Tuzun eklenme zamanı da en önemli püf noktayı oluşturur. Mısırların tuzu iyice yemesi için tuzu kavurma yani karıştırma aşamasında eklemelisiniz. Mısırların rengi değişmeye başladığı zaman tencerenin kapağı kapatılmalıdır.
Mısırın üzerine de 1 çay kaşığı tuz serpiştirin. Tencerenin saplarından tutup 2-3 defa sallayın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp, mısırların kızmasını bekleyin. Tencereden mısır patlama sesleri gelmeye başlayınca yine tencerenin saplarından tutup, 2-3 defa daha sallayın.
Öncelikle ihtiyacınız olan malzemeler derin ve ince tabanlı bir tencere, 4 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay bardağı da mısır. Derin, ince tabanlı bir tencereyi orta ısıda açtığınız ocağın üstüne koyun. Tencerenizin teflon veya çelik olması fark etmez.
Tenceredeki yağ cızırdamaya başlayınca içine mısırı atın ve tencerenin kulplarından tutarak 1-2 kez sallayın. Tencerenin kapağını kapatarak mısırların kızmasını bekleyin. Tencereden mısır patlama sesleri gelmeye başlayınca yine saplarından tutarak 2-3 dakika daha sallayarak pişirin.
Eğer doğru mısırı bulduysanız, patlamayan mısır bırakmıyor. Tavsiyem, patlatma işi bittikten 1dk sonra, mısırları buzdolabı poşetine koyun. Sonra üzerine sıvı yağ ve tuz ekleyin.
İlgili 22 soru bulundu
Mısırların tuzu iyice yemesi için tuzu kavurma yani karıştırma aşamasında eklemelisiniz. Mısırların rengi değişmeye başladığı zaman tencerenin kapağı kapatılmalıdır.
İnce tabanlı teflon ya da çelik bir tencerenin içine sıvı yağı koyun. Ardından üzerine kişi sayısına göre değişecek miktarda belirleyeceğiniz cin mısırları koyun. Tencereyi ocağın üzerine alın ve kapağını kapatın. Kısa bir süre sonra mısırlardan patlama sesleri gelecektir.
Patlattığınız mısırların yumuşamaması ve tencere içinde oluşan buhardan etkilenmemesi için tencerenin kapağını uzun süre kapalı bırakmamaya da dikkat etmelisiniz.
Patlattığınız mısırların yumuşamaması ve tencere içinde oluşan buhardan etkilenmemesi için tencere kapağının altına havlu kağıt koymalısınız. Evet yanlış duymadınız. Bu havlu kâğıt nemi ve yağı alıyor ve patlamış mısırınızın çıtır çıtır ve aynı zamanda daha az yağlı olmasını sağlıyor.
Patlamış mısır, çoğu atıştırmalığa göre lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Patlamış mısırın bu özelliğini göz önüne alırsak, bilinenin aksine kilo yapmadığını ve zararlı olmadığını söyleyebiliriz. Ancak fazla yağ ile hazırlanmadığı sürece.
Bazı mısırlar ise patlamaz. Bunun sebebi yine mısırın üzerindeki dış kabuğudur. Bu kabuk öngörüldüğü gibi mısırın içinde oluşan basıncı tutamamasından kaynaklanır. Mısır içindeki oluşan basınç yavaş yavaş dışa kaçar ve bir patlama gerçekleşemez hale gelir.
Mısır pişirme sırasında en sık düşülen hatalardan biri de pişirme suyuna bir miktar tuz atmaktır. Atılan tuz, mısırın pişme süresini uzatacağından bu alışkanlıktan vazgeçmeli, tuzlamak için tüketme anını seçmelisiniz.
Ölçülü ve diyet olarak hazırlanan patlamış mısır kilo aldırmaz. Ölçülü olmanın gerektiğini yeniden vurgulamak isteriz. Eğer tuzlu ve yağlı şekilde patlamış mısır yerseniz, bunu da alışkanlık haline getirirseniz zamanla vücudunuzda ödem ve yağ birikecektir.
Tuzlu Patlamış Mısır Tarifi Nasıl Yapılır? Teflon ağzı kapaklı tencerede yapalım mısırı, yağı, tuzu aynı anda tencereye dökelim karıştıralım. Ocağın üstüne koyalım, yüksek ateşte tencerenin ağzını açmadan 5 -6 kez sağa sola çalkalayalım. İyi patlaması için mısırların hepsi patlasın hemde yanmasınlar diye.
Her bir mısır tanesinin içerisinde az miktarda su bulunur. Çekirdekler ısıtıldığında su buharlaşır ve içerisindeki nişasta yapışkan bir hal alır. Yüksek baskı altındayken nişasta bir anda kabuğu deler ve mısır tanesinin kabuğundan dışarı fışkırır. Ardından hızlıca soğuduğunda bildiğimiz patlamış mısır şeklini alır.
İlk patlamayı duyduğumuz da tencerenin kapağını kapatıp tencereyi sallayarak patlatıyoruz. Önemli püf nokta burada kapağı kapatırken tencerenin ağzını kapatacak şekilde havlu peçeteyle kapatın ki buharı alsın. Sıcakken değil soğuduğunda yiyoruz ve beklesede ertesi güne kalsa da bayatlamıyor ve ilk çıtırlığını koruyor.
Patlamayan mısırlar tüketiciler tarafından pek tercih edilmediğinden sayısı azaltılmaya çalışılır. Araştırma sonuçlarına göre patlamayan mısırların, tekrar ısıtıldığında patlayabildiği görülmüş.
Baharatlı patlamış mısır yapmak için; aldığınız mısırın taze olmasına ve tencerenin taban kalınlığının ince olmasına dikkat edin. Küçük bir kase içine damak tadınıza göre karabiber, kimyon, kırmızı toz biber ve 1 çay kaşığı silme tuz koyup, karıştırın. İsteğe göre biraz da kekik ekleyebilirsiniz.
İçerdiği lif nedeniyle kabızlığı önleyebilir. Sindirim sistemini harekete geçirebilir. Bu sebeple en iyi atıştırmalıklardan biri olarak bilinmektedir.
Her yıl 19 Ocak'ta sevilerek kutlanan Popcorn day ya da bir diğer adıyla dünya patlamış mısır günü, hemen hemen herkes tarafından tüketilen patlamış mısır kutlamasıdır. Patlamış mısır her şeyle tüketilebilen ve yapımı oldukça kolay olan bir yiyecektir. Patlamış mısır her zaman eşsiz partilerin ayrılmaz bir parçasıdır.
Yağ, tuz ve mısırları tencereye ekleyin. Mısırlar patlamak üzereyken kırmızı tatlı toz biber, kimyon, karabiber, kekik, sarımsak tozu gibi sevdiğiniz baharatları ekleyip tencere kapağını kapatıp patlamaya bırakın. Sonrasında lezzete doyabilirsiniz.
Sadullah Dinkul Sadullah Bey, danenin süt çizgisi %30'a ulaştığında yani süt kısmı daha az olduğunda son sulamayı yapmalısınız.
Patlamış mısır, atıştırmalık yiyeceklerin çoğuna kıyasla lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Yani söylendiği gibi kilo yapmaz ve zararlı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri