Deyimler, bir olayı veya durumu anlatmak için kullanılan sözcük veya cümlelerdir. Örneğin, "yılanın başını ezmek" deyimi, bir sorunun çözülmesi veya bir düşmanın yok edilmesi anlamına gelir. Türkçe dilinde yaygın olarak kullanılan deyimler, dilin zenginliğini ve kültürel birikimini yansıtmaktadır.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
- Deyimler bir dilin zengin olmasını ifade etmektedir. Aynı şekilde halkın dünya görüşünü ve yaşam şeklini ifade eder. Deyim örnekleri; - Kusurun artırılacak olan hareketlerde bulunmak için üstüne tuz biber ekmek deyimi kullanılır.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Deyim: Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları. eş. Tabir.
Deyimler, hem yazılarımızı hem de konuşmalarımızı daha çekici hale getiren yardımcı sözcüklerdir. Normalde daha uzun cümlelere kurarak anlatmamız gereken bazı durumları kısa bir iki sözcükle anlatmamıza da yardımcı olan deyimler, kalıplaşmış cümlelerdir ve bunların yerine eş anlamlı kelimeler de kullanılamazlar.
Deyimler; Genellikle mecaz anlamlı olup asıl anlamından uzaklaşmış olan en az iki sözcükten oluşan, bir durumu anlatan kalıplaşmış söz gruplarıdır. Kalıplaşmış oldukları için kelimeler değiştirilemez.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Açık kalpli (yürekli) : Samimî, içi temiz, içi dışı bir olan kimse.” Komşumuz kadar açık kalpli bir adam görmedim.” Açık kapı bırakmak : Gerektiğinde bir konuya yeniden dönebilme imkânı bırakmak, kesip atmamak, ileriyi düşünerek ılımlı davranmak.”
>> Kalıplaşmış bir cümle ise o kesinlikle deyimdir. kelimlerin yeri değiştirildiği zaman anlam bozukluğu meydana gelir anlam bozukluğu meydana gelirse o deyimdir. Öğüt ve ders veriyor ise kesinlikle deyimdir. Bu yollar ile deyim olup olmadığını bulabilirsiniz.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
2-Atasözleri ile deyimler arasındaki en önemli fark, atasözlerinin asıl gayesi nasihat etmek, yol göstermek ve ibret alınması için gerçekleri bütün çıplaklığı ile göstermektir. Ancaq deyimlerin böyle bir gayesi veya kaygısı yoktur.
Bu sınıflandırma için terminoloji oluşturulup söz konusu öbekler deyimlik yapı olarak adlandırılmıştır. En az iki kelimeden oluşması, kalıplaşma içerisine girmesi ve anlamsal değişime uğraması deyimlik yapıların ortak özelliği olarak belirlenmiştir.
Belli başlı durumları, olguları ve kavramları tanımlamak için kullanılan kalıplaşmış ifadelere deyim denir. En kısa deyimler genellikle 2 yada 3 kelimeden oluşur. Deyimler kalıplaşmış ifadeler oldukları için cümle içerisinde kelimelerin yerleri değiştirilmeden kullanılmalıdır.
- Deyimler en az iki kelimeden oluşur. - Cümle grubu ya da sözcük şeklinde de bulunabilir. Atasözleri uzun gözlem ve deneyimler sonucu oluşmuş bilgi ve öğüt veren kalıplaşmış sözcüklere verilen isimdir.
Deyimlerin tarihi, Türkçe dilinin tarihi kadar eskidir. Bu nedenle tam anlamıyla deyimlerin sayısı bilinememektedir. Ancak bir tahmine göre, yaklaşık olarak 10.000 kadar deyim vardır.
Halk deyimi halk içinden çıkan anlamlı sözlerdir. atasözleri de öyle..
Deyimler gerçek anlamları ifade etmek için kullanılabilir ancak genel olarak mecaz anlamda kullanılır. Deyimlerin ders verme gibi bir gayesi bulunmaz. Durumları ya da kavramları açıklamak için kullanılır. Cümle ya da iki kelimeden oluşan sözcük grupları ile deyimler oluşturulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri