Çocuğunuzun diyetine daha fazla omega-3 yağ asidi ekleyin. Araştırmalar, omega-3'lerin, DEHB ile çocuklarda (ve yetişkinlerde) hiperaktivite ve dürtüsellikten azaldığını ve konsantrasyonunu arttırdığını göstermektedir. Omega-3'ler somon, ton balığı, sardalya ve yumurta ve süt ürünlerinde bulunur.
ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİNE DE İYİ GELİYOR
Omega-3'ün balık yağında bulunduğunu belirten Koç, şunları kaydetti: "Özellikle hiperaktivite gözlenen çocuklarda, omega-3 yağ asidi içerikli şuruplar, rahatsızlığın giderilmesinde büyük yarar sağlıyor.
Bunların yanında omega-3 yağ asitleri sinir sistemi için de oldukça önemli. Araştırmalar dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemi gibi durumların kaynakları arasında bu yağ asitlerinin olduğunu gösteriyor.
Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir. Ayrıca krill yağı Osman Müftüoğlu tarafından belirlenen önemli omega 3 tavsiyelerinde yerini alır.
Çocuklar için en iyi balık yağı şurup markasını arıyorsanız bu konuda listenin zirvesinde Ocean Balık Yağı bulunuyor. Takviye gıda, yüksek omega 3 kaynağı olması sayesinde aileler tarafından en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Karışık meyve aromalı olması ile çocuklar tarafından sevilerek tüketiliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Ünlü doktor, sağlıklı olabilmek için Omega-3'ü öneriyor. Ayrıca Canan Karatay, Omega-3'ü 'İyileştiren yağ' olarak adlandırıyor. Bu nedenle yaşlanmak istemeyenler için Omega-3'ü öneriyor. Canan Karatay, sağlıklı yaşlanma için Omega-3'ü öneriyor.
En iyi balık yağı tavsiyelerine gelecek olursak; Nutraxin, Möllers, Ocean, Carlson, Nutrigen, New Life Efa, Easy Fishoil, Farmasi, Gold Natural ve Solgar özellikle DHA ve EPA oranları yüksek, tablet ve sıvı formlara sahip en kaliteli balık yağı markaları olarak biliniyor.
EPA ve DHA'sı En Yüksek Balık Yağı Markaları
EPA ve DHA, Omega-3 takviyesi bakımından büyük öneme sahiptir. Bu nedenle başta EPA ve DHA'sı en yüksek balık yağı Phytocenter olmak üzere, Möller's ve Easyfıshoil gibi markaların ürünleri, EPA ve DHA açısından zengindir.
Balık yağı; omega 3, DHA, EPA ve D vitamini içeren hayvansal kaynaklı bir yağ çeşididir. Genellikle balık yağlarının yüzde 30'u omega 3 yağ asitleri, kalanı diğer yağlardan oluşur. Yani bir kapsül balık yağı tükettiğinizde aynı miktarda omega 3 alamazsınız.
Balık yağındaki omega-3 ve omega-6 yağ asidi ihtiva eden kapsüller verilen çocukların beyinlerinde gri madde artarak zekayı kuvvetlendiriyor. Hapları kullanan çocuklar, üç yıllık zeka gelişimini üç ayda sağlayabiliyorlar.
Dikkat Eksikliğine İyi Gelen Gıdalar
Omega 3 zengini gıdalara, ceviz, kanola yapı, keten tohumunu da ekleyebilir. Ayrıca çinko içerdiği beynin nörotransmitter üretimini artırır. Çinko bakımından zengin olan diğer gıdalar; susam, tahin, yer fıstığı ve kabak çekirdeğidir.
Vücudumuzda yeterli oranda omega 3 bulunmadığı durumlarda dikkat çekici bazı negatif bulgular gözlenebilir. Omega 3 eksikliği bulguları şu şekildedir; Cilt kuruluğu ve cilt sertleşmesi. Saç diplerinde kuruma ve kepeklenme.
En yüksek miktarda EPA ve DHA içeren yağlı balıklar en iyisidir. Bu balıklar arasında somon, uskumru ve alabalık bulunur. Ancak, karides de dahil olmak üzere tüm balık ve deniz ürünlerinin bir miktar balık yağı içerir. Her tür balık size ve beyninize yardımcı olacaktır.
Özellikle EPA gibi soğuk ve okyanus balıklarında yüksek miktarda DHA bulunur. Bunun nedeni ise balıklar bu soğuk okyanus sularında donmamak için bu maddesi üretiler. Tuna balığı, somona ve morina balığının karaciğeri oldukça yüksek oranda DHA omega-3 yağ asidi içermektedir. Beynimizin yaklaşık %60'ı yağlardan oluşur.
D vitamini ,nöroprotektif mekanizmaları inflamasyona karşı uyarmak ve normal beyin gelişimi için gereklidir. Yapılan araştırmalarda DEHB tanılı olan çocuklar ile DEHB'li olmayan çocuklar karşılaştırıldığında DEHB'li çocuklarda D vitamini eksikliğine daha sık rastlanmıştır.
“Beyin/bellek ve göz sağlığı” söz konusu olduğunda DHA ön plana geçiyor. “Kalp/damar sağlığı ve pıhtılaşma sistemi” söz konusu olunca da EPA favori gösteriliyor.
Bundan dolayı Omega 3'ün bilinen net bir yan etkisi yoktur. Aspirin, Coraspin ve benzeri kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin Omega 3 tüketmesi tavsiye edilmez. Bununla beraber yüksek tansiyon hastaları ve çeşitli kalp hastalıkları tedavisi gören kişilerin de Omega 3 tüketmesi önerilmez.
Beyin Gelişimi İçin “DHA” Oranı Yüksek Olan Balık Yağı İçmek Gerekiyor. Kendinizin veya çocuğunuzun hafıza, zeka ve konsantrasyonunu önemsiyorsanız, birinci sıraya “DHA”miktarı yüksek olan “BALIK YAĞI”nı koymalısınız. Balık yağının içindeki DHA (docosahexaenoic acid) beyni geliştiren çok önemli bir yağ asitidir.
Balık yağı aynı zamanda emilimi hızlandırmak, vücutta görülen etkilerini arttırmak gibi amaçlarla çeşitli kombinasyonlarda yani yanına farklı takviyeler de eklenerek kullanılabilir. Bu takviyelere örnek olarak kalsiyum, demir, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, C vitamini veya D vitamini verilebilir.
Kapağı açılan sıvı bir balık yağının en fazla 90 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
“Yazın balık yağı içilmez” sözü bilimsellikten uzaktır.
Yaz aylarında kullanımının sakıncalı olduğunu gösteren hiçbir bilimsel veri olmadığından bu aylarda kullanımında kısıtlama yoktur. Bu önyargı D vitamin ihtiyacının farklı kaynaklardan sağlanması üzerine oluşmuştur. D vitaminin en önemli kaynağı güneş ışığıdır.
Balık yağı, balık veya soya alerjisi olan kişiler tarafından alınmamalıdır. Hamileyseniz ya da emziriyorsanız, karaciğer veya pankreas hastalığınız varsa, şeker hastalığınız veya hipotiroidizminiz varsa ve günde 2'den fazla alkol kullanıyorsanız, almadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
DHA ve EPA, omega-3 yağ asitlerinin kısaltılmış isimleri. Beyin/bellek ve göz sağlığı söz konusu olduğunda DHA ön plana geçiyor. Damar sağlığı, pıhtılaşma sistemi ve kalp sağlığı söz konusu olunca da EPA favori gösteriliyor.
Möllers omega 3 Kuzey kutbu morina balıklarından elde edilir ve hijyenik ortamlarda tüketime uygun hale getirilerek satışa sunulur. Morina balıkları soğuk ve derin denizlerde yaşayan balıklar olduğundan yaşadıkları ekosisteme ayak uydurabilmek için vücutlarında bulunan fazla yağı depolar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri