Seyahat, turizm veya iş amaçlı bir yolculuğun hedeflenen noktası veya son durak olarak da ifade edilebilir. Destinasyon terimi, seyahat eden kişilerin ziyaret etmek istediği yerleri belirtmek için kullanılır.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Programı'nın (EDEN) amacı, Avrupa turist destinasyonlarının ortak ve farklı özelliklerine ve değerlerine dikkat çekmek, turizmin sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliğini sağlayarak ekonomik gelişmeyi teşvik etmektir.
Elde edilen verilerin analizi sonucunda turistlerin destinasyon seçiminde bilgi ve macera, ulaşım ve aktivite olanakları, sosyo-kültürel etkinlikler, doğal çekicilik, seyahat gösterişi ve eğlence & dinlenme olmak üzere toplam yedi faktör tespit edilmiştir.
Destinasyon ürünü tüketicinin elde ettiği hizmet ve deneyimlerden oluşur. Bu durumda bir ürün her turist için farklı anlamlar taşıyabilmektedir. Pazarlamacıların turistlerin edindiği destinasyon deneyimi üzerinde ise çok az kontrolü vardır.
İlgili 33 soru bulundu
Ayrıca seyahat ederken veya turistik bir gezi yaparken 'mutlaka' ziyaret edilen yerler buna bir örnektir. Turistlerin turistik amaçla ziyaret ettiği coğrafi alan veya bölgelere de destinasyon denilebilir. Aynı zamanda turizm destinasyonları, turizm faaliyetlerine oldukça bağımlı alanlardır.
Destinasyonlar yerel, bölgesel ve ulusal bağlamda değerlendirilirler.
Bu bağlamda destinasyon konumlandırması; pazar bölümlendirme sonrasında hedeflenen pazar içindeki turistlerin destinasyonu istenilen şekilde algılamasını sağlama çabasıdır.
Destinasyon imajı temel olarak iki temel öğeden/bileşenden oluşmaktadır. Bunlar; bilişsel (cognitive image) ve duygusal (affective image) imaj olarak ifade edilmektedir.
Sürdürülebilir turizmin amacı nedir? Sürdürülebilir turizm; turizmin hem toplum hem de çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirerek yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının ve ziyaretçilerin yaşam kalitelerinin artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Bu bakımdan destinasyon nedir konusu oldukça büyük bir önem barındırıyor. Bu soruya yönelik olarak verilebilecek en doğru yanıtlardan biri şu olmaktadır: Turistlerin gereksinimlerini karşılamak amacı doğrultusunda tasarlanmış hizmet ve imkanların odak noktasını meydana getiren coğrafi alanı ifade eden bir terimdir.
Destinasyon çekicilikleri, ziyaretçileri çeken, çeşitli unsurların bir araya gelmesidir (Lew, 1987'den aktaran Kim, 2014: 34). MacCannell'a (1976: 109) göre, bir ürünün çekicilik olarak ifade edilebilmesi için üç unsur gereklidir: Turist, gezip görmek için uygun alan ve farklı kılacak bir imaj veya işaret.
Destinasyon kavramı ne ifade eder ? Dünya Turizm Örgütü'nün (WTO) tanımına göre turizm destinasyonu; bir turistin en az bir gece kaldığı fiziksel bir mekândır ve bir günlük seyahat süresinde destek hizmetleri, çekicilikler ve turist kaynakları gibi turizm ürünlerini içerir.
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Butler (1980), geliştirmiş olduğu turizm yaşam döngüsünü modelinde turistlik destinasyonlarda turizmin gelişmesini altı aşamada ele almıştır. Bu gelişim aşamalarını, Keşif Süreci, Katılım Süreci, Gelişim Süreci, Pekişme Süreci, Durgunluk Süreci, Düşüş Süreci ile Yenilenme süreçleri oluşturmaktadır.
Destinasyon pazarlaması, turistlerin hedef aldığı bölgeleri analiz edip pazarlamaya denir. Dilimize tamamen çevrilemeyen “destinasyon” kelimesinin asıl anlamı hedeflenen, varılmak istenen anlamlarına gelir. Destinasyon eylemi bir bölgeyi, ili, ilçeyi ve mahalleyi kapsayabilir.
Turizm açısından ele alındığında imaj, turizm sektöründe sunulan mal ve hizmetler bütünün insanlar tarafından algılamaları sonucu ortaya çıkan bir kavram olarak görülebilir. Ancak, destinasyon imajı sadece sunulan mal ve hizmetle sınırlı kalmayıp bütün destinasyon özelliklerini kapsayan bir faktör olarak görülmektedir.
Destinasyon Yönetimi dersi öğrencilerin destinasyon, destinasyon kaynakları ve türleri, destinasyon yönetim organizasyonları destinasyon yönetim stratejisi geliştirme, destinasyon konumlanması marka ve imaj kavramları ile destinasyon pazarlaması ile ilgili konu ve süreçleri öğrenmelerini amaçlamaktadır.
Yeşil turizm veya yeşil destinasyon, çeşitli odakları bulunan çevre dostu turizm faaliyetleri olarak tanımlanmaktadır. Genel bir tanımlamayla yeşil turizm, çevre dostu bir turist ol- mak veya çevre dostu turizm hizmetleri sunmakla ilişkilendirilmiştir (UNWTO, 2022).
Turizm sektörü için önemli bir bileşen olan kırsal destinasyon; “deniz turizmi merkezleri dışında kalan, kentsel yerleşimlerden uzak, kırsala özgü doğal ve kültürel hayatın korunduğu, oldukça tenha ve kırsal hayatla ilgili çeşitli aktivitelerin gerçekleştirildiği yerler” olarak tanımlanmaktadır.
KONUMLANDIRMA SÜRECİ
Konumlandırma ürünü, markayı ya da kurumu seçilen pazar bölümleri, rekabet koşulları ve şirket olanakları bakımından en iyi yere konumlayarak tüketicinin algılarını, tutumlarını ve ürün kullanma alışkanlıklarını belirlemeye çalışan bir süreç olarak da ifade edilebilmektedir.
Ürün Sınıf ve Özelliklerine Göre Konumlandırma Stratejisi
Bu strateji, bir ürünün, aynı ürün grubundaki ürünlerle, aynı özelliklerinin olduğunun fakat, ürünün bir yönü ile farklılaştığının vurgulandığı stratejiye denmektedir.
Eşsiz ya da egzotik olarak nitelendirilebilecek yerler farklı kategoriyi temsil eder. Özellikle Uzak Doğu'da, Afrika'da, Güney Amerika'da keşfedilmemiş egzotik yerlerin varlığı bazı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Hayatta bir defa görülmesi gereken bu tür yerler ilgi çekicidir.
Turizm arzı, turizm ürününü oluşturan mal ve hizmetlerin bir arada sağlanmasıdır. Ekonomik anlamda turizm arzı, tüketime sunulan ve turizm talebine cevap vermek için gerekli mal ve hizmetlerin (turizm ürünü) sunulmasını içeren üretime dayalı işlemlerin tümü şeklinde ele alınmaktadır.
Sürdürülebilir turizm ürünleri, "turistik kalkınma ile zarar görmek yerine, yerel çevre, toplum ve kültürlerle uyum içinde işlenen yararlı ürünlerdir” biçiminde tanımlanmıştır. Bu bağlamda turizmde sürdü- rülebilirlik, çevreye daha fazla önem veren yeni bir turizm yaklaşımı yarat- maktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri