Ancak, bilimsel anlamda ilk çalışmaların öncüsü olduğu için din psikolojisinin kurucusu olarak, William James kabul edilir. William James (1842-1910)'in Edinburg Üniversitesinde verdiği on konferanstan oluşan “The Variaties of Religious Experience” isimli eseri alandaki en önemli kaynak eserler arasındadır.
Kur'an-ı Kerim'de yer alan kavramlar çerçevesinde bilinç halleri, akıl, arzu ve dürtülerin etkinliği gibi bazı konuları değerlendirerek bire- yin ruhsal varlığını ele alan çalışmalarıyla Muhasibi, İslam psikolojisinin öncülerinden biri olarak kabul edilir (Atak, 2021: 76).
Din psikolojisinin oluşumuna öncülük edenler arasında başta Granville Stanley Hall olmak üzere James Henry Leuba, Edwin Diller Starbuck, George Albert Coe, William James, James Bissett Pratt ve Wilhelm Wundt öne çıkmaktadır.
Pratt (Dini İnançların Psikolojisi, 1907,Dini Bilinçlilik, 1920) sayılmaktadır. E. D. Starbuck (1886-1947), dini gelişim ve din değiştirme yaşantılarının psikolojisi konularında araştırmalar yapmış ve alandaki ilk kitap olan Din Psikolojisi (1900) isimli kitabı yazmıştır.
Psikolojinin bir bilim dalı olarak doğmasına, 1876 yılında Almanya'da Leipzig Üniversitesi'nde kurduğu psikoloji laboratuvarı ile Wilhelm Wundt ön ayak olmuştur. Wundt, kendini psikolog olarak tanımlayan ilk kişidir.
İlgili 38 soru bulundu
W.Wundt ve Psikoloji. Wilhelm Wundt, kurduğu laboratuvar ile modern psikolojinin babası olarak kabul edilir.
Bu nedenle ilk olarak nöroloji bilimine atıldı. Daha sonraları tıp bilimine pek merak duymadı ve insan davranışlarını incelemeye başladı. İşte burada psikoloji biliminin atası Sigmund Freud oldu.
Dr. Ali Ayten'in birlikte kaleme aldıkları Din Psikolojisi, din ile psikoloji ilişkisini kapsamlı bir bakış açısıyla ele alıyor. Kitapta, psikoloji biliminin kurucu isimlerinin bilimsel düzeyde dine bakışları özetleniyor. İslam filozoflarının ruh ve nefsle ilgili görüşleri hakkında kayda değer bilgiler veriliyor.
Dinin, maneviyatın ve inanışın her biçiminin bireyin duyuş, düşünüş, duygu, tutum ve davranışları üzerindeki tesirlerini ele alan bir bilim dalıdır.
Bu durumda aynı temel ve ilkelere sahip din psikolojisi de “insanın dinî düşünce ve kanaatlerini, dinî duygu ve tecrübelerini, dinî tutum ve davranışlarını inceleyen bilim dalı” olarak tanımlanabilir. Dinî düşünce ve kanaatler; dinî inanç, bilgi, algı ve kavrayış gibi dinin zihinsel boyutuna işaret eder.
Metodun geçmişi Sokrates'e dek uzanmaktadır. Wundt, içgözlem metodunu 19.yüzyılda deneysel olarak sistematize eden ve psikoloji biliminin yöntemi olarak gösteren ilk kişidir. İçgözlemin psikolojide kullanılması 19.yüzyıldaki fizik ve fizyoloji alanlarındaki gelişmelerden kaynaklanmıştır.
Din psikolojisi, psikoloji ve din bilimlerin- den oluşan bir bilim dalı olmakla birlikte kendi- sine has bir tarihî, terminolojisi, araştırma konu- ları, amaçları, yöntem ve teknikleriyle bağımsız bir bilim dalıdır.
İmam. İmam Arapça lider anlamına gelmektedir. Müftü ile benzer anlamda da kullanılmaktadır.
Erich Fromm, bu klasik eserde, içgüdüsel ve maddi ihtiyaçların giderilmesini yaşamın tek gayesi olarak gören psikanaliz ile din arasındaki gerilimi değerlendirmektedir.
Din Psikolojisi, 19. yüzyılda ortaya çıkan iki bilim dalı öncülüğünde doğmuştur: Bunlardan biri, söz konusu yüzyılın ortalarında Almanya, Fransa, Hollanda ve ngiltere gibi ülkelerde hızla yaygınlık kazanan Dinler Tarihi'dir. Diğer bilim dalı ise, aynı yıllarda felsefeden bağımsızlık kazanan Psikolojidir.
Din psikolojisi alanında özellikle Batıda üze- rinde odaklanılan dua türleri tapma, şükür, itiraf ve yalvarma içerikli dua- lardır (Harkness, 1948; akt. Spilka, 2005: 167-169).
Tutumlar, bireyin herhangi bir psikolojik obje ile alâkalı düşünce, duygu ve davranışlarını istikrarlı olarak belirleme eğilimleridir. Bireyin dinle ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını istikrarlı olarak belirleme tarzına da dinî tutum denir.
Prof. Mümtaz Turhan'ın 1944 yılına kadar olan çalışmaları, Geştalt Ekolu'ne dayalı idrak konusunda, deneysel psikolojik alanda olmuştur. Kendisi, böylece Batılı anlamda ilk Türk Tecrübî psikologu sayılabilir.
Carl Rogers, psikolojide birey merkezli terapinin kurucusu ve hümanistik yaklaşımın öncüsü olarak en ünlü psikologlar arasında gösterilen Amerikalı psikologdur. Sigmund Freud'dan sonra en önemli klinik psikolog olarak görülmektedir.
Sigmund Freud psikolojinin babası olarak bilinen ama aslında bahsi geçtiği gibi tıp diploması ile mezun olmuş, psikolojinin temel taşı niteliğinde biridir. Ona bu ününü Psikanaliz adını verdiği kuramı kazandırmıştır. Aynı zamanda aynı isimle kendine özgü bir terapi yaklaşımı da bulunmaktadır.
Freudyen psikolojide psikoseksüel gelişim, psikanalitik cinsel dürtü teorisinin merkezi bir unsurudur. Sigmund Freud, kişiliğin, id'den gelen ve zevk arayan enerjilerin belirli erojen alanlara (vücudun uyarılmaya özellikle duyarlı bir bölgeleri) odaklandığı bir dizi çocukluk evresi boyunca geliştiğine inanıyordu.
Adler, insan doğasını sosyal-psikolojik açıdan ele alarak kişiliğin bütünlüğü üzerinde durmuştur. Bireyin davranışlarının sosyal çevresiyle olan etkileşimleriyle birlikte şekillendiğini vurgulamıştır. Davranışların istek ve amaçlarla şekillendiğini belirterek, amaca yönelik olduğunu savunmuştur.
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri