Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar: Bazı kişiler boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların bir belirtisi olarak küçük dil şişmesine yakalanabilirler. Alerjiler: Evcil hayvan tüyü, toz, polen veya alerjik bazı besinler, küçük dil şişmesine neden olabilir.
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) neden olur? Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir.
Küçük dilde oluşan basit enfeksiyonlar genellikle tıbbi tedavi gerektirmez. Yumuşak gıdalarla beslenme, çok sıcak ve çok soğuk besinleri tercih etmeme, boğaz spreyi ve gargaralarının kullanımı ile birkaç gün içerisinde enfeksiyon iyileşeceğinden belirtiler de yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar.
Özellikle sağlıksız beslenme ve dil hijyenine yeterince özen göstermeme sonucunda dil büyümesi meydana gelebilmektedir. Kişilerin, dil büyümesine karşı önlem alabilmesi mümkündür. Dil büyümesi meydana geldiği takdirde ise bir uzmanın yönlendirmesi sonucunda gerekli tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Gerçek makroglossi, vasküler malformasyonlar, kas genişlemesi (Beckwith-Wiedemann sendromu, hemihipertrofi), sistemik hastalıklar (mukopolisakkarit depo hastalıkları), tümörlerde görülür. Nispi makroglossi Down sendromu ve konjenital hipotroidizmde görülür (4,5).
Kişiler düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya özen göstermelidirler. Kortikosteroid ilaçların tedavide kullanıldığı ve başarılı sonuçlar sağladığı bilinmektedir. Şiddetli olmayan dil iltihabı durumunda doktor tarafından yalnızca ağız çalkalama sularının kullanımı da tavsiye edilebilmektedir.
Küçük dil şişmesi genellikle ciddi ciddi bir durum değildir ve evde uygulanan basit önlemlerle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelebilir. Ancak, şişlik şiddetliyse, beslenmeyi engelliyorsa veya solunum güçlüğü yaşanıyorsa derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve tedavi alınmalıdır.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Ancak bazı vakalarda kendiliğinden iyileşmez ve giderek sıkıntılı bir duruma gelebilir. Küçük dil şişmesine ne iyi gelir? Yeterince sıvı tüketmek, boğaz ağrısı ve yanma hissi için buz emmek, gece deliksiz bir uyku çekmek, tuzlu su ile gargara yapmak ve etkili bir boğaz pastili kullanmak gerekmektedir.
Küçük dil (uvula) uzaması, hava yolunu kapatabilir. Bu nedenle nefes almada sıkıntı yaşanabilir. Üst solunum yolunun ağız ile birleştiği yerde, üst kısımda bulunan uvula bazı nedenlerle uzayabilir ya da şişebilir. Bu bölgede tıkanıklık oluşturarak olumsuz durumlara neden olabilir.
Dil kanseri, çoğunlukla dil yüzeyini örten hücrelerden başlayan bir kanser türüdür. Dil kanseri, hem dilin görünen kısmını hem de boğaza doğru uzanan kısmını etkileyen kanserleri ifade eden genel bir terimdir. Dil kanseri en sık skuamöz veya yüzey hücrelerinde dilde bir yara veya kitle olarak görülebilir.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
NADİR BİR SOLUNUM YOLU OBSTRUKSİYON OLGUSU: DİL KÖKÜ APSESİ Öz: Dil apsesi çok nadir görülen, dilde şişlik, boğaz ağrısı,yutma güçlüğü, nefes darlığı, tükürüğünü yutamama,dilin dışarıda kalması gibi belirtiler gösteren ve hayatıtehdit eden bir klinik durumdur.
Dil kökünde oluşan kabarcıkların nedenlerini; dili ısırma, bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü, yetersiz beslenme, alerjik maddeler, sigara tüketimi, kawaski sendromu, dil yaralanmaları, oral herpes, aftlar; sık görülmemekle birlikte kanser, pamukçuk ve enfeksiyonlar olarak sıralayabiliriz.
Damak Yarıkları
Birbirinden ayrık küçük dil (Bifid uvula) şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Küçük Dil Ameliyatı (Uvulektomi) Küçük dil (uvula) uzaması yaşam kalitesini bozan bazı rahatsızlıklara yol açar. Durum çeşitli tedavilerle düzeltilemezse küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) yapılır.
Örnek vermek gerekirse, adaçayı, ekinezya, papatya, nane, hatmi kökü, zencefil, meyan kökü, çemen otu, ıhlamur, limon, kuşburnu, böğürtlen gibi bitkilerin çaylarının içilmesi boğaz şişliğine iyi gelir ve belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur.
Dil İltihabı Belirtileri
Semptomlar arasında dilde şişlik, kızarıklık, hassasiyet ve renk değişiklikleri olabilir. Dil büyürse veya çiğnemeyi, konuşmayı veya yutmayı zorlaştırırsa bu durum bazı sorunlara neden olabilir. Dildeki şişlik hava yolunu da tıkayabilir.
Ağız Gargarası Kullanımı: Ağız gargarası veya dil temizleme solüsyonları da kullanabilirsiniz. Bunlar, bakteri ve kötü kokuların giderilmesine yardımcı olabilir. Dil Kazıyıcı Kullanımı: Özel olarak tasarlanmış dil temizleyiciler dilinizi daha etkili bir şekilde temizlemenize yardımcı olabilir.
Ağızda acı hissi yaratan dil yarasına genellikle ağız ülserleri, travma, vitamin ve mineral eksikliği, virüs, bakteri, sigara kullanımı, enfeksiyon, yoğun baharatlı ve tuzlu gıdalar, sıcak-soğuk tüketimi neden olmaktadır.
Beckwith-Wiedemann Sendromu (BWS) makrozomi, makroglossi, hemihipertrofi, visseromegali, omfalosel, umblikal herni, yenidoğan hipoglisemisi, yarık damak ve kulak lob anomalileri ile karakterize olan nadir görülen konjenital aşırı büyüme sendromlarından biridir (1).
Tıbbi terimi "lingua plicata" olarak bilinen dil çatlaması, çoğunlukla hiçbir belirti göstermeyen, zararsız ve bulaşıcı olmayan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Konuşmayı, çiğnemeyi etkilemiyor. Dilde çatlak olması, dil yüzeyinde bir ya da birkaç kesik görünümlü yarıklar oluşmasıyla kendini belli ediyor.
Dil kökünün büyümüş olması ve uyku sırasında hava yolunu tıkaması, çene yapısının geride olması da özellikle uyku apnesi olan hastalarda karşımıza çıkan nedenler arasındadır. Dil kökünün büyük olması, ağız boşluğunu geriye doğru daraltabilir ve bu durum hava yolumuzun daralmasına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri