Eski takvime göre, Şubat ayının son çarşambası ile Mart ayının ilk iki çarşambası arasında kalan çarşamba günleri halk arasında “Kara Çarşamba” olarak adlandırılıyor. Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor.
Dersim'de Alevilerin inanışına göre, “Xızır Ayı” olarak da bilinen Şubat ayının arkasından gelen Mart ayının ilk üç çarşambası “Kara Çarşamba” olarak kabul edilir. Yüzyıllardır devam eden bir gelenek olan “Kara Çarşamba” aynı zamanda baharın başlangıcı sayılıyor.
Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz. Onun matemine dâhil olmak için bir gün oruç tutan kadınlar da vardır. Bazı bölgelerde ise pirler kuşburnu (şilan) dallarından yapılan bir halkadan taliplerini dualar eşliğinde üç kez geçirirler.
Dolayısıyla bu günler, Hûd (as)'a ve O'na iman edenler ve salihler, iyiliğe çalışanlar için, müminler için her zaman rahmet günleri ve hayırlı olmuştur. Bunlar da gösteriyor ki: Çarşamba günü zalimler, kâfirler için azap günüdür, amma müminler için kurtuluş günüdür.
belirlemiştir. Buna göre avlanma; tüm bölgelerimizde aynı gün 26 Ağustos 2023 tarihinde bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Bu eski takvime göre (Rumi) 7 Mart'ta yapılırdı. Kara Çarşamba da Hawtemal/Heftemal'dan önceki çarşamba, yani yılın son çarşambası olarak belirlenmişti ki, bu yüzden Rumi takvimi esas alarak bilgi veren yaşlılar bu günün mart ayının ilk çarşambası olduğunu söylerler.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir. 12. Banyoda su dökünürken ayakta su dökünmelidir. Oturarak su dökünmemelidir.
Nuru Çarşamba günü yarattı ve onda hayvanları Perşembe günü yaydı. Hazreti Adem (Aleyhisselam)'i Cuma günü ikindi vaktinden sonra, ikindi ile gece arasındaki gündüz vaktinin en son saatinde en son mahluk olarak yarattı."
Halk kültüründe. Çarşamba gününe Türklerde ve özellikle Azeri kültüründe değişik anlamlar yüklenmektedir. Genel olarak çarşamba günlerinde gece vakti dikkatli olunması ve doğaya (doğa ruhlarına) saygısızlık yapılmaması gerektiğine inanılır.
Ayrıca ayın 7, 14, 19, 21 ve 28. günleri uğursuz kabul edilirdi.
Yüzyıllar boyunca melez topraklar olan Dersim'in tarihine baktığımız zaman günümüzdeki Alevi nüfusun farklı etnik kökenlerin özgün bir sentezi olduğunu görüyoruz : Ermeni, İran Deylem, Kürt ve Türkmen.
İstanbul. Ezidiler bugün, Çarşema Sor (Kızıl Çarşamba) bayramını kutluyor. Ezidiler her yıl Nisan ayının 13'ünden sonraki ilk çarşamba gününü, dünyanın Tanrı tarafından mayalandığı ve böylelikle yaşamın başladığı gün, yani yılın başı olarak kabul edip kutlar.
İlk defa 1370 yılında Sarıcalı Mahallesi ve Kuş Doğanlı köylerinin bulunduğu mevkide büyük bir panayır kurulmuş, Çarşamba günü olması nedeni ile bu panayıra Çarşamba Panayırı denilmiştir. Bu pazaryeri sonradan değişmiş ve adı tüm ovaya verilmiş olup, 600 yıldan beri tüm ovanın adı olarak anılmıştır.
Tunceli folklorunda çarşambadan çarşambaya oluşan “Heftemal” yöre insanının inanç dünyasının yapıtaşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Mart'ın ilk çarşambasından itibaren üç hafta üst üste devam eden “Heftemal” “yedi ev” anlamına gelmektedir. Heftemal günü yapılan yemekler yedi eve dağıtılır.
Rumi takvime göre Mart'ın ilk Çarşamba gecesi ise 15 Mart Salıyı 16 Mart Çarşambaya bağlayan gecedir. Yani yarın 15 Mart Salı günü akşam namazı ile birlikte Rumi takvimin ilk Çarşamba gecesine girmiş olacağız. Dinimizde geceler önce gündüzler sonra geldiği için bu şekildedir.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor.
- İnternette her çarşamba duaların kabul olduğu saat ikindi namazına yarım saat kaladır.
Eski Türklerde su tanrıları Aban ve Yadan'ın onuruna türküler ve dualar okunduğu bilinmektedir. Od Çarşambası: ("Otaş Navruzu"). Üskü Çarşamba veya Addı Çarşamba olarak da bilinen gündür. Bu gelenek eski Türklerin Güneş'e ve Od'a (ateşe) olan kutsal inancından veya saygısından kaynaklanmaktadır.
Hadislerde de kalem hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Resûl-i Ekrem kalem hakkında şunları söylemiştir: Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdir.
Bir hadiste şöyle denilmiştir: “Allah toprağı cumartesi, dağları pazar, ağaçları pazartesi, mekruh şeyleri salı, nuru çarşamba günü yaratmış, binek hayvanlarını perşembe günü yaymış ve Âdem'i cuma günü ikindi vaktinden sonra gündüzün en son saatinde en son mahlûk olarak yaratmıştır” (Müslim, “Ṣıfâtü'l-münâfiḳīn”, 27).
Değerli kardeşimiz, - Muhyiddin İbn Arabî'nin konuyla ilgili görüşü şöyledir: “Allah mahlukatı yaratmadan önce bir 'ÂMÂ'da idi. Âmâ'nın altında da hava, üstünde de hava vardı.” (bk.
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
İhtiyatlı olmalı, peştamal gibi bir şey ile göbekten dizlere kadar örtmelidir. Peştamal bulunmazsa, şort varsa, Hanbelî mezhebi taklit edilirse, mekruh olmaz. Şort da yok ise, küçük yerde gusletmeye çalışmalıdır. Küçük yer de bulunmazsa, caiz olan kaville amel edilebilir.
Geceleri duş almak demek yatmadan önce gevşemek demek. Bu da daha iyi bir uyku demek. Evet, geceleri duş aldığınızda çok daha güzel bir uyku uyu çekersiniz. Sabahları duşunuzu çabukça alıp hemen çıkıp işe yetişmeniz gerekir.
Jülyen takvim Romalıların kullandığı bir takvim olduğu için, biz de bu takvime “Roma'ya-Romalıya ait olan” manasına gelen “Rumi” ismini vermişizdir. Osmanlı devrinde, Rumi takvimin ne zaman kullanılmaya başlandığı tam olarak belli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri