Tebbet Suresi (Arapça: سورة المسد), Kur'an'ın 111. suresidir. Sure, 5 ayetten oluşur. Sure, ismini, ilk ayetinde geçen ve "kurusun" anlamına gelen "tebbet" kelimesinden alır. Surenin diğer isimleri de Ebu Leheb, Leheb veya Mesed Suresi'dir.
Kur'ân'ın 111. sûresinin ilk ayeti, Kureyş'in Haşimoğullarının önde ge- lenlerinden ve Hz. Muhammed'in amcası olan Ebû Leheb ile ilgilidir. Birinci ayet, onun ellerine lânete yer verir: Tebbet yedâ Ebî Leheb…“Ebû Leheb'in elleri kurusun” (Tebbet kelimesi genellikle “beddua” olarak açıklanır).
Meal (Kur'an Yolu)
Ebû Leheb'in elleri kurusun! Kurudu zaten. Ona ne malı fayda verdi ne de kazandığı başka şeyler.
Kur'an-ı Kerim'in 30. cüzünde bulunan Tebbet suresinde, onlar gibi servet ve gücüne güvenenleri bekleyen acı son belirtilmektedir. 603. sayfada başlayıp aynı sayfada biten ve namazda okunan 10 sureden bir tanesi olan Tebbet suresinin ilk ayeti 'Ebu Leheb'in elleri kurusun' bedduasıyla başlamaktadır.
Tebbet suresi düşmanlıktan bahsettiği için düşmana karşı da okunabilen bir suredir. Bazı alimler, savunduğu davasında haklı olan bir kişinin düşmanı için bu sureyi okunmasının çok faydalı olduğunu dile getirir. Düşmanlık için 1000 defa Tebbet suresi okunduğunda düşmanın helak olduğu bilinir.
İlgili 32 soru bulundu
Kahrolsun, kurusun anlamlarına gelen surenin birçok fazileti belirtiliyor. 7 kez okunması halinde her türlü hastalıktan kurtulmaya yardımcıdır. Nazar değen kişiler için okunabilir. Zalim düşmana karış 1000 kez okunduğunda düşmanın helak olacağı belirtiliyor.
TEBBET SURESİ FAZİLETİ VE YARARLARI
Nazar değen kişiler için okunabilir. Düşmana karşı 1000 kez okunması durumunda düşmanın helak olacağı belirtilmektedir. Faydaları arasında şifa olduğu söylenmektedir. Kişinin her türlü zarardan ve hastalıktan korunmasına yarar sağladığı ifade edilmektedir.
Ebu Leheb, 624'de gerçekleşen Bedir Muharebesi'ne hasta olduğundan dolayı katılamamış, savaştan sonra çok ağır bir hastalıktan dolayı ölmüş, cesedi bir süre bekletilmiş ve kokuşmaya başlayınca da oğulları tarafından merasim yapılmadan, alelacele Kalib Kuyusu adında bir yere gömülmüştür.
Namazlarımızda Tebbet süresini öğle namazının sünnetlerinde, ikindi namazının sünnetinin 3. rekatında, Vitir namazının 3. rekatında okuyabiliriz. Tebbet suresi uykusunda korkarak uyanan kişiler yatmadan üç kere okuduklarında o gece rahat bir uyku çekerek korkularından uzak bir gece geçirirler.
Ama Ebu Leheb, İslam'a buğzu ve küfre muhabbeti nedeniyle bu Arap geleneğini çiğnemişti. Ebu Leheb'in lanetlendiği Tebbet suresi, davetin Mekke halkı tarafından iyiden iyiye bilinmeye başladığı, Ebu Leheb'in yeğenine yardım etmesi ve onu desteklemesi gerekirken ona eziyet etmeye başladığı bir dönemde inmiştir.
Ebu Leheb'in elleri kurusun (yok olsun o), zaten yok oldu ya. Ebû Leheb'in *iki eli kurusun, kurudu da! * Arapçada “İki eli kurusun” tabiri, hüsrana uğrasın manasında bir bedduadır. “Kurudu da” yani Ebû Leheb hüsrana uğradı/kaybetti manasındadır.
Ebû Leheb Hz. Peygamber'i her yerde takip ederek sözlerini yalanlamaya, onun bir sihirbaz ve yalancı olduğunu, kavmini birbirine düşürdüğünü, sözlerine itibar edilmemesi gerektiğini söylemeye devam etti. Kendisinin ve karısının Resûl-i Ekrem'i rahatsız eden bu hareketleri üzerine Tebbet sûresi nâzil oldu (bk.
Peygamber Safâ tepesine çıkmış, orada bulunan Kureyş kabilesi mensuplarını yanına çağırarak onlara İslâm'ı tebliğ etmiş; ancak Resûlullah'ın amcası Ebû Leheb bu olaya kızarak, “Kuruyup yok olasıca! Bizi bunun için mi çağırdın?” demesi üzerine bu sûre inmiştir (bk.
Ebû Mansûr el-Mâtürîdî bu hususta şu yorumu yapar: Tebbet sûresinde Resûl-i Ekrem'in hak peygamber oluşunun üç yönlü bir ispatı vardır. Birincisi, ilk inen sûrelerden biri olan bu sûrede Ebû Leheb'in ve karısının cehenneme gireceğinin bildirilmesi ve yaklaşık on yıl sonra ölen Ebû Leheb'in de küfür üzere ölmesidir.
Ebu Cehil, Peygamberimizin (asm) amcası değildir, Ebu Leheb, Efendimizin amcasıdır. Ebu Cehil, İslâm'ın ilk döneminde Peygamber Efendimizin (asm) en azılı düşmanı ve Kureyş'in ileri gelenlerinden biri.
kötülükleri gidermek için tebbet suresi'nin ters okunması ile yapılan bir tür sihirdir. turkoloji edu tr' den alıntıya göre; " sihirbazlar, meclise sıklet verenleri (ezen, aciz bırakanları) def etmek için tebbet suresini ters okurlarmış. düşmene tebbet-i vârun ya hod kâriadır."
Vitir namazı sırasında Fil, Kureyş, Fatiha, Maun, Kafirun, Kevser, Nasr, Tebbet, Nas, İhlas sureleri ile Felak, Subhaneke, Ettehiyyatü, Allahumme Salli, Kunut duası 1 ve Kunut duası 2, Rabbena ve Rabbenağfirli duaları okunur.
Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
Kartal'dan Yusuf İyigün: "Teravih namazı kıldıran hoca Tebbet Sûresini atlıyor, okumuyor.
Ebû Cehil, müşriklerin muharebe ihtiyaçlarının büyük bir kısmını bizzat karşıladığı Bedir Savaşı'nda ensardan Afrâ'nın oğulları Muâz ve Muavviz tarafından öldürüldü.
Tebbet suresi, en geç peygamberliğin üçüncü yılında nazil olmuştur. Çünkü gelen Kur'an vahyinin gizli tebliği süresi en çok üç yıl olarak değerlendirilmiştir. Bu üç yıldan sonra açıktan tebliğ emri gelmiş ve o sırada Ebu Leheb'in haddini aşması üzerine, Tebbet suresi nazil olmuştur.
Tebbet Suresi (Arapça: سورة المسد), Kur'an'ın 111. suresidir. Sure, 5 ayetten oluşur. Sure, ismini, ilk ayetinde geçen ve "kurusun" anlamına gelen "tebbet" kelimesinden alır. Surenin diğer isimleri de Ebu Leheb, Leheb veya Mesed Suresi'dir.
Öz. Mekke'nin ileri gelenleri arasında yer alan Ebû Leheb (ö. 2/624), Hz. Peygamber'in İslâm dönemine yetişen dört amcasından biridir.
Tevbe suresinin ilk ayeti okunurken besmele çekilmez; ancak diğer ayetleri okurken besmele çekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri