Günümüzde dijital tansiyon aletleri kullanım kolaylığı bakımından daha çok tercih edilmektedir. Kaliteli ve güvenilir bir marka olduğu sürece bilekten veya koldan ölçüm yapan cihazlar için her ikisi de güvenlidir.
Eğer hastanın iki tansiyonu arasındaki fark çok açılmışsa bu cihazlar hatalı ölçebilirler, Kol damarlarında aşırı kireçlenme olan hastalarda bu cihazlar hatalı ölçüm yapabilirler. Bu durum ileri yaşta görülür ve nadirdir.
Sağlıklı bir bireyde 120/80 mmHg olarak ölçülen değerler ideal tansiyon olarak kabul edilir. Bu değerlerin 140/90 mmHg ve üzerinde çıktığı durumlarda ise hipertansiyon hastalığı söz konusudur.
İster koldan, ister bilekten ölçüm yapılsın, prensip olarak cihaz veya manşon kalp hizasında tutulmalı, ölçüm yapılırken konuşulmamalı, hareket edilmemelidir. Cihaz otomatik olarak manşonu şişirip yine kendisi indirip sonucu ekranında gösterir. Aynı zamanda hemen hepsinde nabız hızı da ayrıca gösterilir.
Bilekten ölçüm yapan dijital bir tansiyon aleti.
Genelde elektronik tansiyon cihazlarına karşı güven ile ilgili olumsuz bir ön yargı bulunmakla birlikte, bilinen markaların cihazları rahatlıkla kullanılabilir ve doğru sonuç verirler. Yaygın inanışın aksine kolayca bozulmazlar.
İlgili 39 soru bulundu
Bilekten ölçenlere nazaran koldan ölçen tansiyon aletleri daha doğru sonuç vermektedir.
İlk ölçümde tansiyon her iki koldan ölçülmelidir
Ancak 20 mmHg üzeri kollarda tansiyon farkı, tansiyonun düşük olduğu kolda damar tıkanığlığı düşündürmelidir. Bu nedenler ilk ölçümler her iki koldan yapılmalı, ve takip ölçümlerinde yüksek ölçülen koldan ölçümlere devam edilmelidir.
Aslında her iki koldan da eşit ölçülür. Yarıya yakın kişi de her iki kol arasındaki ölçümde küçük bir fark olabilir. Bu nedenle başlangıçta her iki koldan da ölçüm alınması gerekir. Daha sonra yüksek ölçülen koldan tansiyon ölçümü yapılmalıdır.
Kan basıncının 120 mmHg'nin altında olması ideal
Çalışmada 50 yaş üzerinde 9 binden fazla kişi yer aldı. Çalışmanın sonucunda kan basıncı 120 mmHg altına düşürülmesinin ölüm riskini %27, kalp ve damar hastalığı görülme riskini %43, kalp yetmezliği riskini %38 azalttığı gözlendi.
İlk kez tansiyon ölçülüyorsa her iki koldan da ölçüm yapılmalıdır. Kollardan birindeki ölçüm genellikle diğerinden hafifçe yüksek çıkar; bu normaldir. Hangi koldaki değer daha yüksekse artık hep o koldan ölçüm yapılır, çünkü gerçek kan basıncı değeri o kolda saptanan değerdir.
"Sabah kahvaltıdan önce ve akşam yemek öncesi aç karnına bir iki dakika ara ile kez yani günde dört kez bir hafta boyunca ölçüm yapmak genelde yeterli. Atrial fibrilasyon adını verdiğimiz ritim bozukluğu olan hastaların evde tansiyon ölçümleri yanlış sonuç verebileceği unutulmamalı.
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
16 yaş altında <90P normal kabul edilirken 16 yaş üstünde <130/<85 mmHg normaldir. 16 yaş altında ortalama SKB ve/veya DKB ≥90P ancak <95P olan çocuklar yüksek normal KB'ye sahip olarak sınıflandırılır. 16 yaş üstündeki ergenlerde 130-139/85-90 mmHg yüksek normal KB kabul edilir.
Bir kez tansiyonun yüksek olması özellikle hafif hipertansiyonlarda gerçek bir hipertansiyonhastalığı bulunduğu anlamına gelmeyebilir mutlaka değişik aralıklarla ölçümler yapılmalı ve tek bir ölçüye bakılmaksızın takip seyriyle değerIendirilmelidir. Bu değerlendirmeler mutlaka bir hekim tarafından yapılmalıdır.
EN DOĞRU SONUCU MANUEL TANSİYON ALETLERİ VERİYOR
Tansiyon ölçümleri tansiyon aletiyle yapılıyor. Üst koldan yani omuzla dirsek arasından ölçülen manuel tansiyon aletlerinin en doğru sonucu verdiği belirtiliyor. El bileğinden otomatik aletlerle ölçüm yapan cihazlarda yanlış değerlendirmeyle daha sık karşılaşılıyor.
Aslında her iki koldan da eşit ölçülür. Yarıya yakın kişi de her iki kol arasındaki ölçümde küçük bir fark olabilir. Bu nedenle başlangıçta her iki koldan da ölçüm alınması gerekir. Daha sonra yüksek ölçülen koldan tansiyon ölçümü yapılmalıdır.
Tansiyonun 14'e 10 ve daha yüksek olması durumu hipertansiyon olarak kabul edilir. Bu yükseklik evde uygulanacak doğal yöntemlerle tedavi edilebilir ancak tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon kalp hastalıkları, beyin hasarı ve felç gibi tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir.
Küçük tansiyon (diyastolik değer), 90 mmHg'nin üstüne çıktığında tehlikeli hale gelir. Bu değer normal şartlarda sağlıklı düzeyde olabilmesi için 80 mmHg altında olmalıdır. Bu değerin üstüne çıktığı durumlarda bazı komplikasyon ortaya çıkabilir. Bunların başında inme, göğüs ağrısı, kalp krizi ve görme kaybı gelir.
Omron, en iyi tansiyon aletleri denildiğinde akla ilk gelen marka. Koldan ölçen tansiyon aleti bakıyorsanız, Omron M2 Basic modelini tavsiye ederiz. OMRON M2 Basic ile tansiyonunuzu kolayca, hızlı ve doğru bir şekilde ölçebilirsiniz.
Tansiyonunuzu her gün aynı saatte, örneğin her sabah ve akşam aç karnına ve tansiyon ilaçlarını almadan önce ölçün. Ölçümden önce 5 dakika dinlenin. Rahatsız, tedirgin, stresli olduğunuzda, üşüdüğünüzde veya ağrınız olduğunda tansiyonunuzu ölçmeyin.
Mümkünse 1-2 dakika ara ile 2 ölçüm alınmalı. Aralarındaki fark fazla ise ek ölçümler alınmalı, değilse ortalaması alınmalı.
İki kol arasındaki 15 birimden fazla tansiyon farkı kol damar tıkanıklığına işaret eder. Bu durum özellikle tansiyonu tek taraftan ölçülen kişiler için yanıltıcı olabilir. Eğer tıkanıklık olan koldan tansiyon ölçülürse genelde düşük çıkar ve hasta tansiyon hastası olduğunu anlamayabilir.
Tansiyon ne zaman ölçülür? Tansiyonun en doğru ölçüleceği zaman sabah uykudan uyanınca yataktan çıkmadan ölçülmesidir.
Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği'ne uygundur ibaresi olmalıdır. Koldan ölçen tansiyon aletlerinde kol ölçüsüne en uygun manşon boyu tercih edilmelidir. Kalp atış düzensizliğini tespit edebilen (aritmi sorunu olanlar için) modeller tercih edilmelidir. Ölçümleri hafızaya kaydetme özelliği olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri