Devlet katkısı ödemelerinin, ödeme yaptığınız ayı takip eden 3 ay içinde hesabınıza yatırılacağını öngörüyoruz.
3. yılın sonunda devlet katkı payının %15'ini, 6. yılın sonunda devlet katkı payının %35'ini, 10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ını, Emekliliğe hak kazandığınız zaman ise devlet katkısının tamamı alabilirsiniz.
Sözleşmeniz devam ettiği sürece sınırlandırılmış bir tarih veya süre bulunmamaktadır. Yatırdığınız toplam tutara bakılarak o yılın toplam brüt asgari ücret tutarını aşan tutar, bir sonraki yıla devrolur ve Şubat ayında devlet katkısı hesabına yansıtılır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
Oldukça avantajlı olan bu yeni sistemde de mevcut sistemde olduğu gibi devlet katkısı bulunuyor. Üstelik Otomatik Katılım Sistemine dahil olduktan sonra ilk 2 ay içerisinde cayma hakkını kullanmayıp sistemde kalan çalışanlar, hak ediş koşulları kapsamında 1000 TL ek devlet katkısı almaya hak kazanıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Otomatik BES - Devlet Katkısı Hakediş
Başlangıç döneminde sistemden ayrılmayarak geleceğiniz için birikim yapmaya devam ederseniz, sistem sizi bir kez daha ödüllendiririr ve hak ediş şartlarına tabi olarak bir defaya mahsus 1000 TL başlangıç devlet katkısı avantajından da yararlanırsınız.
3'üncü yılın sonunda %15'ini, 6'ncı yılın sonunda %35'ini, 10'uncu yılın sonunda %60'ını, Emekliliğe hak kazandığınızda ise devlet katkısının tamamını alabiliyorsunuz.
10 yıl boyunca BES içerisinde kalıp 56 yaşını doldurduğunuz zaman, sadece -eğer BES müşterisiyseniz- Emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yaşınız ve süreniz dolduğunda dilerseniz emekli olur; dilerseniz de çalışmaya devam edersiniz.
Emekli olmadan sistemden ayrılmanız durumda %10 stopaj vergisi alınır. Emeklilik sonrası, vefat, maluliyet, tasfiye ve benzeri gibi zorunlu nedenler ile BES iptal etme işlemi yapan katılımcılardan ise %5 oranında stopaj kesintisi yapılır.
Sistemden ayrılma kararınız hala devam ediyorsa, emeklilik planınızın başlaması ve ilk ödeme itibarı ile ilk 2 aylık başlangıç dönemi başlar. Başlangıç dönemi içerisinde ödediğiniz katkı payının tamamını geri alabilecek şekilde sistemden ayrılabilirsiniz.
Devlet katkısı tutarı, katkı payı ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde emeklilik hesabına şirket tarafından aktarılır.
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir. 6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
* Bir katılımcıya ödenebilecek devlet katkısı,yıllık brüt asgari ücretin %30'u ile sınırlıdır. 2024 için bu tutar maksimum 72.009TL'dir.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
Devlet katkısı, diğer katkı payları gibi Takasbank'ta katılımcı adına saklanır ve emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.
BES, tasarruf edip birikim yapmanızı, devletin de bu birikime katkı koymasını sağlayan bir sistem. BES, hem uzun vadeli tasarruf açığınızı gidermeniz, hem de birikimlerinizi altın, döviz, hisse senetleri gibi kazançlı araçlarda profesyonelce yönettirip çoğaltarak değerlendirmeniz açısından mantıklı bir seçenek.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçları nedeniyle sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekebilecek.
Devlet katkısı limitinin, yani üst sınırının brüt asgari ücrete göre belirlendiğini belirtmiştik. Hesaplama kısmına geçmeden hemen belirtelim: 2024 BES devlet katkısı limiti (üst sınırı) 72.009 TL oldu. Bu devlet katkısından faydalanabilmek için de 240.030 TL katkı payı ödemesi yapmanız gerekmekte.
Garanti BES İptal
Dilerlerse, 444 0 336 Çağrı Merkezimizi arayarak, Sesli Yanıt Sistemi üzerinden de işlem yapabilirler. 2 aylık başlangıç süresini dolduktan sonra da yine Çağrı Merkezi üzerinden erken çıkış işlemi yapılabilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olmak isteyen katılımcılar, birikimlerinin hepsini veya bir bölümünü yıllık gelir sigortasına aktarabilirler. Bu şekilde, ömür boyu veya seçtikleri süre boyunca maaş almaları garanti edilir. Maaş ödemeleri aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık periyotlarda yapılabilir.
Bu bağlamda, toplu para ödeyerek emekli olma sürecinin ayrıntıları şöyle: 30 Nisan 2008'den sonra isteğe bağlı sigorta yaptıran kadınlar ve erkekler 9000 prim gününü tamamladıkları tarihteki emeklilik yaşına göre emekli olurlar. İlk kez sigorta yaptıranlar ise 5400 prim günüyle belirli bir yaşta emekli olabilirler.
Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
BES'te Ölüm Tazminatı Kime Kalır? Bireysel Emeklilik Sistemi'nde vefat teminatı bulunmamaktadır. Ancak katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, birikimleri, devlet katkısı ve getirilerinin tümü, varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtarlara ya da kanuni varislerine ödenir.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Otomatik BES Kesintisi
Ödenmesi gereken asgari katkı payı, çalışanlarınızın prime esas kazançlarının %3'ü oranındadır ve her ay çalışanın maaşından kesilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri