Limon suyu: Limon suyu, dilinizi temizleyerek sararmış tabakaları giderir. Bunun için bir bardak suya birkaç damla limon suyu ekleyin ve bu karışımla dilinizi fırçalayın. Ancak, limon suyunun asit içeriği nedeniyle diş minesine zarar verebileceğini unutmayın.
Dil sararması genellikle kötü ağız hijyeninden veya ağız kuruluğundan kaynaklanır. Yiyecek ve bakteriler dilinizin papilla (dilinizin yüzeyini oluşturan küçük tomurcuklar) bölgesi üzerinde toplanabilir. Papillalarınız çoğalırsa, ağzınızdaki bakteriler papillalarınızın renginin değişmesine neden olabilir.
Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde bir kez tekrarladığınızda etkili bir temizliğe ulaşabilirsiniz.
Dilin üzerine biraz tuz serpiştirin ve bir dakika boyunca bir diş fırçası ile hafifçe fırçalayın. Daha sonra ağzınızı su ile durulayın. Bunu günde iki kez tekrarlayın. Şurada Paylaş!
Özel olarak tasarlanmış dil aparatları kullanılabilir. Dilin arka tarafından ön kısmına doğru çok bastırmadan çekilerek temizlenir. Bakterilerin bittiğinden emin olana kadar aynı işlemi uygulanmalıdır. Dişler fırçalandı, dil temizlendi, diş ipi kullanılarak tam bir mekanik temizlikten sonra gargara kullanılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Örneğin, dil sararması karaciğer veya böbrek hastalığı, anemi, vitamin eksikliği, tiroid sorunları veya diğer sağlık sorunları gibi altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Bu durumlarda, altta yatan hastalığın tedavi edilmesi dil sararmasının azalmasına veya ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Ağız mantarı enfeksiyonu (oral kandidiyaz) tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu noktada ağzı karbonatlı bir suyla çalkalamak veya gazlı steril bir beze sürülmüş karbonatla dil ve yanağı temizlemek etkili olmaktadır. Karbonatla ağız çalkalandıktan sonra sade suyla durulama da yapılmalıdır.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Dil temizleme spatulası yerine diş fırçası da kullanabilirsiniz. Yapılan araştırmalar diş fırçası ve dil spatulası arasında dil temizliği performansı açısından büyük bir fark olmadığını göstermiştir.
Günde en az iki kez olmak üzere dişlerle birlikte dili de fırçalamak. Düzenli olarak ağız bakım suyu kullanmak. Dil temizleyicisi ismiyle bilinen ürünlerden yararlanarak dil üzerindeki kalıntıları ve ölü hücreleri temizlemek. Sigaradan uzak durmak.
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Dilin arka kısmından öne doğru hafifçe iterek dil temizleyicisini kullanın. Yumuşak ve nazik hareketlerle dilin yüzeyini temizleyin, ancak fazla güç uygulamaktan kaçının. Her kullanımdan sonra dil temizleyicisini suyla durulayın ve temiz tutun. Böylece hijyenik bir şekilde kullanmış olursunuz.
Bir çay kaşığı karbonata birkaç damla limon damlatın ve macun kıvamına gelene kadar karıştırın. İki dakikayı geçmeyecek kadar bir süre dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra ağzınızı iyice çalkalayın.
Bu noktada florür içeren bir diş macunu kullanılması önerilir. Her florür tipi diş minesini asit saldırılarına karşı daha güçlü ve dirençli hale getirmeye yardımcı olurken, kalay florür içeren diş macunu çürümeye ve diş eti iltihabına neden olan bakterileri de öldürür. Temizleyin.
Günlük ağız bakım rutinini yalnızca birkaç saniye daha uzatmak ağzınızdaki bakterileri temizler ve halitozis olarak da bilinen ağız kokusunu hafifletir. Dilinizi temizlemenin en kolay yolu yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmaktır ve dil kazıyıcısı da bu konuda işinizi görebilir.
Tüm ağız içi kanserleri içinde dil kanseri görülme oranı %3'tür. Ağız içi kanserleri arasında en sık görülen dudak kanseridir fakat 2. sırada dil kanseri gelir. 40 yaş altındaki bireylerde görülme olasılığı çok düşüktür fakat 60-70'li yaşlardan sonra görülme sıklığı giderek artar.
Ağızda siğil belki de en az duyduğumuz türlerden birisidir. Genel olarak ağzımızın içerisinde diş eti veya labial mukoza, dil, sert damakta asemptomatik, küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renklerde hafif kabarık olarak kendisini belli eder. Tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde büyümeye başlarlar.
Lezyon kelimesi tıpta genellikle cilt veya mukoza üzerinde yüzeyden kabarıklık ya da çökme veya renk değişikliği olarak ayrılan gelişmelere verilen addır. Bu gelişme iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu da olabilir. Bu değişiklik dil yüzeyinde olduğunda, dil lezyonu olarak adlandırılır.
Her kullanımın ardından diş fırçası yardımıyla bu aparatlar temizlenebilir. Diş macunu kullanarak derinlemesine bir temizlik yapılabilir.
Su ile çalkalanan dil sıyırıcısı, dili dışarı çıkardıktan sonra dilin arkasına yerleştirilir ve hafifçe bastırılarak öne doğru çekilir. Bu işlem birkaç kez tekrarlanarak daha detaylı ve sağlıklı bir temizlik sağlanır. Bu temizliğin diş fırçalama gibi her gün yapılması ağız sağlığı için önemlidir.
DİL KENDİSİNİ 10 GÜNDE YENİLİYOR
Bu hücreler her 10 günde bir kendini yeniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri