“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz.
Dilinde tüy bitmek, kendisine verilen öğütleri dinlemeyen ve her zaman burnunun dikine giden kişiler için kullanılır.
Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş.Tabir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında dilinde tüy bitmek deyiminin anlamı, 'Çok sık söylemekten bıkmak, usanmak' biçiminde ifade edilmektedir. Bazı cümleleri defalarca tekrar etmek ve ikna edememek bu deyimin kullanılmasına yol açar.
Deyim. [1] Çok öğüt verdiği halde sözü dinlenilmeyen insanların içinde bulunduğu durumu anlatır.
İlgili 41 soru bulundu
Sarışın veya saç rengi açık ve bozuk olan (kimse).
Burada “Ağzında tüy bitti” ifadesi kinayeli bir anlatımdır.
hem yaşının küçüklüğü hem babasızlığı nedeniyle kendini korumaktan aciz çocuğun hakkını yememek gerektiğine işaret eden bir deyimdir.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Ağırbaşlı kişiler için vakar, olgun, ciddi ve efendi kelimeleri kullanılır. "Oturmasını kalkmasını bilmek" deyimi de ağır başlı olmak ile eş anlamlıdır. 1- Ağır başlı insanlar, sadece gereken zamanlarda gerektiği kadar konuşurlar.
Ağzından bal damlamak deyimi çok tatlı, çok güzel ve insanın içine okşayan cümleler kurmak anlamına gelir.
Etekleri Tutuşmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle bazı büyük olaylar karşısında insanı çok telaşlanması veya heyecanlanması olarak değerlendirilir.
Sabrı taşmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Katlanamaz, dayanamaz, sabredemez olmak; tahammül gücü kalmamak.
Gerçek anlamından uzaklaşıp kalıplaşmış söz öbeği haline gelmiştir. Dolayısıyla B şıkkı da elenmiş oldu. D şıkkına baktığımızda, "tüyden hafif olurum" ifadesi bir deyimdir ve dolayısıyla D şıkkı da elenmiş oldu.
Deyim. [1] Uysallaşmak. [2] Kabahatini bilerek ses çıkarmamak.
[1] Çok iyi bir şekilde dinlemek.
Ağzı süt kokmak deyimini açıkladığımız yazıda örnek deyimleri ve cümleleri ayrıntıları ile sizler için derledik. Ağzı Süt Kokmak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Ağzı süt kokmak, bir işe yeni başlamak ve o işle ilgili çok az bilgiye sahip olmak anlamına gelir. Bu deyim, genellikle karşı tarafı küçümsemek için kullanılır.
[1] Çok para harcamak. [2] Masrafta yapmak. [3] Harcamada bulunmak.
El yordamı, belli başlı şeylerin sık aralıklarla tekrarlanması sonucu el alışkanlığı kazanmak anlamına gelir. Kişinin alışkanlık kazanıp en zor şeyleri bile hızlı ve kolay bir şekilde yapmasına el yordamı denir. Belli bir ölçüsü ya da kuralı olmadan, tahminen yapılan şeyler için de aynı deyim kullanılır.
"Bir kimse sırf Allah rızası için bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu her saç teline karşılık ona sevap vardır." Bu hadis-i şerif şuuru ile yola çıkarak yetim bir Peygamberin ümmeti olduğumuzu unutmadan #DünyaYetimlerGünü'nün hassasiyet oluşturmasını temenni ediyorum.
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk.
Yetim Allah'ın Emanetidir. Yetimin Velisi Allah'dır.Yetim Sevinirse Allah sevinir - YouTube.
Nitekim Arap dilinde cömert için "külü bol" (kesîrü'r-remâd) kinayesi, eski zamanda odun yakılıp yemeklerin pişirilmesi geleneğine dayalı olarak klişeleşmiş olup ateş ve külle ilgisi olmayan cömert kimse için de söylenir.
Çünkü deyimlerin çoğu kinayeli sözlerdir: Gözü açık, ayağı yere basmıyor, benzi sararmak, eli açık, eli uzun, eteği kirli, kalın kafalı, kulağı delik, yürekli adam gibi.
Hüsnü Talil söz sanatı, kısaca güzel nedene bağlamak anlamına gelir. TDK'ye göre, nedeni bilinen bir olay, olgu veya durumun gerçek nedenini bir tarafa bırakıp, onu hoşa gidecek hayali bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Bu söz sanatı olayları veya olguları güzel bir nedene bağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri