Böylece en az 40 ve en çok 80 olacak şekilde bir puan belirlenir.
Ancak DGS'de YKS gibi tavan puan 500 değildir. DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir.
Dikey Geçiş Sınavı'nda belirlenen herhangi bir taban puan bulunmamaktadır. Adayın tercih hakkı bulunmaktadır.
Mezuniyet notu: 3.80
95 x 0.8 = 76 ÖBP (Bu Hesaplama sistemi yaklaşık puan hesaplama sistemidir.
Önlisans programlarının devamı niteliğindeki lisans programlarına Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile yerleşen Üsküdar Üniversitesi önlisans programları mezunları müfredatlarının entegre olması sayesinde önlisans programında aldıkları birçok dersi saydırarak 3. Sınıftan eğitimlerine başlayabilmektedirler.
İlgili 17 soru bulundu
Dikey geçiş, iki yıllık önlisans programlarından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ya da sınavsız olarak dört yıllık lisans programına geçerek öğrenime devam etmektir.
DGS sınav puanınıza ya da mezuniyet puanınıza bakılmaksızın, Türkiye'deki 2 yıllık eğitiminizi, yurtdışında 4 yıllık lisans eğitimine tamamlayabilirsiniz. Hem de sene kaybetmeden!
Geçtiğimiz senelerde DGS'de 0.5 kuralı uygulanmaktaydı. Bu yıl bu kuralın kaldırıldığı, 1 net kuralının uygulanacağı duyuruldu. Buna göre, öğrencilerin her iki bölümden de -hem sözel hem de sayısal bölümden- en az 1 ham puan yani 1 net yapmaları gerekmektedir.
Böylece en az 40 ve en çok 80 olacak şekilde bir puan belirlenir.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) iki yıllık meslek yüksekokulu eğitimlerini 4 yıllık lisans programlarına geçerek devam ettirmek isteyenler için düzenlenen Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (2023-DGS) 464 bin 281 adayın katılımıyla ...
Sınavda 60 matematik ve 60 türkçe olmak üzere toplam 120 soru bulunuyor. Bu sorular içerisinde 10 sayısal mantık, 10 sözel mantık sorusu bulunmaktadır. DGS sorularının çoğunluğu mantık ve yetenek ölçmeye bağlı olarak sorulduğu için bu anlamda ALES ile benzerlik göstermektedir. Fakat ALES'e göre daha kolay bir sınavdır.
Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir.
Sınavda 60 sayısal 60 sözel olmak üzere toplamda 120 soru bulunur. DGS'de matematik, geometri ve Türkçe alanlarından sorular çıkar. 2023 yılında DGS sözel sayısal konuları ve soru dağılımı hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız “DGS Konuları” içeriğimize göz atabilirsiniz.
Dikey Geçiş Sınavı'na başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı hesaplanır. Adayların, ön lisans akademik not ortalamaları 0,8 ile çarpılarak Ön Lisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülür.
6- 2 Yıllık bir ön lisans programında mezun olduktan sonra 4 yıllık bir üniversite daha okudum DGS'ye girmem engel bir durum var mı? Eğer 2 yıllık bir meslek yüksekokulu okuyup diploma aldıysanız sınava her zaman girebilirsiniz daha sonradan 4 yıllık bir okul bitirmeniz sınava girmenize engel değildir.
2. DGS'ye kimler başvurabilir? DGS'ye başvuracak adaylarda, meslek yüksek okulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
2023 DGS sınavı 16 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleşecek. DGS'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Sınav, saat 10.15'te başlayacak e cevaplama süresi 135 dakika olacaktır. Sınavda uygulanacak test, çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.
Örneğin diploma notu 75 olan bir öğrenci hangi okuldan mezun olursa olsun OBP' si 75 x 5=375 olacaktır. Hesaplanan bu puanın 0,12'si alınarak öğrencinin ham puanına eklenir ve öğrencinin yerleştirme puanı belirlenir. Burada bir öğrencinin alabileceği OBP maksimum 60 minimum 30 puan olmaktadır.
100'lük sisteme göre on binlerce öğrencinin aynı not ortalamasına sahip olması sorunu ortadan kalkmış olacak. Belki aynı okulda aynı ortalamaya sahip iki öğrenci bile olmayacak. Böylece liselere geçişte, OKS sınavının yerini okul başarı puanına göre yapılan bir yerleştirme alabilecektir.
DGS ile üniversitemize geçiş yapan ve tam zamanlı öğrenci statüsünde olup en az 30 AKTS ders yükü olan öğrenciler seçilmeleri halinde öğrenim hareketliliğinden faydalanabilirler.
Aynı anda iki üniversite okunabilir mi
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir.
Ön lisans programlarında öğrenim görenler dikey geçiş sistemi ile eğitimlerini 4 yıla tamamlayabiliyorlar. Dikey geçiş sınavsız olarak yapılabildiği gibi ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS)ile de yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri