Boşanan kadının aynı kocası ile evlenmeyecekse, boşanmanın kesinleşmesinden sonra 300 günlük bekleme – iddet süresi vardır. Evlenme süresi de denilmektedir. Bu sürenin hâkim kararıyla kaldırılması iki halde mümkündür. Kadının hamile olmaması veya son boşandığı kocası ile tekrar evlenecek olması.
Boşanma Sonrası Kadın Yeniden Evlenmek İçin Ne Kadar Süre Beklemelidir? (İddet Müddeti Ne Kadardır?) Boşanma davasından sonra kadının yeniden evlenebilmesi için boşandığı tarihten itibaren 300 gün (10 ay) beklemesi gerekmektedir. Kadının boşanma tarihinden itibaren olan tarih, boşanma davasının kesinleştiği tarihtir.
Evlilik, boşanma, ölüm ya da evliliğin iptali gibi bir sebeple sona erdiğinde erkek istediği zaman evlenebilecekken kadın için 300 günlük zorunlu bekleme süresi vardır. Bekleme süresi (iddet müddeti) nesep gibi önemli bir konuda karışıklıklar yaşanmasını önlemek için konulmuştur.
Kadınlar kocaları öldükten ya da boşandıktan sonra hemen başka bir adamla evlenemezler. Bu duruma "iddet müddeti" adı verilir. Kocası ölmüş olan bir kadın yeniden evlenebilmek için hamile değilse en az 4 ay 10 gün beklemelidir. Ancak kadın hamile ise iddet müddeti doğum yapması ile tamamlanır.
CEVAP: Boşanma gerçekleştikten sonra erkeğin beklemesi gereken herhangi bir süre yoktur.
İlgili 21 soru bulundu
Allah bunları bilmek, öğrenmek isteyenler için açıklar." (Bakara 2/229,230). Üç talakla boşanan eşlerin tekrar evlenebilmeleri için, boşanan kadının başka biriyle evlenmesi ve bu evliliğin hilesiz, muvazaasız, sahih bir şekilde ve evlilik amacına uygun olarak yapılması ve zifafın gerçekleşmesi gerekir.
Evlilik erkeğin ölümü ile sona ermiş ve kadın da hamile değilse, iddet süresi dört ay on gündür. “İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi kendilerine dört ay on gün (iddet) beklerler.” (el-Bakara, 2/234).
Kadın eşine kendisinden boşanmak istediğini söyleyebilir ve eşi de buna yönelik boşanma teklifinde bulunabilir. Eğer kocası bu teklifi kabul eder ise karı koca boşanabilirler. Nikah, erkeğin eşine "boş ol" kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer.
Kanun koyucu kadınların evliliğin sona ermesinden itibaren yani boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 300 gün geçmedikçe evlenmelerini yasaklamıştır. Bundaki amaç, doğması muhtemel çocuğun soy bağında oluşacak sorunların önlenmesi ile tarafların ve çocuğun menfaatlerinin korunmasıdır.
Mahkemeden talepte bulunan kadının gebe olmadığını kanıtlaması durumunda iddet müddeti sona erer. Bu durumun kanıtlanabilmesi için de kadın doğum uzmanının imzasını taşıyan doktor raporu ile belgelenmesi gerekir.
Her ne olursa olsun, mahkeme kararıyla da olsa eski karı koca özgür iradeleriyle evlenmek isterlerse Kur'ân buna engel değildir. Kur'ân'ın amacı kadının özgürlüğüne müdahaleyi önlemek, onun özgür iradesiyle hareket etmesini, erkeğin baskısından ve tasallutundan kurtulmasını sağlamaktır.
Mahkeme yoluyla boşanan eşler, dinî hükümlere göre bir bâin talâkla boşanmış olurlar. Zira hâkimin boşaması bâin talâk kabul edilmektedir (es-Saîdî, Hâşiyetü'l-adevî, 2/41).
“Fetva Usulü” bölümüne yöneltilen, “Boşarım demekle boşanma meydana gelir mi?” sorusuna kurul, “Boşama, kişinin eşine söylediği, 'Boşsun' gibi boşama iradesini ortaya koyan ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir” yanıtını verdi.
Soru: Eşlerin karşılıklı sinir esnasında psikolojik olarak üç kez boş ol denilerek karar almalarının hükmü nedir? el Cevab: Üç talakla boşsun ifadesiyle erkek eşini boşamış olur. Sünnete uygun bir boşama olmaz.
İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
Erkekler açısından konmuş bir iddet müddeti yoktur. Zira erkeklerin evlenmesinde soy bağının güvenliğinin tehlikeye düşmesi söz konusu değildir. Kadın için de hamile olmadığının ispatlanmasıyla bu sürenin kaldırılması mümkündür.
Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için eşlerin resmi nikah tarihlerinden itibaren 1 yılın dolması gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davasında süre şartı bulunmamaktadır. Eşler 1 saat evli kalmış olsalar dahi çekişmeli boşanma davası açabilirler.
İddet müddetinin kaldırılması için dava açılması zorunluluktur. İddet müddeti, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren üç yüz gün sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Bu süreyi beklemeden evlenmek isteyen kadınlar ise iddet müddetinin kaldırılması için dava açmalıdır.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Adam birkaç defa irtidad eder (dindin çıkar) sonra yine dine döner ve her defasında nikâhını tazelerse, karısı kendisine helâl sayılır. Bu dört defa bile tekrar etse, kadının ikinci bir kocaya varması şartı söz konusu değildir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/518-519.)
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
İslâm aile hukukunda evlilik bağı yalnızca kocanın karısını boşamasıyla sonlanmaz. Kadının da evliliği sona erdirme hakkını kullanabileceği tefvîzü't-talâk, hul'/muhâlea ve tefrik gibi çeşitler bulunmaktadır.
Kadının biten evliliğinin ardından yeni bir evlilik yapabilmesi için beklemesi gereken iddet süresi 3 hayız dönemi olarak belirtilir. Yani 300 gün beklemesi gerekir.
İddet süresi, evliliğin sona erdiği tarihten itibaren 300 gündür. Bir başka deyişle, evliliği sona eren kadın, 300 günlük bekleme süresi (iddet müddeti) dolmadan evlenemez. Fakat, kadının, iddet müddeti olan 300 günlük süreyi beklemeden de evlenebilmesi belirli hallerde mümkündür.
İddet Süresi Hesaplanma Yöntemi
Eğer boşanma kararının kesinleştiği tarih net olarak biliniyorsa bu tarihin üzerine 300 gün eklenerek iddet süresinin ne zaman sona erdiği hesaplanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri