Doğuş Grubu, Akfen ve TÜV SÜD ortaklığı ile kurulan TÜVTURK'ün uluslararası standartlarda araç muayene hizmeti veren istasyonlar zincirinin yeni halkası, Erzurum'da faaliyete geçti.
TÜVTÜRK Kamu Kuruluşu Mu? Başlarda ülkemizde devlet tarafından ücretsiz yapılan araç muayene hizmeti, 2009 yılından itibaren TÜVTÜRK ortak şirketi tarafından belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Ayrıca TÜVTÜRK, Alman Tüv Süd, Doğuş Holding ve Akfen'in ortak girişimi olarak 2007 yılında kuruldu.
Doğuş Bilgi İşlem ve Teknoloji Hizmetleri A.Ş.
Maddesine göre son 10 yıllık işletim döneminde (2017-2027) araç muayene gelirlerinin %50'si devlete aktarılmaktadır. Ayrıca aynı madde hükmüne uyarınca muayene süresi geciktirilen her ay için tahsil edilen % 5 Gecikme Ücretinin tamamı hazineye aktarılır.
İmtiyaz sözleşmesi imzalanması gerektiği ve sözleşme Danıştay oluruna tabi olduğu için süreç ancak 2.5 yılda tamamlanabildi. ARAÇ muayene istasyonlarını devralan Doğuş Otomotiv-Akfen-TÜV SÜD konsorsiyumu tarafından kurulan TÜVTURK, 227 yeni istasyon kuracağını bildirdi.
İlgili 41 soru bulundu
Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar için daha önce 342,2 TL olan muayene ücreti KDV dahil 372,88 TL'ye yükseldi. Vatandaş, traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet ve motorlu bisikletler için ise KDV dahil 189,98 TL ödeyecek.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Bunun örneklerinden biri de araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesi oldu. Araç muayene istasyonlarının işletme hakkı, TÜVTÜRK'e 20 yıllığına 552.1 milyon dolara verildi.
Her bir ücretli muayene için bir muayene tekrarı hakkı vardır. Ancak; süresi içinde muayene tekrarı yapılmayan araçlar, muayene tekrarı hakkını kullanan araçlar ile 2918 sayılı kanunun 34'üncü maddesi kapsamında üzerinde değişiklik (tadilat) yapılan araçlar, yeniden muayene edilir ve muayene ücreti tam olarak alınır.
TÜVTURK İstanbul, Doğuş, Akfen ve TÜV gruplarının ortak kontrolündedir.
2017 yılında operasyona başlayan 3 yeni istasyonla birlikte TÜVTÜRK 207 sabit, 76 gezici, 5 motosiklet ve 21 ilde faaliyet gösteren 16 gezici traktör istasyonuyla Türkiye'nin 81 ilinde hizmet vermektedir.
TÜV, Almanca Technischer Überwachungsverein'in kısaltmasıdır; bu, Teknik Muayene Derneği anlamına gelir.
İtalya-Verona'da ve Fransa-Fontainebleau'da satış, pazarlama ve müşteri ilişkileri konusunda çalışmalar yapmış olan A. Kemal Ören, 1999'da kurucu Genel Müdür olarak Volkswagen-Doğuş Tüketici Finansmanı A.Ş'de (Vdf) göreve başladı.
2007 yılında 552 milyon 150 bin dolar karşılığında, “Araç muayene istasyonlarını geliştirme ve işletim hakkını” 20 yıllığına devralan TÜVTÜRK'ün 2021 yılında muayenesini gerçekleştirdiği araç sayısı belli oldu.
Muayene geçerlilik tarihi geçmiş ve muayenesi yaptırılmamış araç sürücüleri 951 TL idari para cezası alırlar. Bu ceza, araç muayenesinin 7 gün içinde yaptırılması halinde 713,25 TL olarak ödenir.
tescile bağlı araçların muayenelerini yapmak ve yaptırmak, muayene istasyonlarını denetlemek” Ulaştırma Bakanlığı'nın görev ve yetkisi altında bırakılmaktadır.
Evet, tüm istasyonlarımızda kredi kartı veya banka kartınız ile ödeme yapabilirsiniz.
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.
Egzoz muayene ücreti her araç için aynıdır. Egzoz muayene ücreti yıldan yıla değişir. Bu bağlamda her araç için egzoz emisyon ölçümü fiyatı 2023 yılında 180 TL'dir.
Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır.
Muayene tekrarı için randevu alınır fakat yeniden ücret ödenmez. Eğer gerekli tamirat yapılmamışsa ücret tekrar alınır. Verilen süre olan bir ayı geçilmişse muayene ücreti alınır.
Bu durumda, aracın muayene raporuna "Geçici Kusurlu" araç etiketi yapıştırılır. Muayene raporu onaylanmaz ve bu araçlar için muayene tekrarı, bir ay içinde Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren tüm istasyonlarda ücretsiz olarak yaptırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri