“Torbeşler: Makedonya'nın dağlık bölgelerinde yaşayan Müslümanlardır. Makedonca konuşurlar. Literatürde Slav Müslümanlar olarak geçerler.
Bu konuda yapılan araştırmalarda, Anadolu'ya gelen göçmenler arasında yer alan ve Tor- beşler olarak bilinen (Makedonca konuşan Müslümanlar) göçmen topluluğun- dan fazla söz edilmediği görülmektedir.
Makedonlar (Makedonca: Македонци - Makedontsi), Balkan Yarımadası'nda çoğunlukla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşayan bir Güney Slav etnik grubudur. Güney Slav dili olan Makedoncayı konuşurlar. Makedon etnik unsurunun yaklaşık üçte ikisi Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşar.
Çok uluslu, çok kültürlü ve çok dinli bir yapıya sahip olan Makedonya nevi azınlıklar ülkesidir. Makedonlar, Türkler, Torbeş Türkleri (bu metinde bundan sonra kısaca Torbeşler olarak ifade edileceklerdir).
Bu yıllarda, Doğu ve Batı Trakya ile Makedonya'da 400 bin kadar göçmen kamp hayatı yaşamakta ve geri dönme zamanını beklemektedir. Bunların çoğu, Bulgaristan, Doğu Ru- meli ve Sırbistan topraklarından, bir kısmı da (yine 1878'de bağımsız olan) Karadağ'dan göç etmiş kitlelerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır.
Mesela “akraba” kelimeleri terminolojisine Türkçe etki ederek açо( aco) < amca, дājчe( dayçe) < dayı, Teзa(teza) < teyze, jaнa (yana) < anne, бaлgaзa( baldaza) < baldız, eвлатчe (evlatçe) < evlat ve daha birçok kelime vermiştir.
Ayrıca geçmişte olduğu gibi bugünde göç azda olsa devam etmektedir. 'Makedon Müslüman' yakıştırmasını kabul etmeyen Torbeşlerin nüfusu ise 70–80.000 civarındadır. Torbeşlerin kökeni Osmanlı'dan önce buralara yerleşen Türk Kuman (Kıpçak) veya Peçenekler gibi Türk boylarına dayandırılmaktadır.
Makedonya yerlileri Makedonca konuşmaktadır. Ülkede yaşayan azınlıklar da yoğun olarak Makedonca konuşmaktadır.
Balkan Türkleri Karamanoğlu Beyliği Yörük Türkleridir. Moğol baskısından dolayı Anadolu'ya göç etmişlerdir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun beş asırdan fazla yönetimi altında tuttuğu Kuzey Makedonya'nın demografik yapısında Balkan Savaşları'ndan sonra değişiklikler olmuştur. Gerek bu savaşlar sonucunda gerekse İkinci Dünya Savası sonucunda çok sayıda Müslüman Türk'ü Türkiye göçmüştür.
Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.
Yunanistan'ın İddialarına göre
Makedonya 4.000 yıldır Yunan kültürüne sahip olup, coğrafi, tarihi, etnik ve kültürel bakımdan Helen'dir ve Helen kalacaktır. Makedon diye bir MİLLET yoktur.
Balkan Türkleri veya Rumeli Türkleri, Balkanlar'da yaşayan Türklerdir. Balkan Türkleri, Edirne'deki Meriç nehrinin batı tarafında yaşayan Türklere verilen addır. Çoğunlukla Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Yunanistan, Bosna-Hersek ve Romanya'da olmak üzere toplamda 1.763.155 - 2.837.703 Türk yașamaktadır.
Köken bilimi. Bölgenin adı olan Balkan veya Balkanlar sözü Türkçedir. Bu söz Türk Dil Kurumu tarafından "öz. a. Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Macaristan, Yunanistan ve Trakya'yı içine alan bölge" şeklinde belirtilir.
makedonya göçmenleri ; büyük kısmı osmanlı devletinin iskan politikası gereği anadolu'dan iskan edilen yörük/türkmenlerin torunları olan türkler ve balkanların yerli kavimlerinden olan arnavutlar'dan oluşur. ayrıca önemli miktarda torbeş ve boşnak da makedonya'dan ülkemize göç etmiştir.
2. Makedonya. Balkanlar'da Türk seyahat severlerin en çok tercih ettiği ülkelerden Makedonya, Türk Lirası'nın her şeye rağmen değerli olduğu bir coğrafya.
Makedonya, pek bilinmese de lezzetli peynirlere sahiptir. Kaşkaval peyniri, beyaz salamura peynir, urda peyniri ve dövülmüş peynirleri ile ünlüdür. Sadece kahvaltılarda değil, günün her saati atıştırmalık olarak tüketilebilirler. Hem lezzetli hem de makul fiyatlı bir hediyedir.
TÜRKİYE'DEN KUZEY MAKEDONYA'YA SEYAHAT İÇİN VİZE ALMAK GEREKİYOR MU? Kuzey Makedonya için Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır. Öğrenim ve çalışma amaçlı gelecek kişiler vizeye tabiidir.
Dayo(dayı) Pz. Çü(köy) Mş. Tarla (Üs.) Küpe(Pin.)
1994'teki resmî kaynaklara göre Üsküp nüfusunun % 73'ü Makedon, % 13'ü Arnavut, % 2,1'i Türk, % 3,6'sı Sırp, % 4,5'i Roman, % 0,4'ü Ulah'tır; 14.089 kişinin millî kimlik beyanında bulunmadığı kaydedilmektedir (Popovski – Panov, s. 432, 438). 2002'deki nüfus sayımı sonrası verilen resmî bilgilere göre nüfusun % 66,75'i ...
Özellikle Türk asıllıların çoğunlukta olan Makedonya bölgesinden göçlerinin hızlandırılması, bu bölgeden Türklerin temizlenmesi amacını taşımaktaydı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının 1923 hemen arkasından buraya göçler devam etmiş; Yugoslavya'dan göç olayı 1990'lı yıllara kadar sürmüştür.
Makedonya sınırları içerisinde yer alan Üsküp şehrinin resmi dili Makedonca'dır. Ancak hem ülkede hem de şehirde Türkçe, Arnavutça, Sırpça ve Romanca ulusal dil kabul edilmekte ve pek çok kişi tarafından konuşulmaktadır.
Güney Slav dil ailesine mensup Makedonca ülkenin resmi dilidir. Özellikle Bulgarca'yla benzerliği dikkat çekmektedir. Ülkede, Makedonca dışında %20'lere varan oranlarda azınlık dilleri konuşulmaktadır. Arnavutça, Türkçe, Romanca, Sırpça ve Boşnakça bunlardan başlıcalarıdır.
kızım kimseden yönlendirme almadan dayısına dayko dediğine göre, bir dile ait olsa bile önce çocuk dilinde dayıdır diyebiliriz. bu haliyle babişko benzeri. daykovic de dayımın oğlu demek diye biliyorum bilen biri yeşillendirebilir. açılın balkan geldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri