Dibi tutmuş tencerenin içerisine 3-4 yemek kaşığı kadar karbonat ve üzerine su ekleyip kısık ateşte kaynatmaya başladığınızda tencereye yapışmış inatçı kalıntıların yumuşadığını fark edeceksiniz. Yanık üzerine az miktarda sirke ve su dökün. Düşük ısıda ısıtın. Birkaç dakika sonra, birikintiler dökülmeye başlayacaktır.
Dibi tutan tencereleri temizlemek için gönül rahatlığıyla karbonata başvurabilirsiniz. Dibi tutan ya da yanmış tencerenizi hemen ocaktan alın ve henüz sıcakken tahta bir kaşık kullanarak yanmış kalıntıları iyice temizleyin. Tahta bir kaşık kullanmanız, tencerenizi çizmemeniz açısından önem arz etmektedir.
Tencerenin dibine 1 yemek kaşığı kristal tuz, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Bu karışımı tencerede yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda temiz bir süngerle çok bastırmadan tencereyi temizleyin. Ovalama işlemi yanık lekelerinin çıkmasını kolaylaştıracaktır.
Su ve limon tuzu
Kararmış çaydanlık ya da tencerenizin içine bir yemek kaşığı kadar limon tuzu koyun. Üstüne su ekleyip karıştırıp kaynatın. Mutfak süngeri yardımı ile ovalayıp bol su ile durulayın.
Sirke ve karbonat gibi ev tipi temizleyiciler de sıcak su içerisine eklenebilir. Tencerenin dışındaki yanıkları temizlemek için de yine deterjan dolu sıcak bir kap içerisine tencerenin oturtulması gerekir. Uzun süre boyunca bu şekilde kaynar su ve deterjan içerisinde kalan yanıklar zamanla yumuşar.
İlgili 38 soru bulundu
1) Tencereyi su ile doldurun. İçine biraz bulaşık deterjanı ekleyin ve kaynamaya bırakın. Fokurdamaya başladıktan sonra birkaç dakika daha tutun ve ocaktan alın. İçindeki suyla birlikte bir saat kadar bekletin.
Kararan Tencere Temizleme Yöntemi
Kararan tencereyi temizlemek için limon tuzu kullanabilirsiniz, hem temizlenecektir hem de parlayacaktır. Kararan tencerenizin içine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun ve su ekleyin. Bu karışımı kaynatın. Mutfak süngeriyle ovalayın ve durulayın.
Limon Tuzu Kullanarak Temizleme
Yanık tencere, limon tuzu ile rahatlıkla temizlenmektedir. Limon tuzu, su ve biraz sabunla karıştırılır. Karışım, bir kaşık veya sünger yardımıyla tencereye uygulanır. Birkaç dakika bekledikten sonra, tencere bir süngerle silinir veya çalkalanarak temizlenir.
Her kullanımdan sonra sıcak sabunlu su ile yıkayınız, durulayınız ve iyice kurulayınız. İnatçı lekeler için limon suyu veya sirke solüsyonu veya paslanmaz çelik temizleyici uygulanabilir. İnatçı lekeler (dış) için kostik olmayan sabun dolgulu bir ped kullanabilirsiniz.
Limonlu Su Yardımıyla Çelik Tencere Parlatma
Kolay ve hızlı bir yöntem olması ile birlikte yarım limon ve karbonat bir kasede harmanlanır. Bir sünger yardımı ile birlikte ovalanmalıdır. Ovalama işleminin ardından bol su ile durulanmalıdır. Bu işlem sayesinde tencerenin parlaklığı ilk günkü görünümüne dönecektir.
YANMIŞ ÇELİK TENCERE TEMİZLİĞİ
Yanmış çelik tencerelerinizi, tuz, karbonat ve sirke karşımı ile kaynatıp iyice durulayınız, yanık lekelerinden eser kalmayacağı gibi o atmayı düşündüğünüz çelik tencerenizi tekrar kullanabilecek ve ekonomiye de katkı sağlamış olacaksınız.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
SİRKE İLE TENCERE TEMİZLİĞİ
Tahta bir kaşık yardımıyla kalıntılardan arındırdığınız tencerenin içerisine bolca sirke koyun. Eklediğiniz sirke miktarı kadar su ilave edin. 1 yemek kaşığı karbonat da ekledikten sonra tencereyi ocağa alıp 15-20 dakika kaynatın. Yumuşayan kirleri tahta kaşık yardımıyla çıkarın.
- Yanmış olan yerin yarısı dolacak şekilde su doldurunuz. Tablet şeklindeki bulaşık makinesi deterjanından ekleyiniz. 10 dakika kaynatınız ve bir gece beklettikten sonra durulayınız. Yanıkların geçtiğine şahit olacaksınız.
Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor. Sütünüzün dibinin tutmaması için ise kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz tencereler kullanmanızı öneririz. Bunun dışında sütünüzü dibini sürekli tahta kaşık yardımıyla kazır gibi yaparak kaynatın deriz.
Dr. Oğuz Özyaral, "Yiyeceğin sadece yanık kısmı değil, yanarken çıkan dumanın da yiyecekteki kirliliği arttırdığını görüyoruz. Yani hem yanarak karbonlaşmış yani kömürleşmiş kısım, hem de duman, kanseri tetikliyor" dedi. Halk Sağlığı Uzmanı Doç.
Beyaz sabun ile ovmak çelik eşyalarda bulunan lekelerin çıkmasını sağlayacaktır. Bunun için bir iki defa leke olan yerleri beyaz sabun ile iyice ovmalısınız. Leke olan bölgeye cif dökün ve poşet ile ovun. Bu yöntem lekelerin çıkmasını sağlayacak ve aynı zamanda çelik eşyalarınızın parlamasına yardımcı olacaktır.
Etkilenen pişirme kabına birkaç damla bulaşık deterjanı koyun ve ardından yanmış bölgeyi tamamen suya batırın. Karışımı yaklaşık bir saat bekletin. Ardından tahta bir kaşık veya spatula kullanarak kalıntıları kazıyın. Bir veya iki yemek kaşığı tuz, bulaşık deterjanı olmadığında yanık tavaları eşit derecede temizler.
Eğer küçük bir alüminyum nesneyi temizliyorsan bir tencerede su ve sirke karışımını kaynat, sonra tencereyi ocağın üstünden alıp alüminyum nesneyi içine at. 15 dakika orada kalsın, sonra çıkarıp durula. Geniş bir alüminyum yüzeyi temizliyorsan bir bezi sirkeye batır, sonra oksitlenmenin üzerini sil.
Küçük bir yanık yaşadığınızda yapmanız gereken ilk şey, yaklaşık 20 dakika boyunca yanık alanın üzerine serin su uygulamaktır. Daha sonra yanmış bölgeyi yumuşak sabun ve su ile yıkayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey suyun 0 dereceye yakınlıkta soğuk olmamasıdır. Serin su yeterlidir.
- Yanık bölgesi soğuk suda bekletilmelidir. Ardından kuruması için sabredilmelidir. - Steril olan bir pomat yardımı ile beraber yanık yerine antibiyotik krem sürülebilir. - Yanık bölgesi bandaj yardımı ile örtülebilir.
Teflon tavanızı temizlemek için tavanıza bol su ve yaklaşık bir yemek kaşığı kadar deterjan ekleyin. Bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile tavanızı yıkayın ve bol su ile durulayın. Teflon tava dış temizliği için de süngerin sert kısmı ya da bulaşık teli ile tencerenizi kesinlikle ovalamamalısınız.
Tavanın içerisine konulan bir miktar su, sirke ve karbonat karışımının birkaç dakika süreyle kaynatılması gerekmektedir. Kaynatılan karışım sonrasında granit tavaların güçlü lekelerden arındırılması sağlanmaktadır. Temizlik işlemi sırasında metal aletler ile kazıma yapılmaması son derece önemlidir.
Yanmış tencerenizi temizlemek için bulaşık deterjanı ile toz çamaşır deterjanını içerisine ekleyin. Su kaynarken yanık kalıntılarını ovalayın. Bu işlemi tahta kaşık yardımıyla yapabilirsiniz. Durulanan tencereyi süngerle silin.
Döküm tavalar, bulaşık makinesine konulmak için uygun değildir. Eğer kaplaması olan döküm tava kullanıyorsanız bulaşık deterjanı veya beyaz sabunla tava temizleme işlemi yapılması tavsiye edilmektedir. Kaplaması olmayan döküm tava için ise sadece su ve sünger ile temizlik yapılması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri