Normal doğum sonrası dikiş ağrısı her kadında farklı bir süreçte hafifler. Genellikle ilk haftalarda yoğun olabilir. Ancak ilk 1-2 hafta içinde azalmaya başlar. İlk 6 hafta içinde genellikle büyük ölçüde hafifler.
Sezaryen de bahsettiğimiz gibi bir cerrahi operasyondur. İlk birkaç gün daha yüksek seyreden ağrılarınız, bu süreçte doktorunuzun önereceği şekilde ağrı kesiciler ile giderilebilir olacaktır. Sonrasında ağrınız hafta-hafta azalacak ve 4-6 hafta içerisinde tamamen kaybolacaktır.
Hem sezaryen hem de normal doğum sonrası ağrı kesici olarak evde ensıkparasetamol 6-8 saatte 1, 1000 mg veya daha etkili olanibuprofengünde 3- 4 kez 600mg kadar kullanılabilir. Ilık duşlar veya karın üzerine konulan sıcak su torbaları da ağrıyı gidermeye yardımcıdır. Ancak her şekilde bu ağrılar günbegün azalacaktır.
Ayrıca, sezaryen ameliyatında “Sezaryen Yarası ve Yaranın İyileşmesi” başlığı altında da anlatıldığı üzere, rahme ulaşana kadar farklı katmanlarda kesiler açılır. Bu süreçte kimi kaslar ile dokular kesildiğinden iç kısımda ağrı oluşması normaldir.
Buz uygulaması uyanık olduğunuz sürece devam ettirilmelidir. Operasyon sonrası ilk 36 saatten sonra buz uygulaması tavsiye edilmez. Şişlik ve trismusun birkaç gün daha devam etmesi endişelenilecek bir durum değildir. Ameliyatı takip eden 36.saatten sonra sıcak uygulaması şişliğin azalmasına katkıda bulunur.
İlgili 18 soru bulundu
Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır. Cerrahi dikişler beklenenden daha yüksek bir gerilim altındaysa, dikiş alınma zamanı ertelenmelidir.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.
Ağrı ve Rahatsızlık: Sezaryen doğum sonrası ilk günlerde ağrı, rahatsızlık ve hassasiyet hissedebilirsiniz. Bu ağrılar zamanla azalır. Ancak iyileşme sürecinde bazı hafif ağrılar olabilir. Normal Aktivitelere Dönüş: Genellikle 6 hafta sonra normal aktivitelere dönebilirsiniz.
Bu grubun en iyi bilinen ilacı Morfindir. Bu ilaçlar şiddetli ağrıların kontrolü için en uygun seçeneklerdir. Özellikle ameliyat sonrası ağrıların ilk gününde tercih edilirler.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir. Bu süre zarfında anne adayı hareket etmek için acele etmemelidir.
Vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebekler karın ön duvarı ve rahmin kesilmesi ile birlikte sezaryen aracılığı ile doğurtulmaktadırlar. Normal doğuma kıyasla ağrısız bir doğum yöntemi olan sezaryende plasentaya kadar kesilerek bebek alınmaktadır.
Sezeryan Doğumda Kaç Kat Kesilir? Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Doğum Sonrası Vücut. Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir.
Sezaryen sonrasındaki ağrının ikinci en çok sebebi aynı normal doğumda olduğu gibi kanamanın durdurulabilmesi için rahim doğum sonrası kasılmaya başlar. Özellikle kanda artan oksitosin hormonunun etkisi ile bu kasılma hasta tarafından karnında, kasıklarında, bazen belinde kramp tarzı ağrılar şeklinde hissedilir.
Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Banu Çiftçi. Adet kanaması en erken doğumdan 6-8 hafta sonra başlayabilir.
Normal doğum sonrası dikiş ağrısı genellikle ilk haftalarda en yoğun hissedilir. Ancak iyileşme süreci ilerledikçe ve vücut yavaşça normale döndükçe ağrı hafifler. İlk 1-2 hafta içinde önemli ölçüde azalır.
Steril gaz tampon ile temizlenirken silerek dikişlerinizi açabilirsiniz; bu nedenle bastırıp çekmek şeklinde hareketlerle temizlik yapınız. Kanama için ped kullanınız, vajina içi tampon kullanmayınız. Dikişler genellikle kendiliğinden eriyen dikişlerdir. 1 haftadan sonra düşebilirler.
Genellikle ameliyat yapıldıktan 1 hafta sonra ödemin meydana gelmesinden dolayı dilişin atıldığı yerlerde sertlik, şişlik ve hatta bazı durumlarda morarma olması normal olarak kabul edilir. Özellikle ilk haftalarda ödem nedeniyle dikiş alanına yakın bölgelerde hafif sertlik ve şişlik olması normaldir.
Kaşınan yara enfeksiyon kapmış olabilir
Bu yüzden yaranın çok yakından takip edilmesi gerekmektedir. Yara kenarlarında artan kızarıklık, küçük su toplamaları, yanma ya da iltihap benzeri oluşumların görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Dikişler genellikle yapıştırmalı veya gizli dikişli olduğu için alınmasına gerek yoktur. Dikişler var ise genellikle kendiliğinden erirler. Dikişlerin kaşınmaya başlaması iyileşmenin belirtisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri