Konserve yapmak ve dondurucuya atmak. Konserve için çorbanız kaynama ısısındayken konserve kavanozuna koyup vakit kaybetmeden kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirip ısısının oda sıcaklığına düşmesini bekleyin. Oda sıcaklığına gelen kavanozu buzdolabına kaldırın.
Çorbaları, emaye tencerelerde saklayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, oda sıcaklığında bekletmemektir. Oda sıcaklığında bekleyen yemekler 2 saat sonra bakteri üretmeye başlar. Bu yüzden çorbaları tencereye koyup kapağını kapatın ve buzdolabında muhafaza edin.
* Pişmiş yemekleri en fazla 2 saat sonra bu dolabına koyun. Ancak yemeği sıcak olarak dolaba koymak buzdolabının ısısını düşürerek, buzdolabında bulunan diğer besinlerin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle yemeği oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba kaldırın.
Yemeğin altını kapattığım gibi dumanı üstündeyken kavanoza aktarıp kapağını 3 defa tersine tıklattıktan sonra sıkıca kapatırım, Yemeğin sıcaklığıyla birlikte kapağı tutuyor konserve gibi oluyor ve aylarca tazeliğini koruyor.
Bu hem aniden gelen soğuk hava ile sıcak yemeklerin lezzetini ve yapısını bozabilir, hem de sıcak yemek miktarına da bağlı olarak buzdolabının iç ısısını düşürerek diğer yiyeceklerin bozulmasına ve buzdolabının yıpranmasına neden olabilir. Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Ana Yemekler
Aynı şekilde ağzı sıkıca kapanabilen kaplarda 4 güne kadar saklanabilir ve ocakta ısıtılarak tüketilebilirler. Uzun süreli saklamalarda konserve ve dondurma işlemleri de çorbalarla aynıdır. Ancak içinde et barındıran sulu yemeklerin konserve edilmesini çok tavsiye etmiyorum.
7.1.2. Soğutularak saklanmayacaksa tüm yemeklerin üstü servis yapılana kadar kapalı tutulmalıdır. 7.1.3. Sıcak yemekler, sıcak (60 C° nin üzerinde), soğuk yemekler soğuk(5 C° ve altında) bekletilmeli, yemek termometreleri ile sıcaklık ölçümleri yapılarak kaydedilmelidir.
Tüm yemekler buzdolabında veya dondurucuda ağzı kapalı saklama kutuları ve buzluk poşetleri ile hava teması kesilerek saklanmalıdır. Buzluğa kaldırılacak gıdaların cam olmayan kaplarda saklanması gerekir. Yemekleri en fazla 1 kez ısıtın. Tekrar tekrar ısıtmak bakteri oranının artmasına neden olur.
-Sıcak yemekler ulaşım yerinde derhal benmarilere yerleştirilerek min. 650C'de kalması sağlanmalıdır. -Soğuk yemeklerin servisi hemen yapılmayacaksa derhal buzdolabına konarak +40C'de muhafazası sağlanmalıdır.
Yemeği sıcakken buzdolabına yerleştirmek, dolap ısınını etkileyeceği için diğer yemeklerin de bozulmasına yol açabilir. Ayrıca sıcak sıcak buzdolabına giren yemek hızla ekşimeye başlar. Bu nedenle yemek piştikten 2 saat sonda buzdolabına kaldırılmalı.
Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir.
İkinci kere ısıtılacak yemekte bakteri oranı üretim oranı artacaktır. Yemekler nerede ısıtılırsa ısıtılsın fark etmez, kesinlikle kaynama derecesine gelene kadar ısıtılması gerekmektedir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır.
İnsan,yemeğe üflediği zaman bu bakteriler ağız boşluğundan dışarı çıkar,sıcak ortamla buluştuğu zaman zararlı bakteriye dönüşür.Bu bakteriler o zaman kanser hastalığının oluşumuna neden olur.Bundan dolayı,sıcak yemeğe üflenmemesi tavsiye ediliyor.Bu da Peygamberimizin sünnetidir.İnsanlara dinimizin yüceliğini öğretmek ...
Pişmiş et ve balığın buzdolabındaki dayanma süresi 3 ila 4 gün arasındadır, ancak balık veya deniz ürünleri çorbası genel olarak buzdolabında 1 gün saklanmalıdır. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları ise yaklaşık 2 gün saklanabilir. Ancak, ürünler pişirilmediğinde saklanma süreleri değişir.
Yemeklere doğranmış et ekleyin.
Pişmiş et, tavuk eti ve balık tek lokmalık parçalara bölünebilir ve tavada veya güveçte pişen yemeklere eklenebilir. Bu yöntem tahılları ve sebzeleri kullanmak için de güzel bir yol. Bu etleri pilav ve çorba gibi yemeklere de ekleyebilirsiniz.
Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumasını beklemek. Pişen sıcak yemekleri buzdolabına koyma fikri, yiyeceklerin bozulacağı için hemen hemen hepimize yanlış gelmiştir. Ancak bu konuda sıcak yemekleri buzdolabında soğutmak bir şok etkisi yapacağı için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
İyi hesap edilerek verilen su miktarı, yemeğin pişme süresince yetecek ve piştikten sonra da kendine yetecek miktarda suyu olacaktır. Bir nedenle yemeğe ilave su vermek gerekirse, kaynar su verilmelidir. Pişen yemek içerisine ve pişmiş yemek içerisine soğuk su ilavesi yapılmaz. Çünkü, soğuk su yemeğin tadını bozar.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Sulu yemeklerinizi buzdolabında ağzı sıkıca kapalı kaplarda en fazla dört güne kadar saklayabilirsiniz. Bu sürenin et yemeklerinde, iki güne düştüğünü hatırlatmakta fayda var.
Fakat sorunun cevabı çok basit: Her şeyi koyabilirsiniz. Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller…
Artan mercimek yemeğini suyundan süzdükten sonra börek veya bulgur pilavı yapmak için kullanabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise mercimekleri robottan geçirdikten sonra mercimek köftesi yapımında değerlendirebilirsiniz.
Yemekleri çok sıcak yemek, istatistiksel açıdan önemsiz olmakla birlikte 3.3 kat risk yaratıyor. Yemeklerin tuzlu yenilmesi, tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini anlamlı derecede yükseltiyor. Bu nedenle, sofrada tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklenmesi riski yaklaşık olarak 4.2 kat artırıyor.
Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yemeyin: Sıcak havalarda su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Akdeniz diyeti bunun için en uygun örnektir. Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata en iyi seçimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri