ayrandan tereyağı çıkarmak için yapılan çalkalama işleminden sonra çıkan tereyağını buz yardımıyla ayrandan ayırıp pekala ekşi ayran elde edebilirsiniz.
Yoğurdu süzerken havadan bulaşan mayalar ve yoğurdun süzüntü suyuna geçen bakterilerin gerçekleştirdiği fermantasyon ayranın hafifçe ekşimesini sağlıyor. Daha ekşi bir tat elde etmek isteyenler cam şişedeki ayranı oda sıcaklığında bir saat bıraktıktan sonra buzdolabına koyabilir.
En az 24 saat mayalanmış yoğurt ve yoğurt suyu tüketiminin, grip başta olmak üzere benzeri solunum yolu enfeksiyonlarından koruduğu belirlendi. Yoğurdun bu özelliğe sahip olması için tadının ekşimtırak bir hal alması ayrıca önemli.
Ekşi yoğurttan yapılan ayran günümüzde daha zor bulduğumuz ve daha makbul sayılan bir lezzet. Ekşiyen yoğurdunuzu ayran yaparak keyifle tüketebilirsiniz. Biraz tuz, yoğurdun ekşi lezzetini gayet iyi bir kıvama getirebilir.
10 yemek kaşığı dolusu yoğurdu mutfak robotu içine koyun. Üzerine 3 su bardağı su koyup, iyice karıştırın. Daha sonra yarım su bardağı süt ve tuz ekleyip, köpürene kadar karıştırın. Rondo yerine blender ile de yapabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
istanbul sefaköy'de e-5 üzerinde star 1,2,3,4 etc. düğün salonlarının tam yanında bulunan mekanda içilebilen bir ayran çeşididir. özellikle 70'li yıllarda trakya'ya giden şehirlerarası yolcu otobüslerinin ilk mola yeridir. bu yıllarda oldukça populer olmasına rağmen artık adı sanı anılmaz olmuştur.
Kaynatılan sütün yeterince ılımasına fırsat verilmeden, sıcakken mayalama işlemi yapılırsa, yoğurdun tadı ekşi olur. Hafif ekşi veya tatlı yoğurt sevenler için sütün sıcaklığı farklı ayarlanabilir. Birkaç sefer farklı sıcaklıklarda mayalama yaparak, damak zevkinize en uygun sıcaklığı belirleyebilirsiniz.
Ekşiliği gidermenin bir çözümü var. Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir.
Arada bir kontrol ettikten sonra katılaşmaya başladıysa yavaşça buzdolabına kaldırın ve bekletin.Eğer hazırladığımız yoğurt tutmaz ise içine bir miktar daha yoğurt ilave edip kaynatarak ekşimik ya da peynir kesiği haline getirebilirsiniz.
Ayran kan basıncını düzenleme görevine sahiptir. Kan basıncı konusunda önemli gücü olan ayran, tansiyonu ideal değere getirir. Sıcak günlerde tansiyon hastalarını kurtaran bir içecek olarak dikkat çeker. Güçlü bir probiyotik olan ayran, sindirim sorunlarına karşı tüketilebilecek bir içecektir.
Doku hasarını onaran bu mucize içecek, hücrelerin yenilenmesi konusunda oldukça başarılı. Cilt hasarları üzerinde tonik olarak da kullanabileceğiniz ayran, cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar.
Her gün 1 bardak tüketilen ayran bağırsak hareketlerini arttırır ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Aç karnına tüketildiğinde daha etkili sonuçlar alınır, mideye zarar vermez. Kolesterol seviyesinin belli bir dengede tutulması için ayran tüketimi önemlidir.
Yoğurtta ekşime söz konusu olduğunda sıcaklık kontrolü sağlıklı yapılmamış ve sıcak ortamda daha kolay gelişen lactobacillus hızla çoğalmış demektir. Bu sağlığa zararlı değildir, sadece yoğurdunuzu alışılagelmiş tadından uzaklaştırır.
Hem yine yukarda ifade edildiği biçimde bir ayran yaparsam ayranın maliyeti artar. İçine karbonat koyup köpürttüğümde hem güzel görünür hemde maliyeti düşük olur.
Yoğurtta laktoz (süt şekeri) vardır. Süt şekeri bu bakteriler sayesinde laktik asite dönüşür. Bu laktik asitler de yoğurdun ekşiliğini vermektedir.
Geleneksel yoğurt yapılırken süt bir tencerede kaynatılır. İçine bir-iki kaşık tatlı ayran ya da yoğurt katılarak mayalanır. Tencerenin ağzı örtülür ve üzeri bezlerle sıkıca kapatılır. Birkaç saat sonra süt yoğurt haline gelir.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Bunun için yarım çay bardağı un ve yoğurt koyup tekrar karıştırıp kabarmasını bekliyoruz. Bu şekilde mayayı devam ettirip ekşi mayaya dönüştürebiliriz, eşit miktarda un ve su koyup klasik ekşi maya gibi de besleyebilirsiniz.
Ev Yoğurdu Neden Ekşir? Bu sorunun ilk cevabı, kullandığınız sütün tazeliğinde ve mayanızın ekşimiş olup olmamasında saklıdır. Çok taze süt kullanmıyorsanız veya kullandığınız mayanız yeterince taze değilse, hazırlayacağınız yoğurt daha çabuk ekşir.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Yoğurdu, ayranı ekşiten bakteri
Süt işleme tesislerinde yoğurt da ayran da süt pastörize edildikten sonra 40 derece ısıya ulaştırılarak ve bundan sonra ithal maya ile mayalanarak yapılırmış.
Yapımıyla klasik ayrana göre farklılık gösteren Susurluk Ayranı kendine has tadı ve köpüğü ile öne çıkıyor.Ayrıca herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve tuz miktarının az olması,sadece yoğurttan mayalanan doğal yoğurttan yapılması ayrana tadını veriyor.Yoğurdun kendi yağ ve kaymağı alınmadan yapılması, köpüğünün ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri