Yeni kıdem tazminatı yasası hakkında son dakika bilgileri geliyor. İstifa eden çalışanın tazminat alıp almayacağı hakkında son durum şu şekilde; yeni kıdem tazminatı sisteminin 1 Ocak 2022'de devreye girmesi planlanıyor. Çalışan işten çıkarıldığında 19 gün kıdem tazminatını alıyor, 11 gün ise fon hesabında tutuluyor.
Buna göre 2023 yılı Ocak Haziran dönemindeki 19 bin 982 lira 83 kuruşluk kıdem tazminatı Temmuz-Aralık döneminde 23 bin 489 lira 82 kuruşa yükselecek. Bu rakam brüt ücreti 20 bin TL'nin üzerinde olup bu yılın temmuz ayında kıdem tazminatını almaya hak kazanan çalışanları etkileyecek.
EYT'den emekli olan çalışanlar kıdem tazminatı alacak, ancak ihbar tazminatı alamayacak. Bu durumda işveren, çalışanın varsa yıllık izin ücretini de ödemek durumunda. İşveren, çalışana kıdem tazminatını peşin ödemek durumunda. İş Kanunu'nda da taksitle ödeneceğine yönelik bir hüküm bulunmuyor.
Kıdem tazminatı tavanı şu an 23.490 lira olarak hesaplanırken Ocak 2024 yılında 33 bin 590 lira olacak. Örnek hesaplamaya göre brüt ücreti 30 bin lira olan ve 10 yıl hizmeti bulunan bir işçi bu yıl sonunda işten ayrılırsa 234 bin 900 lira kıdem tazminatı alabilecek.
Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik düzenleme kapsamında emekli olacak çalışanlarının kıdem tazminatını ödeyecek KOBİ ve KOBİ dışı firmaların finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından devreye alınan Hazine destekli EYT Destek Paketi'ne başvurular bugün başladı.
İlgili 27 soru bulundu
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanarak emekli olup çalışma devam edenlerin "kıdem tazminatı hakkı" merak edilen konuların başında geliyor. Emekli olduktan sonra kıdem tazminatı almadan çalışmaya devam edenler ilerleyen dönemde ister işi bıraksın isterse işine son verilsin kıdem tazminatı alabilirler.
Kıdem tazminatı fonuyla yurt içi tasarrufların artırılması ve ikinci bir emekli aylığı bağlanarak sosyal güvenlik sistemi üzerindeki yükün azaltılması amaçlanıyor. Kıdem tazminatı fonu uygulamasına 1 Ocak 2022 tarihinde geçilmesi planlanıyor. Fon konusunda iki formül üzerinde duruluyor.
30 günlük tutar, brüt maaşın 1/30'u ile hesaplanır. Bu nedenle, 5.000 TL / 30 = 166,67 TL/gün şeklinde hesaplanabilir. İşçinin kıdem tazminatı hesabı şu şekilde yapılabilir: 5 yıl x 30 günlük oran x 166,67 TL/gün = 25.000 TL.
İş yerinen tazminat almak için, o iş yerinde en az bir yıl çalışmış olmanız gerekiyor. KOSGEB başvuru şartları nelerdir? Farklı sektörlerde ve farklı yerlerde çalışılmış olsa dahi 15 yıl 3600 gününün dolması gerekir. Tazminat tutarı ise en son iş yerinizde ne kadar süre çalıştıysanız onun üzerinden hesaplanır.
Kıdem tazminatında zamanaşımı süresi kanunda 5 yıl olarak düzenlenmiştir. 12/10/2017 tarihli değişiklikle 10 yıllık olan kıdem tazminatı zamanaşımı İş Kanunu'na getirilen ek madde ile 5 yıla düşürülmüş ve hali hazırda işlemeye başlamış zamanaşımı süreleri bakımından harici düzenlemeler yapılmıştır.
Çalışanın rızası bulunmadığı sürece işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz. Ancak işçi ve işveren karşılıklı olarak ödemelerin taksitle yapılması hususunda anlaşmaya vardılarsa kıdem tazminatı ödemesi birden fazla taksitle yapılabilir. Burada devreye sözleşme serbestisi ilkesi devreye girmektedir.
Emekli aylığınız, başvuru yaptığınız tarihteki bilgilere göre bağlanır. Başvuru yaptıktan sonra çalışmaya devam ediyorsanız sosyal güvenlik destek primine tabi olursunuz.
Kıdem tazminatının taksite bağlanması halinde taksitin süresinde ödenmemesi durumunda en yüksek mevduat faizi uygulanır. Faiz işletilebilmesi için işçinin ihtarda bulunması veya icra takibi başlatması gerekir.
Temmuz 2023'te belirlenen kıdem tazminatı tavanı 23 bin 489,83 TL oldu.
Buna göre, 01/07/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 23.489,83 TL'dir.
2023 ASGARİ ÜCRET ARA ZAMMI KIDEM TAZMİNATI TAVAN, TABAN NE KADAR, KAÇ TL OLDU? Asgari ücret ara zammı belli oldu. Temmuz 2023 ara zammı ile brüt asgari ücret 13 bin 414 lira olurken, net asgari ücret 11 bin 402 lira oldu. Asgari ücrete gelen zamla birlikte kıdem tazminatı tavan fiyatı 13 bin 510 TL'ye yükseldi.
15 YIL ÇALIŞAN NE KADAR KIDEM TAZMİNATI ALIR? 2023 Brüt Asgari Ücret: 10.008 TL'dir. 15 yıllık asgari ücretli bir çalışanın kıdem tazminatı 164,745.37 TL'dir.
Yasal durum şöyle; Toplam 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresi 15 yıl olanlar emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma ve kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir.
İstifa Eden İşçinin Kıdem Tazminatına Hak Kazanabileceği Haller. Bu başlık altında belirtilecek olan tüm hallerde işçinin kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi için kıdeminin en az 1 yıl olması koşulu aranmaktadır.
Kıdem Tazminatı Tavanı Ne Zaman Belirlenir? Kıdem tazminatı tavan miktarı işçiler için önemli olduğundan her sene Ocak ve Temmuz ayının başında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.
2023 yılı 2. dönem Kıdem Tazminatı Tavanı; kıdem tazminatı hak eden işçiye yapılacak ödemelerde üst sınır Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 23.489,83 TL olarak açıklandı.
Asgari ücretli işçinin haziran ayında 10.008 TL olan bir yıllık hizmet karşılığı alabileceği kıdem tazminatı temmuz ayında 13.414,50 TL'ye çıktı.
EYT'lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu'ndan destek verilecek.
Çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için işyerinde 1 yıllık çalışma süresini doldurmuş olması gerekiyor. Erkeklerde askerlik nedeniyle, kadınlarda evlilik nedeniyle işten ayrılma halinde kıdem tazminatı alınabiliyor. Çalışan, emekli olduğunda kıdem tazminatını alabiliyor.
Şu anda 23.489 TL olarak uygulanan tavan, Ocak 2024 itibarıyla 35.106 TL'ye çıkarılacak. Bu değişiklikle birlikte 10 yıllık bir çalışanın işten ayrılması durumunda alacağı kıdem tazminatı miktarı da artacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri