Cumayı cumartesiye bağlayan gecedir . bir günün gündüzü sonra gecesi gelir .
Selamünaleyküm. Bir gün, onun gecesi ile başlar, gündüzü ile devam eder. Mesela Cuma günü, Perşembe günü akşam namazı vakti ile başlar, Cuma günü ikindi vaktinin bitimi ile biter.
ay yılını esas alan hicri takvime göre düşünüldüğünde doğru bir deyiştir. zira hicri takvimin günleri akşam ile başlar. yani gece gündüzden önce gelir. dolayısıyla cuma gününün başlangıcı perşembe akşamıdır. cuma gününün gecesi de aslında perşembe gecesidir hicri takvim gününe göre.
Bu mübarek geceye "Mevlid Kandili" denir. O`nun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti. O`nun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıçtır.
Hanbelîler dışındaki fakihlere göre cumanın vakti öğle namazının vaktidir. Hanbelîler'e göre ise güneşin bir mızrak boyu yükselmesiyle başlar, gölgenin kendi aslına eşit olduğu zamana kadar devam eder. 5. İmam.
İlgili 21 soru bulundu
Cumayı cumartesiye bağlayan gecedir . bir günün gündüzü sonra gecesi gelir . sonra gelen gecedir. Kadr Suresi 5.
Sual: Dinimize göre gündüz ve gece ne zaman başlayıp biter? Gündüz, imsak vaktinde başlar, akşam vaktinde biter. Akşamdan imsak vaktine kadar olan zamana da, gece denir.
Cumadaki duaların kabul olma saatiyle ilgili bir başka rivayette de şöyle deniliyor: Bu vakit hutbeye başlama vaktiyle namazın bitimi arasında olabileceği gibi kametle namaz bitimi arasında veya o gün batıncaya kadarki zaman diliminde olduğu da söylenmiştir.
Ayetten anlaşıldığına göre, cuma namazından önce ve sonra çalışmak ve alışveriş yapmakta bir sakınca yoktur. Ancak cuma namazı kılmakla yükümlü olanların cuma saatinde alışverişi terk etmeleri ve camiye gitmeleri gerekir.
Cuma günü imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren namaz kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak, Cuma günü namaz vakti girdikten sonra yolculuğa çıkmak gibi bazı hususların yapılması yasaklanmıştır.
[Tirmizi] (Tirmizi, Kütüb-i sitte adı ile maruf, en kıymetli altı hadis kitabından biridir. Cuma günü ölen Müslüman, o günün şerefine kabir azabı görmüyor. Kâfir o gün ölürse elbette cezasını çeker.) (Cuma günü veya gecesi ölen mümin, şehit olur, kabir azabından kurtulur.)
Peygamber(sas), Cuma günü hakkında, "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Çünkü Hz. Âdem o gün yaratıldı, o gün Cennete girdi ve o gün Cennetten çıkarıldı." buyurmuştur. Başka bir hadislerinde de, bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir icabet saatinin bulunduğunu belirtmiştir.
Musa: Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gecedir.
Cumayı cumartesiye bağlayan gecedir . bir günün gündüzü sonra gecesi gelir .
Maddesinde; GECE VAKTİ; 'güneşin batmasından bir saat sonra başlayan ve doğmasından bir saat evvele kadar devam eden zaman süresi' olarak tanımlanmıştır.
Vakitler akşam ezanının okunmasıyla girer ve akşam ezanının okunmasıyla başlar. Mübarek geceler akşamla başlayıp imsak vaktine kadar devam eder. Bir gün akşam ezanı ile başlayıp akşam ezanında sona erer.
Ancak kendisine cuma farz olmayan kişilerin alışveriş yapması, temizlik yapması, kısacası iş yapması caizdir; dinen bir sakıncası yoktur.
Perşembe günü uğurlu bir gündür, her iş yapılır. Cuma: Cuma namazına kadar çamaşır yıkanmaz, oda kaldırılmaz.
1. Resulullah hicret etmeden önce cumanın kılınmasına izin verdi. Kendisi Mekke'de cumayı kılmaya kadir olamamış ve cumayı izhar edememişti.
Cuma günü herhangi bir saatte: Lâ ilahe illâ ente yâ Hannânü ya Mennânü yâ bedî'as semâvâti vel arzı yâ zel Celâli vel İkrâm diye dua edilirse, sahibine muhakkak icabet olunur. Cuma namazından sonra yüz defa "Ya Rahman" diyenler unutkanlıktan ve gafletten kurtuldukları gibi kalpleri de nurlanır.
Cuma'nın en önemli unsuru hutbenin sükûnetle dinlenmesidir
Peygamber'in (sas) huzurunda yaşanan şu ilginç hâdise, bu konuda nasıl davranılması gerektiğinin de öğrenilmesine vesile olmuştur. Câbir b. Abdullah'ın anlattığına göre, Peygamber Efendimiz (sas) bir cuma günü hutbe okuyordu.
Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi. Dua ettikten sonra ellerini mutlaka yüzüne sürer ve ashâbına da bunu tavsiye ederdi.
Ancak, sabah namazını kıldıktan sonra, hafta sonu diyerek uyumuşsanız ve geç kalkmışsanız bunda bir günah yoktur. Bununla beraber, eğer sabah namazından sonra uyunacaksa, kerahet vakti geçtikten sonra uyumayı tercih etmek sünnete uygundur. Kerahet vakti içinde uyumak ise günah değilse de sünnete uygun değildir.
Dünya'nın Güneş etrafında 1 tur dönmesi 1 yılı tanımlarken, kendi ekseni etrafında dönmesi sonucunda ise gece gündüz oluşur. Gece gündüz, aslında 1 günlük süreyi ifade eder. Dolayısıyla, buradan Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamladığı sonucu çıkar.
Gece yatsıdan sonra uyananın uyanıp namaza durması lazım. Yatsı sonrası ve sabah öncesi kılınan namaz, teheccüddür. Teheccüd diyebilmek için gece kalkıp öyle namaz kılmak gerekir. Kur'an Tilaveti: Teheccüd vaktinde yapılacak en önemli ibadet Kur'an-ı Kerim'i düşünerek okumaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri