Kuru fasulyeyi haşlarken içine bir tatlı kaşığının ucuyla kimyon ekleyin. Kimyon bağırsaklardaki gaz sıkışmasını engelleyerek kuru fasulye yedikten sonra hissettiğiniz rahatsızlığın önüne geçecektir.
PİŞİRME ESNASINDA…
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır.
Akşamdan ıslattığımız kuru fasulyeyi yaklaşık 40 dakika haşlıyoruz. Tencerede soğan, yağ ve salçayı kavurup fasulyeleri bu karışıma ekliyoruz. Göz kararı sıcak su, tuz, karabiber ve 2 tatlı kaşığı kimyonu da koyduktan sonra yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.
* Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Kuru fasulye pişirirken soğanların kavrulması için yağ eklenir. Bu yağı ise tereyağı seçerseniz, yemeği kaşık kaşık yiyebilirsiniz. Has tereyağı kullandığınızda fasulyedeki lezzeti fark edebilirsiniz. Lokantalarda kuru fasulye pişirildiğinde öncelikle bolca tereyağı kullandıklarını bilmeniz gerekli.
İlgili 27 soru bulundu
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçmektedir. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak kuru fasulyedeki gaz yapma sorununu çözecektir.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
şeker, tat vermekten ziyade fasulyenin gazını alır. daha üstün tat ve doku için, fasulyeyi süt ile ıslatın.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohutu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Biraz karıştırlıır ve tuz, kimyon, karabiber eklenir ( istenilen miktarda ve istenilen baharatları koyabilirsiniz). 1 su bardağından biraz fazla sıcak su eklenip düdüklünün kapağı kapatılır ve 20 dakika pişirilir.
Doğranmış taze fasulyeleri ekleyerek kavurma işlemini sürdürün. Doğranmış yeşil biber, tuz ve karabiberi ekleyin.
250 gr dana eti. 3 su bardağı kuru fasulye.
Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohudu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Bizim mutfağımızda; içli köfte harcında, kısırda, köftede, nohut ve fasulye gibi bakliyat yemeklerinde kimyon kesinlikle vardır.
Kuru fasulye haşladığınız zaman suyunu dökmeyin. Haşlama suyunu bir kabın içinde soğuyuncaya kadar bir süre bekletin. Soğuduktan sonra ise bitkilerinizi sulayın. Bitkileriniz için son derece yararlı ve sağlıklı olduğunu göreceksiniz.
Kuru fasulye sütün içerisinde formunu kaybetmeden yumuşacık hale geliyor. Lezzeti daha çok ortaya çıkıyor ve kuru fasulye yediğinizde yaşadığınız sindirim problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir.. pişen yada pişecek yemeğe soğuk su eklerseniz fasulye geç pişer….
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
Kuru fasulye herkesin kendi damak tadına göre farklı yaptığı bir yemek olsa da dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır. Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer.
Fasulyeyi yıkayın ve bir gece önceden bol suya koyun ve bekletin. Fasulyeyi kabuk atmaması için mutlaka soğuk suyla ıslayın.
Kaynamış olan tencereye unlu karışımı ekleyin.1 yemek kaşığı tuz ,1 çay kaşığı baharat , 1 tatlı kaşığı pul biberi de ekleyip karıştırın. 10 dakika daha kaynasın. Kaynadıktan sonra tadına bakın hala sertse 10 dakika daha kaynatın. Fasulyeler pişene kadar böyle yapın.
İşte fasulyeyi iyi pişirmenin püf noktaları:
2) Fasulyenin lezzetli olması istiyorsanız pişirmeden önce ISLATMAYIN. (Islatmayı tercih ederseniz de suya kesinlikle tuz ilave edin.) 3) Pişirirken soğuk değil, SICAK SU kullanın. 4) Suyu az olmasın, pişerken suyunu çekmemesine dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri