Bebeğin doğumunun kırkıncı gününe dair dinen yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Kırk gün boyunca bebeğin ve annenin evden dışarı çıkmaması, bebeğin kırkının çıkarılması gibi uygulama ve inanışların dini bir dayanağı yoktur.
Kırklama annesi banyo suyunu hazırladıktan sonra bebeği tam 40 kez suyun içerisine sokup çıkarmaktadır. Bu suyun içerisinden 40 tas bebek, 40 kas ise anne için alınmaktadır. Ayrılan bu su, banyo bittikten sonra “Ömürleri su gibi uzun olsun” denilerek anne ve bebeğin başlarından aşağı bırakılmaktadır.
Bebek kırkı çıkıncaya kadar her gün yıkanır. Kırkı çıkmasına rağmen anasının lohusa sancısı devam ederse, çocuğun dayısı bir akar suyu makasla keser ve bacımın sancısını kestim der. Böylece sancının kesileceğine inanılır. Bazı yerlerde ise bebekler doğduktan sonra ilk kez yıkanırken suyunun içine bir miktar tuz atılır.
Suyun içine temiz kırk adet taş veya fasulye koyulur. Bunun dışında ise suya altın, gümüş, mevsim çiçekleri, nazar boncuğu, bozuk para konur. Bu malzemelerin hepsi temizlenmiş olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Aile büyüğü banyo suyunu hazırlar. İçine taş, buğday, altın, gümüş, çeşitli mevsim çiçekleri veya gül yaprakları, nazar boncuğu atar. Suya atılacak tüm malzemelerin dezenfekte edilmesi veya temiz olması gerekir. Banyo yaptıracak aile büyüğü abdestini alır, ardından bebeğe hazırlanmış sudan 40 tas döker.
Kırk banyosunun yapılışı her toplumda farklı farklı usulde uygulanmaktadır. 40 banyosu yapma işlemi bazı yörelerde bebeğin banyo yapacağı su (40 tas) dolu kovanın içerisine tek tek okunan 40 buğday (pirinç) tanesini atılır ve bu suyla bebek yıkanır. Son olarak bu sudan 40 kaşık su bebeğin başından aşağı dökülür.
Mardin yöresinde annenin (ve bebeğin) kırk çıkarma işlemi, genellikle “kırk tası” adı verilen, ortasında delikleri ve kırk tane anahtarı (pulu) olan bir tasla yıkanma şeklindedir. Yıkama işlemini gelinin yakınlarından birisi (öncelikle annesi ya da kaynanası) bilinen dualar okuyarak yapar.
Kırkıncı günde ise “kırk çıkarma” yapılır. Kırk banyosunda suyun içine 40 tane küçük taş, 40 buğday tanesi, 40 tane zeytin yaprağı, yumurta kabuğu, altın, gümüş, bozuk para, nazar boncuğu ve gül yaprağı gibi maddeler suyun içine eklenir. Daha sonra anne ve bebek bu su ile yıkanır.
Bebeğin Yarı Kırkı Nedir? Adetlerimizden kaynaklı olarak 40 gün boyunca dışarı çıkarmadığımız yenidoğanların 20. günde banyo yaptırılmasına yarı kırk denir. Günümüzde daha çok kırk çıkarma yöntemiyle aynı olarak bilinir ve aynı şekilde yapılır.
Birincisinde kırklama banyosu sabah erken saatlerde evde yapılır. Banyoyu yaptıracak kişi gelirken yoldan, 40 taş ve 40 mevsim çiçeği toplar. Bu çiçeklerle türlü kırk uçurma konseptleri hazırlanır. Bunlar kaynatılıp sterilize edildikten sonra, dualar eşliğinde banyo suyuna atılır.
Anne ve bebeğin birbirini tanımaya çalıştığı ve baş başa geçirdikleri kırk günün ardından anne ve bebeğin yıkanmasından sonra dışarıya çıkıp gezmeleri ve sosyalleşmelerini sağlayan bir gelenektir. Dini bir adet olmamasıyla birlikte halen günümüz anneleri tarafından sıkça uygulanan bir etkinliktir.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür. Bu üst sınırlar geçtikten sonra görülen kan, lohusalık değil, özür kanıdır.
Halk arasında "lohusanın mezarı 40 gün açık kalır" sözü yaygın olarak kullanılır. Bu söz bir yerde gerçekleri yansıtmaktadır. Çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir.
Doğumdan kaç gün sonra eşler yakınlaşabilir? - Lohusalık hali en fazla 40 gün devam eder. Eğer kanama 40 günden fazla sürerse, fazla olanı istihazadır. (Yani dini açıdan ibadete ve cinsel yakınlığa engel olmayan bir kanama sayılır) bu kanama 40 gün önceden de kesilebilir.
Bazı bölgelerde "kırk hamamı" da denmektedir (Sümbüllü 2006, Köseler 2008). Anadolu'nun hemen her yöresinde görülen kırkıncı gün uygulamalarında; anne ve çocuğun yıkanacağı suya 40 taş atılır, anne 40 tas suyla abdest alır, çocuk ise kırkı karışmadık birisi tarafından yıkanır (Artun 1998, Köseler 2008).
Bebeğin kırkının çıkarılması için öncelikle bir aile büyüğünden 'kırklama annesi' olması istenir. Bu kimse babaanne, anneanne yahut başka bir bilinçli aile büyüğü bebeğin kırklama annesi olabilir. Bu şahıs bebek ve anneye kırk banyosu yaptırılır.
Loğusa ve çocuğun doğumdan sonraki kırk gün içerisinde hastalanmalarına halk kültüründe “kırk basması” adı verilir. Bu kırk gün içerisinde anne ve çocuğu hastalıklardan, nazardan, kötü etkilerden korumak için çeşitli önlemler alınır. Bunun için, kırk gün içerisinde anne de çocuk da ziyarete gelenlerden korunur.
40 uçurma sepetine koyulan nesnelerde anneye ve bebeğine karşı sevgiyi, adına dilenen güzel dilekleri ifade eder. Geleneklere uygun ve ihtiyaçların karşılanması adına bu sepete konması gereken 7 nesne vardır. Bunlar başta un olmak üzere şeker, pirinç, yumurta, tuz, pamuk ve bozuk paradır.
Yarı kırk uçurma bebeğin 20. gününde, kırk uçurma ise 40. gününde yapılır. Tamamen geleneksel bir ritüel olan yarı kırk banyosu, herhangi bir bilimsellik veya dinsel bir temel içermemektedir. Dolayısıyla dinimizde yarı kırk ile ilgili herhangi bir zorunluluk olmadığı söylenebilir.
Kırk çıkarma uygulaması, çocuğun doğumunun 39. ya da 41. gününde yaȬ pılır Erken yapıldığı vakit “bir gün çaldık” ifadesi kullanılır. Çermik'te sadece kız çocuklarının kırk çıkarma pratiği doğumlarının 39. gününde yapılır. Erkek çocukların kırkı ise 40. günde çıkarılır.
Başını yanlara doğru çevirebilir. Ayaklarını ve ellerini keşfetmeye başlar. Acıktığında ya da ilgi istediğinde ağlayarak belli edebilir. 40 günü dolan bebeklerin gaz sorunu ve uyku düzensizlikleri düzelmeye başlar.
Loğusa ve çocuğun doğumdan sonraki kırk gün içerisinde hastalanmalarına halk kültüründe “kırk basması” adı verilir. Bu kırk gün içerisinde anne ve çocuğu hastalıklardan, nazardan, kötü etkilerden korumak için çeşitli önlemler alınır. Bunun için, kırk gün içerisinde anne de çocuk da ziyarete gelenlerden korunur.
Suyla yapılan ilk banyodan sonra göbek kordonu düşene dek ilk 7-10 gün içinde bebek silinerek de temizlenebilir. Silerek temizleme şu sıralarla yapılmalıdır. 1. Bebek birkaç kat yumuşak havlunun ya da yumuşak bir minderin üzerine sırtüstü yatırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri