Yukarıda vurgulandığı üzere, DİMM fiyat sapması, satınalma ya da kullanım aşamasında olmak üzere iki farklı temele göre hesaplanabilir: DİMM satınalma fiyat sapması; (GF - SF) x Gerçek Alım Miktarı • DİMM kullanım fiyat sapması; (GFSF) x Gerçek Kullanım Miktarı formülleriyle hesaplanır.
Direkt ilk madde ve malzeme giderlerinin (DİMM) tutarı, bir yandan ilgili hammaddelerin alış fiyatlarına diğer yandan da bu maddelerin üretimde kullanılan miktarlarına bağlıdır. 1. Fiyat sapması: Bir hammadde için ödenen fiili fiyatın, o hammaddenin standart fiyatından farklı olmasıdır.
Standart maliyetler önceden saptanan Direkt İlk Madde ve Malzeme (DİMM), Direkt İşçilik (DİŞ) ve Genel Üretim Giderleri (GÜG) standartlarına göre hesaplanır (Yükçü, 1998).
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Kapasite sapması=(Standart iş hacmi için bütçelenmiş genel üretim giderleri)-(Üretilen mamullerin maliyetindeki toplam standart genel üretim giderleri) Veya Kapasite sapması=(bütçelenmiş Üretim karşılığı Standart iş birimleri sayısı)-(Fiili üretim karşılığı standart iş birimleri sayısı)x(sabit genel üretim giderleri ...
İlgili 22 soru bulundu
Standart sapma varyansın kareköküdür. Daha matematiksel bir ifade ile standart sapma veri değerlerinin aritmetik ortalamadan farklarının karelerinin toplamının veri sayısı -1'e bölümünün kareköküdür, yani verilerin ortalamadan sapmalarının kareler ortalamasının karekökü olarak tanımlanır.
Belirli bir üretim (ve satış) miktarında, firmanın toplam kârı (T), toplam hasılat (TH) ile toplam maliyeti (TM) arasındaki farka eşittir. Yani: TC-TH-TM dir. Firma toplam kârın en yüksek olduğu üretim düzeyinde dengeye gelecektir.
Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının gelir tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir malın satışındaki kâr marjı (750 - 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 750 = 33,33 (yani %33,33) olmaktadır.
622- SATILAN HİZMET MALİYETİ (-)
Üretilen hizmetlerle ilgili olarak yapılan giderlerin kaydedildiği hesaptır. İşleyişi : Üretilen hizmetle ilgili giderler niteliklerine göre, dönem sonlarında "741- Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma Hesabı" alacağı ile, bu hesaba borç kaydedilir.
Zarar yüzdesi hesaplama nasıl yapılır? Maliyet tutarından gelir tutarının (veya satış fiyatının) çıkarılmasıyla elde edilen zarar tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir.
3. Dağıtım: Esas üretim gider yerlerinde toplanan üretim giderleri, gider yerlerinde üretilen mamullere yüklenmekte, faaliyet gider yerlerinde toplanan giderler ise sonuç hesaplarına aktarılmaktadır.
Söz konusu tebliğde maliyet hesapları, (7) kodla başlayan hesaplar arasında (7/A) ve (7/B) seçenekli olarak iki şekilde düzen lenmiştir. 7/A seçeneğinde maliyetler fonksiyon esasına göre izlenmekte olup, büyük ve orta öl çekli üretim ve hizmet işletmeleri için bu hesap grubu oluşturulmuştur.
720- Direkt İşçilik Giderleri Hs. 381 ve ilgili diğer hesaplar.
Hacim tabanlı değişim anahtarı araçları direkt işçilik, makine saati, satış miktarı gibi belirleyicilerdir. Genel üretim giderlerinin ürünle ilişkilendirilmesinde miktar (ürün miktarı veya işçilik saati) esas alındığına göre hacim tabanlı maliyetleme de denmektedir.
Direkt işçilik gideri ve genel üretim giderleri toplamı ise şekillendirme maliyeti olarak adlandırılmaktadır.
Hizmet üretim maliyeti hesabı olarak adlandırılan 740 numaralı muhasebe hesabı, hizmet sunan işletmenin üretim maliyetlerinin takip edildiği hesaptır.
Hizmet işletmelerinde oluşan ilk madde malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetlerin tümü ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabına kaydedilir.
632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ
Dönem sonunda maliyet hesaplarından genel yönetim giderleri hesabında biriken tutarların gelir tablosuna aktarılması için kullanılır. Örnek: Dönem sonunda maliyet hesaplarından genel yönetim giderleri hesabında biriken 265,000 TL değerinde tutar bulunmaktadır.
Yaptığımız bu işlemi açık şekilde yazmak gerekirse kar oranı hesaplama formulü şu şekilde: Brüt kar marjı = (net satışlar - satılan malın maliyeti) ÷ net satışlar.
Şirketin yıllık karının 200.000 TL olduğunu,gelirinin ise 1.000.000 TL olduğunu varsayalım. Bu koşullar altında brüt kar marjı 200.000 / 1.000.000 = 0.2 olarak bulunur. Yani şirketin brüt kar marjı % 20 'dir.
Cevap. 16 -12 .8 =3.2 olur oda 3 .2 kâr edilmiş .
Kâr = Toplam Hasılat – Toplam Maliyet
Üretim=Emek, doğal kaynaklar, sermaye ve girişimcilik faktörlerinin mal veya hizmetlere dönüştürülme faaliyetidir.
Hesaplamayı bir örnekle daha net açıklayabiliriz. X şirketi, 10.000 TL maliyetle 1000 adet mal üretir. Ancak üretim 1500 adete çıkarılır ve toplam maliyet de aynı oranda 15.000 TL'ye yükselir. Buna göre; 15.000-10.000 / 1500-1000= 10 sonucu ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri