Kocaeli'nde yemek listesine göz gezdirecek olursak Hindi Dolması, Cızlama, Alabalık, Mancarlı Kandıra Pidesi, Umaç Çorbası, Ciğceli Kavurma, Pişmaniye ve Höşmerim öne çıkmaktadır. Kocaeli denilince ilk akla gelen şüphesiz ki meşhur lezzeti ile Pişmaniyedir.
Sütlü Nuriye tatlısını İzmit'e ilk kez sizin kazandırdığınız biliniyor. Bu meşhur tatlının yapım hikayesi nasıl başladı? Kocaeli'de Sütlü Nuriye'nin ilk üretimini yapan babam İhsan Güven'dir. Babamın yakın dostu rahmetli esnaf Sabri Bey, 1986 yılında süt ve şerbet karışımından oluşan bir tatlı yapmasını istemiştir.
Değirmendere Fındığı, Yarımca Kirazı, Kandıra Yoğurdu ve tabi ki Kocaeli denilince akla ilk gelen lezzet Pişmaniye bölgenin meşhur lezzetleri olarak biliniyor.
Kandıranın mancarlı pidesi, dartı, lokma, üre ve manda yoğurdundan çeşit çeşit yemekler bir görsel şölen oluşturdu. Folklorik ve yöresel bir şekilde jüriye sunulan yemekler hem lezzetleri hem doğallıklarıyla göz doldurdu.
İlgili 25 soru bulundu
Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en küçük 7. ilidir. Asya ile Avrupa'yı birleştiren önemli bir yol kavşağında bulunmaktadır. Doğal bir liman olan İzmit Körfezi işlek bir deniz yoludur. İlin kuzeybatı yüzündeki İstanbul il sınırı, Darıca ile İstanbul arasında akan Kemiklidere'nin doğusundan geçer.
Başlıca tarım ürünleri buğday, yulaf, mısır, ayçiçeği, şekerpancarı, tütün ve ketendir. İzmit Körfezinin çevresi sebze ekimine çok müsaittir. Senede 100 bin tona yakın sebze yetiştirilir. Domates, lahana, ıspanak, bakla, kereviz ve enginar en çok yetişen sebzelerdir.
Kocaeli ilinde toplam 63048 hektar alanda tahıl ekimi yapılmaktadır. Bunun 31.146 hektarı buğday, 8.690 hektarı arpa, 14.705 hektarı yulaf,8.505 hektar ise dane mısırdır.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre 12 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 472 mahalle bulunmaktadır.
1331 yılında uçbeyi Akçakoca tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti'ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey'in uç beylerinden olan Akçakoca'dan almıştır. Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi.
ARONYA MEYVESİ
İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet öncülüğünde İzmit Belediyesi tarafından başlatılan tarımsal üretim hamlesine bir yenisini daha eklendi. Ana vatanı Kuzey Amerika olan fakat Türkiye şartlarında da yetişen “Süper meyve” olarak bilinen aronya meyvesi İzmit Belediyesi tarafından üretilecek.
Yöreye özgü Kandıra Bezi, Hereke'de dokunan halı ve ipekli dokumalar, Karamürsel'de örülen meşhur Karamürsel Sepetleri, şehri yansıtan buzdolabı magnetleri, meşhur İzmit Pişmaniyesi, Kandıra Yoğurdu, Saray Helvası, Kocaeli'de yetişen meyve ve yemişler gibi tatilinizi her an sizlere hatırlatacak olan ürünlerden satın ...
Kocaeli'de öne çıkan en büyük sanayi sektörleri kimya, otomotiv ve demir çelik sektörüdür. İlimiz 35 adet liman tesisi ile bir liman kenti olma özelliğini de taşımaktadır. Kocaeli Türkiye de sanayinin merkez üssü konumundadır. Son yıllarda, Ar-Ge ve İnovasyonun merkez üssü olma konusunda da hızla ilerlemektedir.
Gebze Kocaeli'nin bir ilçesi olsa da gerek iş hayatı gerekse özel yaşam bakımından İstanbul'a diğer İstanbul ilçeleri kadar bağımlı bir görüntü sergilemektedir. İstanbul'a çok yakın olması Gebze'nin hızlı gelişmesine adeta İstanbul'un sanayi şehri olmasını beraberinde getirmiştir.
1888 yılında Nicomedia, bağımsız bir kent haline geldi. İsmi ise İzmit olarak değiştirildi. Daha sonra bölgeye fatihi Akçakoca'dan dolayı Akçakoca'nın yurdu manâsına gelen 'Kocaeli' ismi verildi.
Kocaeli ikliminin, Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir geçiş oluşturduğu söylenebilir. İl merkezinde yazlar sıcak ve az yağışlı, kışlar yağışlı, zaman zaman karlı ve soğuk geçer.
Meyve yetiştiriciliğinde ilk 5 ürün fındık 14.113 ton, ceviz 7.996 ton, kiraz 4.668 ton, armut 4.494 ton ve ayva 4.001 tondur. İlde 2022 yılında 2.655 adet bitkisel ürünler ithalatı (10 Milyar 662 Milyon ₺ değerinde) yapılmıştır.
Kandıra'ya bakın 261 bin 744 hektar tamamıyla tarla bitkileri. Derince'de 48 bin 081, Gebze'de 40 bin 63, Gölcük'te 2 bin 883, Kartepe'de 7 bin 127, Karamürsel'de 47 bin 163 hektardır. Karamürsel'de meyvecilikte var. Kocaeli'nin sanayinin yanında bir tarım kenti olduğunu bu rakamlar ortaya koyuyor.
Kocaelinin simgesi - İzmit Saat Kulesi.
Kocaeli, sanayi yönünden İstanbul'dan sonra en gelişmiş ikinci şehirdir. Sanayi kuruluşlarının çoğu Gebze, İzmit ve Körfez ilçelerinde yer almaktadır. Türkiye'nin en büyük kağıt ve lastik fabrikası ile en büyük tersanesi Kocaeli'dedir. En büyük 100 sanayi kuruluşunun 18'i Kocaeli'de bulunmaktadır.
2022 yılı İkamet edilen ile göre nüfus kütüğüne kayıtlı olunan il tablosunda Kocaeli'nde 97.149 kişi ile en çok Erzurumlular yaşarken 1.126 kişi ile en az Hakkari iline kayıtlılar ikamet ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri