Yabancı dil bölümlerine girebilmek için YKS'nin TYT ayağı ile birlikte üçüncü oturum olan Yabancı Dil Testine (YDT) girmen gerekiyor. Bu test 5 ayrı dilde yapılıyor. Bunlar İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça dilleri.
Açılımı: YKS-DİL & YDT (Yükseköğretim Kurumları Sınavı - Yabancı Dil)Üniversite, Lisans programlarının, Yabancı Dil ve Turizm Rehberliği bölümlerine girmek isteyenöğrenciler için, ÖSYM tarafından düzenlenmekte olan bir sınavdır. YKS DİL & YDT sınavı, 80 sorudanoluşmakta ve 120 dakikalık sürede tamamlanmaktadır.
Yabancı dil okumak isteyen öğrencilerin TYT sınavıyla birlikte YDT sınavına da girip gerekli puanı almaları gerekir.
Yani evet AYT'ye girebilirsin.
Dilciler bu sınava hiç girmeyebilir. Ama ekstradan Sayısal, Sözel veya Eşit Ağırlık puanı da olsun isterse, o zaman bu sınava da girmesi gerekecek.
İlgili 40 soru bulundu
Sözel Puan Türü
Sözel öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Türk Dili Edebiyatı+Sosyal Bilimler-1 ve AYT Sosyal Bilimler-2 testlerini çözmek zorundalar.
Dil öğrencilerinin AYT'ye girme zorunluluğu yoktur. Adaylar isteğe bağlı olarak AYT sınavına da girebilir. Fakat AYT sınavından alınan puan dil puanına bir etki etmez.
Dil bölümleri içinde, diğer puan türlerinde olduğu gibi daha popüler ve tercih edilen meslek ve bölümler bulunuyor. Bunlar genellikle yabancı dil öğretmenliği, filoloji (dil ve edebiyat), mütercim tercümanlık, çevirmenlik, dil bilimi, turist rehberliği gibi bölümler oluyor.
YDS ve YDT arasındaki en önemli fark, amacıdır. YDS, özellikle üniversitelerde lisansüstü programlara kabul edilmek için gereken İngilizce dil yeterliliğini ölçerken, YDT, kamuda çalışmak isteyenlerin İngilizce dil yeterliliğini ölçmek için yapılan bir sınavdır.
Yabancı Dil Testi puanının hesaplanabilmesi için, adayların Temel Yeterlilik Testi sınavından 150 ve üzeri puan almaları gerekmektedir. Ayrıca Temel Yeterlilik Testi'nde de Türkçe veya Matematikten en az 0,5 net yapmaları gerekmektedir.
YDT sınavı üniversitelerin dil bölümlerine ya da dil sınavı ile alınan bölümlere yerleşmek için gerekli olan sınavdır. YDT aynı zamanda YKS-3 olarak da geçmektedir. YDT sınavına girmek isteyen öğrencilerin sınavı başarıyla tamamlamaları için ortalama B1 Pre-Intermediate seviyesinde olmaları gerekmektedir.
Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılan YDT, "4 yanlış 1 doğruyu götürür" diye ifade edilen net sistemine dayalıdır. Sınavda yaptığınız her doğru soru size 1 net kazandırır, her yanlış soru ise 0,25 net kaybettirir. YDT net hesaplamaları bu kurala göre yapılır.
İngilizce öğretmeni olmak için öncelikle liselerin yabancı dil bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Daha sonrasında üniversite yerleştirme sınavından yeterli puanın alınması ile birlikte eğitim fakültelerinin altında bulunan İngilizce öğretmenliği bölümüne yerleştirilmesi gerekmektedir.
Dil Bölümünün Önü Açık Mı? Bu sorunun cevabını büyük oranda siz belirliyorsunuz. Ancak genel anlamda “Dil bölümünün önü açık mı?” sorusunun cevabı “evet” olacaktır. Akademik eğitim konusunda başarılı olarak bilinen üniversitelerden mezun olmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
YDS sınavı nedir kimler girebilir? YDS sınavına başvuru için herhangi bir kısıt bulunmamaktadır. Kamu personelleri, lisans öğrencileri, lisans mezunları veya lisanüstü öğrenciler YDS sınavına başvurabilir.
YDT sınavından en az 0,5 netiniz olmalı.
Dil bölümleri yurt dışında çalışmak isteyen, farklı kültür ve dillere ilgisi olan kişilerin tercih ettiği bölümler arasında yer alır. Tercih edilen bölüme göre öğrenciler İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça gibi dillerin gramer bilgisi, kültürü ve edebiyatına dair eğitim verilmektedir.
Üçüncü ve son oturum YDT, 5 dilde uygulanacak, 80 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek. Sınavlardan 15 dakika önce kapılar kapatılacak, sınav salonuna aday alımı tamamlanacak.
Yabancı dil mesleklerinden İngilizce öğretmenleri için maaş aralığı 2825-6000 TL'dir. Yabancı dil mesleklerinden turist rehberleri için maaş aralığı 3000-8000 TL'dir. Yabancı dil mesleklerinden çevirmenler için maaş aralığı 4000-10000 TL'dir. Yabancı dil mesleklerinden filologlar için maaş aralığı 3000-5500 TL'dir.
Yabancı dil bölümlerinde okuyanlar, yurt dışındaki çeviri büroları ile çalışabilirler. Başvurular için, Türkçe eserlerin tercümesinin yapıldığı bürolar tercih edilmelidir. Edebi eserleri, bilimsel makaleleri ve hukuk metinlerini Türkçeye çevirmek isteyen firmalar; Türkiye'den gelen başvuruları değerlendirmektedir.
YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Diğer oturumlar ise isteğe bağlıdır. 2023-YKS'de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise 2023- AYT ve/veya 2023-YDT oturumlarına katılmaları zorunludur.
-TYT bütün puan türleri açısından çok önemli bir yer tutar. Dil puan türünde de üst düzey başarılar için TYT'de iyi bir puan yapmak gerekir. Alanların kaldırılmasıyla birlikte 1 Matematik neti sayısal puan türünde ne ifade ediyorsa, dil puan türünde de aynı şeyi ifade etmektedir.
YDT sınavında aldığınız puan ile birlikte üniversitelerin dil bölümlerine girebilir veya bu bölümlerin yanı sıra İngiliz dili ve edebiyatı, yabancı dil öğretmenliği, çeviribilim, dilbilim, mütercim-tercümanlık ve turizm rehberliği gibi bölümlere de girebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri