Eli ve yüzü dışında bütün vücudunu örtmesi, açık kalmamasıdır. Giyilen bir elbisenin tesettüre uygun olması için de altını göstermeyecek şekilde kalın ve avret yerlerini örtecek kadar uzun olmalıdır. Bunun için altını gösterecek şekilde ince ve şeffaf olan bir elbise ile örtünme gerçekleşmiş olmaz.
Tesettür aynı zamanda iffet, fazilet, şeref, hürriyet ve saadettir. Evet; ayet-i celile açıkça gösteriyor ki, müslüman kadınların yüzleri, elleri ve bir rivayete göre ayakları hariç, bütün uzuvlarını örtmeleri farzdır. Açmaları ise haramdır.
İslâm alimleri kadının örtünmesi ile ilgili şu hükümleri çıkarırlar: - Kadının örtüsü sadece başörtüsü ile sınırlı değildir. Kadın örtünürken elleri ve yüzleri hariç vücudunun tamamını kapatmalıdır. saçılmayın.
(6991) nolu sorunun cevabında müslüman kadının hicabının şartları açıklanmıştı. Bu zikredilen şartlarda, müslüman kadının hicabının renginin siyah olması gerekir, diye bir şart yoktur. Bu sebeple müslüman kadın, dilediği renkte elbisegiyebilir (hicabı dilediği renkte olabilir).
İslam'a Uygun Örtünme Şekli
Müslüman bir kadının saçları gözükmeyecek şekilde başını örtmesi gerekmektedir. Bu bağlamda kadınlar başlarını örtmek için şal ve eşarp kullanırlar. Gençlikten yaşlılığa kadar sıklıkla kullanılan şallar, doğru bağlandığı sürece İslam'a uygun bir tesettür giyimi oluşturur.
İlgili 42 soru bulundu
Ahzâb Sûresi 59. Âyet: “Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle! (Herhangi bir ihtiyaç için dışarı çıkarken) dış elbiselerini giysinler. Bu (elbise) onların tanınmaları ve incitilmemeleri için en uygun olanıdır.
Kadın oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında, ziynet yeri sayılan saçını, başını, boynunu, gerdanını, dirsekten aşağı kollarını, ayaklarını ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmını açık bulundurabilir.
342) Tesettür için İlla Siyah Renk Şart Mıdır? Siyah, kadın için zorunlu bir renk değildir. Dış kıyafeti kastediyoruz tabi. Siyah, süslenmeye ve ziynete en uzak renk olduğu için genelde Müslüman kadınlar siyah giyinmeyi dışarıda uygun bulmuşlardır; uygun da bir tercih yapmışlardır.
Eli ve yüzü dışında bütün vücudunu örtmesi, açık kalmamasıdır. Giyilen bir elbisenin tesettüre uygun olması için de altını göstermeyecek şekilde kalın ve avret yerlerini örtecek kadar uzun olmalıdır. Bunun için altını gösterecek şekilde ince ve şeffaf olan bir elbise ile örtünme gerçekleşmiş olmaz.
“Onlara yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin, onları dövmeyin, onlara çirkin demeyin, fenâ söz söylemeyin!” “Kadınlarınızla iyi geçinin; eğer onlardan hoşlanmadı iseniz bile!.. Olabilir ki bir şey, sizin hoşunuza gitmez de, Allâh onda bir çok hayır takdîr etmiş bulunur."
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ağırlıklı görüş, kadının mahremi erkekler yanında el, yüz, baş, boyun, kol, ayak ve baldır hariç bütün vücudunun avret olduğu ve örtülmesinin gerektiği yönündedir. Kadının yabancı erkekler yani mahremi olmayan erkekler karşısında avret yeri yüzü, el ve ayakları hariç bütün vücududur.
Ahmed'in argümanları arasında şunlar var: Bâzı Kur'an âyetleri genel olarak kadınlara "müminler olarak tanınmak ve kendilerine bir zarar gelmesin diye (elbiselerini ) üstlerine çekmelerini" ve "Onların [akraba olmayan erkeklerin huzurunda] avret yerlerini (iffetlerini) korumalarını ... ve göğüslerinin üzerine ...
Kadının ev içinde başının açık olması ve kısa kollu elbise giymesinin mahzuru yoktur. Kadının ev içinde kocasına karşı kendini son derece temiz tutması, güzel koku sürmesi ve temiz elbise giymesi müstehaptır. Kadının kocası için giysi ve takı ile süslenmesi ve makyaj yapması caizdir.
Tesettürle ilgili getirilen düzenlemelerde özellikle kadınlara mahsus olmak üzere kendine has bir örtünme nizamının getirildiği asırlar boyu bütün İslam âlimleri tarafından kabul edilmiştir.
Kapanması mecburi olmadığı için, mutlak olarak yüzünü örtmek gayesiyle, bir örtü edinme Müslüman kadına farz değildir görüşü de İslâmidir.
Kadının ev içinde başının açık olması ve kısa kollu elbise giymesinin mahzuru yoktur. Kadının ev içinde kocasına karşı kendini son derece temiz tutması, güzel koku sürmesi ve temiz elbise giymesi müstehaptır. Kadının kocası için giysi ve takı ile süslenmesi ve makyaj yapması caizdir.
O şu cevabı verdi: İçinde hayvan veya insan sureti bulunan bir elbiseyi giymek caiz değildir. Ve aynı şekilde Gıtra veya Şimağ yâda buna benzer giysilerde insan veya hayvan resmi bulunan bir giysi giymek de caiz değildir.
Buna göre Müslüman bir hanımefendi dış tesettüründe siyahı tercih edebileceği gibi, kahverengiyi de tercih edebilir. Laciverti giyebileceği gibi, gri rengi de giyebilir. Bu noktada herhangi bir yasak, her hangi bir haramlık söz konusu değildir.
Müslüman için avreti örtmek, kâfirlere benzemiyor olmak gibi ayrıntılar vardır, kıyafet ayrıntıları yoktur. Erkek veya kadın için durum böyledir. Kıyafetin siyah renkli olmasına ise özellikle Hanefi mezhebi alimleri müstahab gözü ile bakmışlardır. Bu şu demektir: Siyah giyinmeyi hoş karşılamışlardır.
Namaz kılarken avret yerlerinin örtülmesi farzdır. Allah'ın huzurunda bulunurken avreti örtmenin tâzim gereği olması bu hükmün aklî; Kur'an, sünnet ve icmâ naklî gerekçeleri olarak zikredilir.
Genel olarak bu âyetlerin örtünmenin mükellef, hür ve baliğ olan bütün Müslüman kadınları kapsadığı ve hükmen farz olduğu üzerinde ittifak edildiği görülmektedir.30 Müfessir Sâbûnî (ö. 2021) bu konuyu şöyle değerlendirmektedir: “Kâfir kadınlara örtünme farz değildir.
Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
Kuran'da başörtüsü yok.
Ziynet kelimesi Kur'an'da “elbise, takı, hoşa giden, güzel bulunan nesneler, insanı maddî veya mânevî olarak güzelleştiren şeyler” mânasında kullanılmıştır. Burada kadınların göstermemeleri, örtmeleri istenen ziynetin elbise olması mümkün değildir; çünkü örtünme onunla yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri