Merkez Bankası'nın döviz rezervleri gerilerken altın rezervlerinde keskin bir yükseliş göze çarpıyor. Bir ülke Merkez Bankası'nın döviz rezervinin güçlü olması ülkede kur yükseldiği zaman finansal sisteme döviz aktarılabileceğini böylece kur şokuna karşı ülke ekonomisinin korunabileceği anlamına geliyor.
Bu para ve altınlara uluslar arası rezerv adı veriliyor. Bu rezervleri bir çeşit ekonomik sıkıntı hallerinde başvurmak üzere biriktirilmiş tasarruflar olarak düşünmek mümkündür. Örneğin ekonomik sıkıntılar nedeniyle döviz gelirinde aksama olan bir ekonomi bu rezervlere başvurarak ithalatını bir süre daha sürdürebilir.
Merkez Bankası'nın altın rezervlerinin son 7 haftada 70 tonun üzerinde gerilemesinde, iç piyasada artan altın talebinin ithalat yerine rezervle karşılanmasının etkili olduğu tahmin ediliyor. Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinden altın satışı, son haftaların en dikkat çeken gelişmelerinden biri oldu.
ALTIN REZERVİ 786,8 TON
“Bankalar zorunlu karşılık altını” olarak TCMB rezervine eklenen altın miktarı 2022'de 16,5 ton artışla 157,5 tona, Hazine altını 5,8 ton artışla 50,1 tona, “Bankalar serbest altın deposu” miktarı da 8,5 ton artışla 16,3 tona yükseldi.
Bu yıllarda uluslararası standarttaki altınların yüzde 93'ü yurt dışında BOE, FED ve BIS kasalarında saklandı. 2017'de İran'a ABD ambargosunun sertleştiği yıllarda rezerv yönetim politikasında değişikliğe gidildi.
İlgili 22 soru bulundu
Buna göre dünyanın en büyük altın rezervi ABD'de bulunuyor.
Almanya, Hollanda ve Avusturya gibi ülkeler, ikinci Dünya Savaşı sonrasındaki iki kutuplu dünyada, güvenlik kaygıları nedeniyle fiziki altın varlıklarını, ABD ve İngiltere'nin altın mahzenlerine emanet etti.
Birinci sırada 746 tonla Hindistan, ikinci sırada 428 tonla Çin, üçüncü sırada 128 tonla ABD, beşinci sırada 73 tonla Suudi Arabistan yer alıyor.
Dünya Altın Konseyi'nin son raporuna göre, yer altı rezervlerinde 53 bin ton altın kaldığı tahmin ediliyor. Yılda ortalama 3 bin ton civarındaki üretimin sürmesi halinde bilinen rezervler 18 yıl içinde tükenecek. Yani; 2040'ta yer altındaki altın madeninin tamamının bitmesi öngörülüyor.
Son 2 aydaki satışlardan önce TCMB 15 ay üst üste altın rezervlerinde artışa gitmişti. Nisan ayında TCMB'nin ardından en fazla altını, 13 ton ile Kazakistan Merkez Bankası, 2 ton ile Özbekistan ve 0.6 ton ile Kırgızistan merkez bankaları sattı. En fazla alım ise 15 ton ile Polonya Merkez Bankası tarafından yapıldı.
Görüldüğü gibi 30 Eylül 2022 tarihi itibarıyla TCMB'nin brüt rezervleri 107,1 milyar dolar, net rezervleri de 9,5 milyar dolar olmakla birlikte swaplar hariç net rezervleri eksi 59,2 milyar dolardır.
İlk çeyrekte 30.21 tonluk alım yapan TCMB, 2. çeyrekte ise 132.23 ton altın sattı. Böylece 2023'ün ilk 6 ayında 102 ton altın satışı gerçekleştirdi.
Gram altın, yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam ediyor. Yılın en çok kazandıran yatırım aracı olan gram altın yıl başından bu yana yatırımcısına yüzde 46 kazandırdı.
Türkiye'de de altın yatakları olmasına rağmen, çıkarılan altın tüketime yetmediği için Türkiye, önemli bir altın ithalatçısıdır. Son 20 yılda Türkiye yıllık 156 ton altın ithal etmektedir. Altın madenlerini genellikle özel ve tüzel kişiler işletiyorlar.
Altın standardı durumu
Tarihi perspektif içinde bakıldığında ilk kayda değer döviz kuru sistemi de 19. yüzyılda ortaya çıkmış, I. Dünya Savaşı'na kadar da yürürlükte kalmıştır. Esas itibarıyla sabit kur sistemine dayalı klasik altın standardı sisteminde ülkelerin her birinin parasının değeri altın fiyatına endekslidir.
Ovacık Altın Madeni'nde Mayıs 2001 yılında Eurogold firması tarafından ilk altın dökümü gerçekleştirilmiştir. 2005 yılında Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından satın alındıktan sonra Türkiye'nin ilk yüzde yüz yerli sermayeli Altın Madeni olarak işletilmeye başlanmıştır.
Türkiye'de altın çıkarılan yerler şu şekilde sıralanmaktadır: Artvin ilinin Hot ilçesi, Balıkesir ilinin Çoraklık, Kubaşlar, Kızıltepe ve İvrindi ilçeleri, Çanakkale ilinin Lapseki, Kirazlı, Küçükdere, Madendağ ve Akbaba ilçeleri, Eskişehir ilinin Kaymaz, Sivrihisar, Midi ve Mescitli ilçeleri, İzmir ilinin Ovacık, ...
1000 gram altın ne kadar ve kaç TL? Gram altının bugünkü alış fiyatı 1682,65 TL, satış fiyatı 1682,91 TL'dir. Gram altın en son 25.09.2023 - 03:59 tarihinde güncellenmiştir. Bu veriler doğrultusunda 1000 Gram Altın 1682910 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
1 tondan 8 gram altın çıkıyor.
Ülkede madenciler genelde kayalardan ton başına yalnızca 2 gram altın çıkarıyor. Bu nedenle 108 kilogram altının tek seferde bulunması"çok nadir rastlanabilecek bir keşif" olarak nitelendiriliyor. 150 bin çeyrek altın değerinde olduğu hesaplanan kayaların açık artırmaya çıkarılması planlanıyor.
Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri - Ağustos 2023. Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 4,5 artarak 116,6 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
Dünya Altın Konseyinin açıkladığı verilere göre Türkiye Cumhuriyeti 2022 yılında 148 ton altın alımı ile bu konuda Dünya merkez bankaları arasında birinci sırada yer aldı. Böylece Türkiye Merkez Bankasının altın rezervi 542 tona ulaştı.
Toplam altın rezervi 491.5 tona geriledi. Nisan ayında TCMB'nin ardından en fazla altını, 13 ton ile Kazakistan Merkez Bankası, 2 ton ile Özbekistan ve 0.6 ton ile Kırgızistan merkez bankaları sattı. 2022 yılında ise TCMB 147.6 tonluk alım ile dünyanın en fazla altın alımı yapan merkez bankası olmuştu.
Çoğunlukla Fort Knox olarak anılan Birleşik Devletler Külçe Altın Deposu, Kentucky Fort Knox'taki Birleşik Devletler Ordusu karakolunun yanında bulunan müstahkem bir kasa merkezidir. Fort Knox, Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı tarafından işletilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri