Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir.
Depresyondaki kedilerde ayrıca enerji eksikliği olabilir ve eskiden keyif aldıkları oyunlara veya diğer aktivitelere çok az ilgi gösterebilirler. Kedi sahipleri veya diğer evcil hayvanlarla etkileşime girmek yerine yalnız vakit geçirmeyi tercih ederek geri çekilebilir ve saklanabilirler.
Kediler bizlerle konuşamasa da aslında bizlere hareketleri ile her sorunu anlatabilmektedir. Kedide depresyon belirtileri arasında; Sürekli olarak saklanma ve kaçma duygusu. Normal günlerdeki cana yakınlığından daha çekingen ve korkma duygusu.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
İlgili 15 soru bulundu
Bir kedi mutsuzsa, aniden yemeyi bırakabilir. En sevdikleri mamaları bile reddedebilirler. Daha az yaygın olmakla birlikte, mutsuz kediler de kendini yatıştırmanın bir yolu olarak daha fazla yemeye başlayabilir. Kısacası iştah değişikliği, kedilerin normal, mutlu benlikleri gibi hissetmediklerini gösterebilir.
Bunun en kolay yolu kedinize sevgi göstermek, onunla konuşmak ve oyun oynamaktır. Kedinize sevginizi göstermek için onu okşamanız ve taramanız en basit yoldur. Ayrıca ona dokunmadan onunla konuşmanız da kedinizin sevildiğini anlamasını sağlar. Kediler için sevgi ve ilgi görmek kadar oyun da çok önemli bir ihtiyaçtır.
Bu durumda veteriner hekiminiz size bir tedavi yöntemi önerebilir. Kedinizin sakinleşmesine yardımcı anti-anksiyete ilaçları yazmanın yanında veteriner hekiminiz, davranış şartlandırma ve karşıt şartlandırma ile hem size hem de kedinize yardımcı olabilecek bir eğitmen veya hayvan davranış terapisti tavsiye edebilir.
Kediler depresyona girdiğinde muhakkak daha fazla sevgi ve şefkat göstermelisiniz. Onu rahatsız ettiğini düşündüğünüz koşulları bir an önce değiştirmelisiniz. Kedilerin beslenme alışkanlarını değiştirmek veya bir hastalığa yakalanıp onu size anlatmaması, sorunun çözülmemesi de hastalıkla beraber depresyona sokabilir.
Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
''Yüksekten düşme, trafik kazaları gibi nedenlerle travma geçiren kedi ve köpekler masaj, aktif ve pasif egzersizler, yürüme bandı, İsveç topu gibi egzersizlerin uygulanmasıyla 2-3 hafta gibi kısa bir sürede tedavi edilebiliyor.
Kediler üzüntüyü hisseder mi? Kediler üzerinde yapılan birçok araştırmada insan duygularına karşı duyarlı oldukları ortaya çıktı. Bu nedenle kediler üzüntüyü hissedebiliyor.
Anksiyetenin birincil nedeni stres ve kontrol kaybıdır. Kedilerin strese verdiği tepki genellikle kişiliğe göre değişiklik gösterir. Yavruluk döneminde kedinin sosyalleşme şekli bile büyüdüğünde strese verdiği tepki üzerinde belirleyici rol oynar. Ayrıca kedilerin genleri de bu konuda etkiye sahiptir.
Bir kedinin yaşam alanında meydana gelen ufak bir farklılık stres yaşamasına neden olabilir. Kum kabının yerinin değişmesi gibi küçük değişikliklerden evden taşınma gibi büyük değişimlere kadar pek çok farklı olay kedinin kendisini stresli hissetmesine yol açabilir.
Bir kedi mutlu bir yerdeyken, kulakları öne bakar ve hafifçe geriye eğilmiş şekilde durur. Kediler depresyondayken daha fazla uyuyabilirken, uyudukları yerler mutluluklarının bir göstergesi olabilir. Kediniz diğer kedilerle uyursa veya sizi yatak arkadaşı olarak seçerse, bu mutlu ilişkileri gösterir.
Düşen kedinin aldığı darbe neticesinde farklı organlarında şekillenebilen iç kanama kendini kusma, kulak, ağız ya da burundan kan gelmesi, denge kaybı gibi çeşitli belirtilerle gösterebilir.
Kedilerde en yaygın olan korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi sorunların yer aldığını söylemeliyiz.
Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar.
Eğer kediniz stres belirtileri gösterdiğinde erken müdahale edip onun odaklanmasını engellerseniz, sakinleşmesi çok daha kolay olacaktır. Dikkatini dağıtmak için ona sevdiği ödül yiyeceğinden vermek ya da onu sevmek, sarılmak ve ona kendini güvende hissettirmek işe yarayacaktır.
Hasta Olmadığından Emin Olun. Hareketli, mutlu, iştahı yerinde ve oyuncu kediniz birden bire durgunlaştıysa, büyük ihtimalle herhangi bir sağlık sorunu olabilir. Kediler acı çektiğinde bunu belli etmedikleri için miyavlamazlar ama davranış değişikliklerinden fark ettirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri