Dilin ağzı taşacak şekilde büyümesine makroglossi denilmekte ve çoğu zaman çocukluk çağında rastlanmaktadır. Hastalığa çene kemiği ile diş yapılarında bozukluklar ve çeşitli anomaliler de eşlik edebilir. Bu tablo kişide bazen ciddi ve istenmeyen kozmetik sorunlara da yol açabilmektedir.
Dil şişmesi ne zaman geçer? Genel olarak kendiliğinden birkaç gün içerisinde geçer. Ancak bazı vakalarda kendiliğinden iyileşmez ve giderek sıkıntılı bir duruma gelebilir.
Şişliğin tek başına küçük dilde söz konusu olması durumu genellikle tahrişe bağlı ödemlerde görülür. Sert ve keskin yapıdaki besinlerin iyi çiğnenmeden yutulması, bu şekilde oluşan küçük dil şişmesinin en yaygın nedenidir. Bunun haricinde boğaz enfeksiyonları ile birlikte de uvulit çok yaygın bir şekilde görülür.
Dil büyümesinin belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir; Dilin olması gerekenden uzun ve sarkık olması Dilde meydana gelen iltihaplanmalar. Dil üzerinde görülen yaralar.
Sert besinlerin ağızda iyi öğütülmeden yutulması, bağışıklık sistemindeki zayıflık ve çeşitli enfeksiyonlar küçük dil şişmesine neden olabilir. Antibiyotik, gargara ya da boğaz spreyleri ile küçük dil şişmesi hızlıca iyileşebilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) tedavisi nasıldır? Dil büyümesinin nedeni belirsiz olduğunda hiçbir tıbbi tedavinin yararlı olmadığı bilinmektedir. Özellikle çocuk olgularda konuşma terapilerine ihtiyaç duyulabilir. İlerleyen durumlarda ortodontik tedaviler ve cerrahi seçenekler uygulanabilir.
Küçük dil (uvula) uzaması, hava yolunu kapatabilir. Bu nedenle nefes almada sıkıntı yaşanabilir. Üst solunum yolunun ağız ile birleştiği yerde, üst kısımda bulunan uvula bazı nedenlerle uzayabilir ya da şişebilir. Bu bölgede tıkanıklık oluşturarak olumsuz durumlara neden olabilir.
Hafif küçük dil uzamaları kendiliğinden birkaç gün içerisinde iyileşmektedir. Ancak nefes almanın ya da beslenmenin engellendiği durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Dil yaraları genellikle iyi huylu lezyonlar olarak tanımlansa da kısa sürede iyileşmeyen dil yarası şikayetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine veya kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.
Ağız, boğaz, yutak ve gırtlak bölgelerinde olduğu gibi küçük dil ve yumuşak damak kanserlerinde de teşhis, tedavi planlaması ve cerrahi tedavi temel olarak kulak burun boğaz, baş-boyun cerrahları tarafından üstlenilir.
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Küçük dil şişmesi genellikle ciddi ciddi bir durum değildir ve evde uygulanan basit önlemlerle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelebilir. Ancak, şişlik şiddetliyse, beslenmeyi engelliyorsa veya solunum güçlüğü yaşanıyorsa derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve tedavi alınmalıdır.
Küçük dil (uvula) uzaması yaşam kalitesini bozan bazı rahatsızlıklara yol açar. Durum çeşitli tedavilerle düzeltilemezse küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) yapılır.
Gerçek makroglossi, vasküler malformasyonlar, kas genişlemesi (Beckwith-Wiedemann sendromu, hemihipertrofi), sistemik hastalıklar (mukopolisakkarit depo hastalıkları), tümörlerde görülür. Nispi makroglossi Down sendromu ve konjenital hipotroidizmde görülür (4,5).
Yutkunurken dil ön dişlere dayandığında bu durum siz konuşurken de bu şekilde olmaktadır ve bu durum peltekliğe sebep olmaktadır. Bu durumu azaltmak için dilinizi ağzın alt kısmına ya da damağınıza yapıştırarak yutkunmaya çalışın ve dilinizi o şekilde tutmaya çalışın ki bu şekilde diliniz o konuma gelmeye alışacaktır.
Dil ülserleri dilde üzeri, dil yanları veya dilaltı gibi alanlarda görülebilen, birçok farklı sebebeplere bağlı görülebilen, ağrılı, çapları birkaç milimetreden birkaç santimetre kadar değişebilen, kanama yapabilen yüzeyel veya derin yaralardır.
Tıp dilinde ''glossit'' denilen bu iltihaplanmanın nedeni, çürük dişler, diş eti iltihabı, sigara, çok sıcak veya çok soğuk şeyler yemeyi alışkanlık haline getirmiş olmaktır. Dil üzerinde yara şeklinde görülen dil iltihaplanması ihmal edilmemelidir, çünkü bu durum, dil kanseri veya dil ülseri belirtisi olabilir.
Kişiler düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya özen göstermelidirler. Kortikosteroid ilaçların tedavide kullanıldığı ve başarılı sonuçlar sağladığı bilinmektedir. Şiddetli olmayan dil iltihabı durumunda doktor tarafından yalnızca ağız çalkalama sularının kullanımı da tavsiye edilebilmektedir.
Alkol, sigara, yanlış beslenme, alerjik reaksiyonlar, kas gevşetici, yaşlılık gibi etmenler de küçük dilin uzamasında rol oynar. Uzayan küçük dil ağızdaki solunum yolunu tıkar.
Dilinizi yutmanız mümkün değildir. Ancak nöbet sebebiyle dilinize zarar vermeniz haklı bir kaygıdır.
Küçük çocuklarda dil bağı belirtileri şunları içerebilir:
Dil bağı, çocuğunuzun sahip olduğu veya söylediği kelime sayısını etkilemez, sadece telaffuzlarını etkiler. Yutma güçlüğü. Dillerini damaklarına doğru veya bir yandan diğer yana hareket ettirmede zorluk.
Küçük dil ameliyatını (Uvulektomi) etkileri 3 gün içinde geçer. Eğer operasyon öncesinde horlama ya da uyku apnesi varsa ameliyatı takip eden ilk ayda düzelme başlar. Küçük dildeki şişkinlik 1 ay sürebilir.
Ağız açılmasıyla küçük dildeki şişme kolaylıkla görülebilir ve küçük dil şişmesi boğaz enfeksiyonu ile aynı belirtileri göstermektedir en sık görülen belirtiler şöyle sıralanabilir, Nefes almakta güçlük. Yutkunma da zorluk. Boğaz veya küçük dil bölgesinde kaşıntı
Dil kanseri, çoğunlukla dil yüzeyini örten hücrelerden başlayan bir kanser türüdür. Dil kanseri, hem dilin görünen kısmını hem de boğaza doğru uzanan kısmını etkileyen kanserleri ifade eden genel bir terimdir. Dil kanseri en sık skuamöz veya yüzey hücrelerinde dilde bir yara veya kitle olarak görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri