DHCP açlık saldırısı olarak Türkçeye çevirebileceğimiz bu saldırıda, DHCP sunucusunun sahte MAC adresleri ile DHCP sunucusu üzerindeki kaynakların tüketilmesi hedeflenir. Saldırgan, DHCP sunucusu üzerindeki IP adresi kaynağını tüketene kadar sunucuya istek paketleri gönderir.
DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü), IP ağları üzerindeki aygıtların yapılandırma sürecini otomatikleştirmek için kullanılan bir ağ yönetim protokolüdür, böylece DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin ve UDP veya TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün kullanımına izin verir.
Ruijie DHCP Snooping, ağdaki DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) işlemlerini izleyen ve doğrulayan bir ağ güvenlik özelliğidir. Bu özellik, ağ yöneticilerinin ağlarındaki istenmeyen DHCP trafiklerini engellemelerine ve ağ güvenliğini artırmalarına yardımcı olur.
DHCP, bir sunucunun ağdaki cihazlara otomatik olarak IP adresleri atamasını sağlayan bir protokoldür. IP adreslerinin etkin tahsisine ve yönetimine izin verir ve varsayılan ağ geçidi ve DNS sunucusu gibi diğer ağ yapılandırma bilgilerini sağlar.
Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü olarak da bilinen DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol, IP adreslerinin bir ağ içerisindeki dağıtımı için otomatik ve merkezi bir yönetim sağlar. Ayrıca cihazdaki ağ geçidini, alt ağ maskesini ve DNS sunucusu bilgilerini yapılandırmak için de tercih edilir.
İlgili 31 soru bulundu
İstemci Bağımlılığı
DHCP, ağdaki istemcilerin ağ yapılandırmasını otomatik olarak atar. Ancak bir istemcinin DHCP sunucusuna bağlı olması gereklidir. DHCP sunucusu kapanırsa veya kullanılamaz hale gelirse, DHCP istemcileri IP adreslerini veya diğer ağ yapılandırma bilgilerini alamaz.
Başlat'a tıklayın, Çalıştır yazın, açılan ekrana services.msc yazın ve ardından Tamam'a tıklayın. Hizmetler listesinde, DHCP Sunucusu adlı hizmeti arayın. Varsa DHCP Sunucusu'na çift tıklayın. Genel sekmesinde Başlangıç türü bölümünde Devre dışı'yı seçin.
DHCP sunucusu benzersiz IP adresleri üretir ve diğer ağ bilgilerini otomatik olarak yapılandırır. Yani DHCP sunucusu birbirinden benzersiz farklı IP'ler üreterek cihazların bağlantıları için gerekli olan tüm yapılandırma ayarlarını da otomatik olarak doldurur.
DHCP yani tam adı ile Dynamic Host Configuration Protocol ağınıza bağlı olan tablet, bilgisayar, akıllı telefonlar ya da IOT gibi cihazlarınıza ağ maskesi, ip adresi, ağ geçidi ve DNS adreslerini otomatik olarak atamak için kullanılan protokole verilen bir isimdir.
DHCP açlık saldırısı olarak Türkçeye çevirebileceğimiz bu saldırıda, DHCP sunucusunun sahte MAC adresleri ile DHCP sunucusu üzerindeki kaynakların tüketilmesi hedeflenir. Saldırgan, DHCP sunucusu üzerindeki IP adresi kaynağını tüketene kadar sunucuya istek paketleri gönderir.
DNS spoofing diğer adıyla DNS önbellek zehirlenmesi, Alan Adı Sistemi (İngilizce: Domain Name System) verisini bozarak, DNS çözümleme önbelleğine bozuk verinin yerleştirildiği bir bilgisayar güvenliği saldırısıdır. Ad sunucusunun yanlış sonuç dönmesini sağlar, örneğin IP adresi.
SIEM araçlarının DHCP loglarına erişebilmesi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlardan bazıları da paylaşım yoluyla bu log dosyasına erişmek istemektedir. Varsayılan olarak “Windows\System32\dhcp” yer alan bu alanı paylaşıma açmak yerine, farklı bir alana loglarını yönlendirmek daha mantıklı olacaktır.
Kiralama süresi, bir DHCP istemcisinin DHCP sunucusundan yenileme talep etmeden önce IP adresini elinde bulundurabileceği süreyi ifade eder. Şirketinizde geniş bir IP kapsamı ve yeterli sayıda IP var ve özel bir güvenlik denetleyicisi yoksa bu süreyi 8 gün olarak ayarlayabilirsiniz.
DNS (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: Alan Adı Sistemi), internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) ağınızda bulunan bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar veya IOT gibi cihazlarınıza ip adresi, ağ maskesi, ağ geçidi ve DNS adresini otomatik atamak için kullanılan bir protokoldür.
Statik IP internet sağlayıcımızı aramakla olan server kuranlara özel değişmeyen IP türüdür ve ücretlidir. Statik DHCP modem arayüzünden yapılan ve modemin dağıttığı değişmeyen IPdir. Fakat İnternet ortamında gezindiğimiz IP sürekli değişir. Ve Ücretsizdir.
Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)
Dinamik IP adresi ve yapılandırması kullanan bir bilgisayara DHCP istemcisi denir. DHCP istemcisini başlattığınızda 32 bit IPv4 adresi, 128 bit IPv6 adresi veya her ikisi birden, ağın DHCP sunucusu için tanımlanan IP adres havuzundan alınır.
IP adresleri sadece internete bağlanan cihazların birbirleri ile iletişim kurması için kullanılır. Herhangi bir kişinin IP adresinin başkası tarafından kullanılması tehlikeli bir durum değildir. O kişiler IP adresine ulaşsa dahi hiçbir işlem yapamazlar.
İnternete bağlandığınız cihazın gizli IP adresini ise kullandığınız platforma bağlı olarak öğrenebilirsiniz. Windows kullanıcıları Komut İstemi sistemine ''ipconfig'' yazarak hem cihazın hem de internet bağlantısı modeminin IP adresini kolaylıkla bulabilir.
IP Adresleri sadece elektronik cihazların birbirini tanıması için kullanılan bir adrestir. Bir başkasının eline gecen IP adresi ile herhangi bir işlem yapılamaz. Hatta hiçbir şey yapılamaz. IP Adresi ile internet geçmişlerinizi göremez, bilgisayarınızı ve elektronik cihazlarınızı ele geçiremezler!
Modem, ağa erişecek olan cihazları seçebilmek için bu IP adreslerini kullanır. Çalışma biçiminden ötürü bir ağdaki iki ya da daha fazla cihazın aynı IP adresine sahip olmaması gerekiyor. Birden fazla cihaz aynı IP adresini paylaşırsa bu durumda bir çakışma söz konusu olur.
DHCP sunucusunu Devre dışı bırak / Etkinleştir: DHCP sunucusu, DHCP istemcisinden (örneğin bilgisayarınızdan) istek gelmesi durumunda önceden ayarlanmış adresler havuzundan bir IP adresi atar. Başka bir aygıtın yerel ağdaki IP adresi işlemlerini gerçekleştirmesini istemiyorsanız DHCP sunucusunu devre dışı bırakmayın.
DHCP hataları; bir ağdaki DHCP sunucusu veya yönlendiricisi, ağa katılma için aygıtın IP adresini otomatik olarak ayarlayamadığında ortaya çıkar. Bu, internete bir web tarayıcısı ile eriştiğinizde bir ağ bağlantısı hatasıyla karşı karşıya kalmanıza neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri