve hurdaya çıkarılmıştır. kaşesi basılır ve sonra ruhsat alıcıya verilir, ruhsata mühür basılmasına ve imza atılmasına gerek yoktur. İşlemin bir aslı, D cilbendinde noterlikte yönetmelikte belirtilen sürede saklanacak.
Hurda belgeli araçlar onarılsa dahi tescil izni olmadığından trafiğe çıkarılamıyor. 16 yaş ve üzerindeki araçlar hurdaya çıkarıldıktan sonra şasi numarasının yazılı olmadığı parçaların satışı yapılarak değerlendiriliyor.
-Hurdaya ayrılmış olan bir aracınız varsa bu araç ile ilgili yedek parça konusunda satış yaparak nakde dönüştürebilirsiniz. -Motorun üzerindeki şasi numarasının dışında kalan tüm parçaları satabilirsiniz. -Aracı toplayıp yeni bir hale getirseniz bile yeniden ruhsat çıkarma ve plaka çıkartma işlemi yapılamaz.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
Çekme belgesinin kaldırılabilmesi için araca geçici trafik sigortası yaptırılarak TÜVTÜRK üzerinden muayene alınması gerekmektedir. Muayene sonrasında TÜVTÜRK'ten alınan “Araç Tespit Raporu”, ruhsat yerine geçmektedir. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmasının ardından noterden ruhsat çıkarılmaktadır.
Ve trafiğe çıkması yasak. Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Araba parçaları geri dönüşüm sanayinde büyük yere sahip ve bir arabanın neredeyse %90'ının geri dönüştürülebilir ve tekrar kullanılabilir olması da aslında bu durumun nedenini açıklar nitelikte. Yılda yüz binlerce ton araç parçasının geri dönüştürülmesi, hem ekolojik hem de ekonomik açıdan büyük öneme sahip.
Araçların lastikleri, iç ve dış mekanda kullanılan plastik aksamlar, motor ve mekanik ekipmanlar gibi tüm otomobil bileşenleri geri dönüşümlü malzemelerden üretilmektedir. Bu sebeple bu endüstri içinde geri dönüşüm faaliyetleri oldukça önemli bir yer kazanmaktadır.
Aracın çalınması durumunda, aracın çalındığı günden itibaren en az bir ay geçtikten sonra araç hala bulunamamış ise aracın sahibi tarafından trafik kuruluşlarına aracın tescil kaydının silinmesi için başvuruda bulunulur. Bu konuda aracın çalındığını kanıtlayan belgeler dilekçeye eklenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri