Sembol olarak hilâl Hilâl, Arapların fethinden önce de Sasani İmparatorluğu'nun sembolüydü. Arapların imparatorluğu ele geçirmesinden sonra sembol Müslüman idareciler tarafından benimsendi ve güçlerinin sembolü olarak ve İslâm'ın sembolü olarak muhafaza edildi.
Hilâl ve yıldız veya ay ve yıldız, hilâl ve hilalin açık ucunda yer alan bir yıldız şeklinden oluşan antik simge. Bu simgenin kullanıldığı bayraklara çoğunlukla Akdeniz çevresinde, Orta Doğu ve Orta Asya'da rastlanır. Günümüzde çoğunlukla İslam ülkelerinin bayraklarında kullanılan bir sembol olarak bilinmektedir.
Kur' an, namaz, Kabe, hac, ezan, sünnet/ hitan bunlardandır.
Hilâlin ibadet takvimindeki rolü, Kur'ân-ı Kerîm ve hadislerde Allah'ın âyetlerinden biri şeklinde gösterilmesi ve ona yemin edilmesi, ayrıca Hz. Peygamber'in Sa'd b. Mâlik b. Ubeysır el-Ezdî'ye üzerinde hilâl bulunan bir sancak vermesi sebebiyle müslümanlar tarafından İslâm'ın sembolü kabul edildiği söylenebilir.
Sembolün kesin kökeni bilinmemekle birlikte, sembol belirgin bir şekilde Pisagor tarihinden kaynaklandı ve Hıristiyan ikonografisine geçti ve birkaç modern mimaride gelişti. Bu kutsal sembol, ilahi kadınlığı, kadın doğurganlığını ve yaşamın doğumunu tasvir eder.
İlgili 20 soru bulundu
Hilal, sevinç, mutluluk ve dirilişin sembolü olarak kullanılır. Aynı zamanda Hilal Müslümanlığın ve İslamiyet'in sembolü olarak da kullanılır.
Nazara karşı korunmayı simgeler. İslamiyette en üstün kadın ve kadınlığın koruyucusu olduğuna inanılan, kadınlığın şerefi adıyla anılan Hz.Muhammed'in karısı Hatice'den olma kızı ve amcaoğlu Ali'nin karısı Fatma'nın elinin, taşıyanı her türlü kötülükten koruyacağına inanılır.
Bir görüşe göre,Türk Bayrağı'ndaki hilal İslamiyeti; yıldız ise Türklüğü temsil eder. Kırmızı renk ise toprağa karışan kanı temsil eder. Page 5 Bir başka görüşe göre,Ay-Yıldız Orta Asya'dan gelen Türklüğü, kırmızı zemin ise vatanı temsil etmektedir.
Allah'ın bir putperest tanrısı olduğunu savlayanlar, özellikle de ay tanrısı, savlarını çoğu zaman, birçok caminin tepelerini süsleyen ve İslam'ın bir simgesi olarak yaygın olarak kullanılan hilal simgesine dayandırırlar.
Hilal'in günümüzdeki dini sembollük işlevi Hz. Muhammed (sav) döneminde bulunmamaktaydı zaten. Hilal Arapların fethinden önce de Sasani İmparatorluğunun sembolüydü. Arapların imparatorluğu ele geçirmesinden sonra, sembol Müslüman idareciler tarafından benimsendi ve güçlerinin sembolü olarak muhafaza edildi.
Din simgesi. Beyaz arka plan üzerinde izole siyah haç silueti.
Sembol veya simge, kavramın uzlaşımsal olarak betimlendiği gösterge türü. Bir düşüncenin, nesnenin, niteliğin, niceliğin vb. ruhbilimsel ve düşünbilimsel açıdan betimlenmesi simgesel anlam taşıyan yapay bir belirtidir. Tüm simgeler doğaları itibarıyla kavramsal olup, sözel, görsel ya da sayısal olabilirler.
Semboller ve mitoloji arasındaki bağ kolektif bilincin gelişmesinde önemli bir rol oynar. Yüzyıllardır insanoğlunun bilincinde olumlu veya olumsuz kodlar- la biriken semboller, farklı bakış açıları eşliğinde edebiyat eserlerinde değerlendirilmeye çalışıldığında, okuyucuda anlam arayışının sorgulamasını sağlar.
Hıristiyanlar 4. yüzyıldan günümüze kadar haça bir sembol olarak saygı göstermektedirler.
İsmini Antik İsrail'in kralı Davud'dan alan yıldız, Orta Çağ'dan beri Yahudi Yıldızı olarak bilinmiş ve daha eski bir sembol olan Menora (Yedi Kollu Şamdan) ile birlikte adı Yahudilikle beraber anılmıştır.
yani tengricilik ile ilişkilidir. bununla birlikte islam öncesi arapların pagan dinlerinde de kutsal bir simge, hatta ay tanrıçasının sembolüdür. bu nedenle hilal'i islam için bir sembol olarak aktaran her kimse islam hakkında yanlış bilgi sahibidir. bunun dışında kuran'da hilale atfedilen herhangi bir vurgu yoktur.
Görülecektir ki, "hilafet bayrağı" denilen ve yeşil zemin üzerine kelime-i tevhid ibaresi yazılı olan bir veya üç hilalli sancakların peygamber dönemindekilerle hiçbir ilgisi yok. Bunlar yüzyıllar sonra icat edilmiş yöresel sancaklar. Dolayısıyla İslam dünyasını temsil etmekten de uzaklar.
Hilafet bayrağı, yeşil bir zemin üzerine beyaz bir hilal ve yıldızdan oluşur. Yeşil, İslam'ın sembolik rengi olarak kabul edilirken, hilal ve yıldız İslam'ın inançlarını temsil eder. Hilal, yeni başlangıçları ve büyümeyi, yıldız ise İslam'ın ışığını ve yolunu temsil eder.
Mekkeli müşriklerin taptığı birçok put bulunmaktaydı. Bunların en büyükleri ise Uzza, Menat, Hübel ve Lât idi. [1] Günümüz İslam düşmanlarının iddiası ise “Allah” lafz-i celalinin, müşriklerin taptığı “Lât” putundan geldiği yönündedir.
Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur. Bu efsanenin 1389 yılında meydana gelen I. Kosova Muharebesi'nde gerçekleştiği söylenmektedir.
Ay Yıldız'ın Hikâyesi
Ay yani hilâlin çok eskiden beri Türkler'de kullanılan bir sembol ve millî simge olduğu bilinmektedir (Esin, 313-359). Eski Türk sancak ve kumaşlarında ay ve bunun içinde çok şualı bir motif bulunmaktadır. Ancak bu şualı motifin bir yıldız değil güneş simgesi olduğunu iddia edenler de vardır.
Bayrak bir ülkenin bağımsızlığını simgeleyen ve bir ulusun milli değerlerini yansıtan renkli bir kumaş olarak tanımlanabilir. Bu nedenlerden ötürüdür ki bayraklar ülkelerin değer verdikleri ve baş üstünde tuttukları en önemli simgelerdendir.
Tek göz Tanrı'nın, ebediliğinin, kendi kendine yeterli olanın sembolüdür. Batı sembolizminde sağ göz güneşin, günün ve geleceğin sembolleri olurken sol göz ise ayın, gecenin ve geçmişin sembolüdür. Doğuda ise bunun tam tersi doğru kabul edilir.
Rabia işareti (Arapça: شارة رابعة, R4BIA olarak da yazılır), 2013 Mısır askerî darbesini protesto etmek amacıyla Mısır'ın seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir el işareti.
EL İŞARETİ:Çalışanlar için tehlikeli olabilecek manevra yapan operatörü yönlendirmek için, ellerin ve/veya kolların önceden anlamları belirlenmiş hareket ve pozisyonlarıdır. OPERATÖR : İşareti izleyerek araç ve gereci kullanan kişidir. İŞARETÇİ : İşareti veren kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri