Peki, DHBT sınavı hangi meslekleri kapsar? Türkiye'deki en köklü devlet kurumlarından biri olan Diyanet İşleri Başkanlığı için bu sınav, Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatip ve müezzin-kayyım pozisyonlarına aday olacak kişilerin bilgi ve yeterliliklerini ölçer.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, Diyanet İşleri Başkanlığının, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesini sağlayan bir sınavdır.
mezunları hem merkezi atamalar ile çeşitli kadrolara atanabilmekte hem de ”Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT)” sınavına katılıp yeterli puanı alarak Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı özel kadrolara yerleşebilmektedir.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT), ÖSYM tarafından her iki yılda bir düzenli olarak yapılan bir sınavdır. Sınav, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği konu başlıklarından oluşur ve sınavda başarılı olanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli kadrolarında görev almak için uygun hale gelirler.
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev almak isteyen İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım ve Kur'an Kursu Öğreticisi adayları ÖSYM tarafından uygulanan DHBT sınavına girip başarılı oldukları takdirde atanmak için hak edebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
BUNA GÖRE KPSS DEN DİYELİM 70 ALDIN. DHBT1 DEN 80 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 16 DOĞRU) DHBT2 DEN 70 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 14 DOĞRU) BU PUANLARA GÖRE YENİ VERİLECEK VE DİYANETTE.
Baraj puanı, DHBT sınavında adayların geçmesi gereken minimum puandır ve bu puan 50 olarak belirlenmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde çalışan imam-hatip, müezzin-kayyım, başvaiz, uzman vaiz, vaiz, murakıp, Kur'an kursu başöğreticisi, Kur'an kursu uzman öğreticisi, Kur'an kursu öğreticisi, cami görevlileri gibi din görevlileri hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) uygulanır.
KPSS DHBT BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTECEK? KPSS DHBT başvuru takvimi ÖSYM tarafından açıklandı. Buna göre; Sınava başvurular, 07 – 17 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda din hizmetlerinde görev almak isteyen adaylar, KPSS'ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT'ye katılmak zorundadır.
Sınavın geniş konu dağılımı ve derinlemesine bilgi sorgulayan soru tarzı, pek çok aday için DHBT'yi zor bir sınav haline getiriyor.
KPSS DHBT'de yer alan ilk 20 soru DHBT-1, ikinci 20 soru ise DHBT-2 şeklinde isimlendirilmektedir. DHBT-1, tüm öğrenim düzeyleri için ortak temel din bilgisi sorularından oluşmaktadır. DHBT-2 ise adayların öğrenim düzeyine göre farklılık göstermektedir. DHBT sınav puanı, bir sonraki DHBT yapılana kadar geçerlidir.
ÖSYM'nin 2023 takvimi incelendiğinde, DHBT sınavına yer verilmediği görülüyor. Bu durum, sınavın bu yıl gerçekleştirilmeyeceğine işaret ediyor. 2024 DHBT NE ZAMAN? ÖSYM'nin 2024 başvuru ve sınav takviminin önümüzdeki Kasım ayında netleşmesi bekleniyor.
Adaylar, sözlü sınava girmek istedikleri sınav merkezini sınav başvuru ekranındaki ilgili kısımda belirteceklerdir. Başvuruların onaylanmasından sonra adayların sınav merkezi değişikliği talepleri dikkate alınmayacaktır. 2022 DHBT sınavı 27 Kasım 2022 tarihinde yapılacaktır.
KPSS DHBT SINAVI TAMAMLANDI
2022-KPSS DHBT sınavı 30 ilde, 150 bin adayın katılımıyla düzenlendi. Yaklaşık 20 bin görevlinin yer aldığı sınavda, adaylara 40 soru için 60 dakika cevaplama süresi verildi. Sınav, 35 sınav merkezinde saat 10.15'te başladı. Adaylar, saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmadı.
DHBT KPSS başvuru ücreti 115 TL olarak açıklandı. Adayların sınav ücretini yatırırken banka görevlisine; T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı ile birlikte ne kadar ücret yatıracağını söylemeleri gerekmektedir. Adaylar, isterlerse banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.
DHBT sınavının ardından başarılı olan adaylar kontenjan boşluğuna ve puan sıralamalarına göre mülakata çağrılacak ve sözlü sınavda başarılı olanların alımı diyanet tarafından puanına göre ayarlanacaktır.
KPSS P122 türü nedir? KPSS DHBT oturumlarına katılacak olan adaylardan ortaöğretim (lise) düzeyinde mezun olan İmam Hatip ve dengi liselerden mezun adayların Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din görevlisi olarak atanmaları için hesaplanacak olan puan türleri KPSS P122 puan türüdür.
DHBT'nin anlamı “Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi”nin kısaltmasıdır. Diyanet İşleri Başkanlığında din görevlisi olmak için girmek zorunda olduğu bir sınavdır. 2 yılda bir yapılmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nda uzun yıllardır görev yapan ¼ 'ndeki 2 çocuklu bir APK Uzman 2.885 lira, Eğitim Uzmanı 2.895 lira, Din Hizmetleri Uzmanı ise 2.895 lira maaş alırken, 6002 Sayılı Kanunla yapılan değişiklikle yeni göreve başlayan Diyanet İşleri Uzmanı 5.125 lira, Uzman Yardımcısı ise 3.650 lira alıyor.
14 BİN LİRA ARTTI
Diyanet, 2019'da 10.4 milyar lira harcarken, 404.5 milyon lira da net gelir elde etti.
a) Birinci kademe: İl müftü yardımcısı, ilçe müftüsü, eğitim görevlisi, başvaiz, uzman vaiz. b) İkinci kademe: İşletme müdür yardımcısı, şube müdürü, yayınevi satış müdürü, vaiz, cezaevi vaizi, murakıp. c) Üçüncü kademe: Başimam-hatip, Kur'an kursu başöğreticisi.
DHBT'ye girecek olan adayların, yanlarında sınava giriş belgesi ve kimlik kartı bulunmalıdır. Adaylar sınava güvenlik ve kimlik kontrolünden sonra alınmaktadır. Salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınavdan 1 saat önce sınav binasının önünde olması gerekmektedir.
ÖSYM 2024 KPSS SINAV TARİHLERİNİ DUYURDU
KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 4 Ağustos, KPSS Ön Lisans 1 Eylül, KPSS Ortaöğretim 15 Eylül, KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ise 22 Eylül'de yapılacak.
Şart, KPSS ve DHBT'ye girmektir. Bu sınavdan en az 60 puan almak gerekir. Kuran kursu öğreticisi olmak için 3. şart, sözlü sınavdan en az 70 puan almaktır. 4-6 yaş grubuna yönelik Kuran kursu öğreticisi olmak isteyen kişiler tüm bu şartları taşıyarak ayrıca en az 380 saatlik çocuk gelişimi sertifikası almaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri