İletişim becerilerinde, yetenek, ilgi çekebilmek, bilgi kadar önemli, hatta birinci derecede etkili faktör dinleme becerisidir. Karşıdaki insanı etkileme ve başarılı olma yolunda dinlemenin önemi yadsınamaz. Yalnız siz konuşursanız hiçbir şey öğrenemez ve öğretemezsiniz.
İletişimde bağlantı kurmanın önemli bir ögesi olan dinleme bireyin iletişimde gelen mesajı iyi anlamasını ve yaşadığı topluma uyum göstermesini sağlar. Bilgi edinmenin, öğrenmenin ve anlamanın en temel yollarından biri de dinlemedir. Aynı zamanda sosyal yaşamdaki sağlıklı iletişimin de en önemli unsurudur.
Dinleme, bireyin ilk kazandığı beceri alanıdır. Konuşma, okuma ve yazmanın gelişebilmesi için dinleme becerisinin gelişmiş olması gerekmektedir. Dinleme, insanların doğuştan getirdiği bir beceridir. Bu beceri konuşma, okuma ve yazma gibi beceri alanlarının etkili bir şekilde kullanılması bakımından önemlidir.
Bir konuşmada aktarılmak istenen mesajın, duygu ve düşüncelerin doğru bir şekilde anlaşılabilmesi, dinlemenin temel amacını oluşturmaktadır. Anlamanın olmadığı bir dinleme etkinliği, yalnızca işitme olarak nitelenebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Dinleme, insanların doğuştan getirdiği bir beceridir. Bu beceri konuşma, okuma ve yazma gibi beceri alanlarının etkili bir şekilde kullanılması bakımından önemlidir. Dinleme eğitimiyle birey, dünyaya gelmeden önce anne karnında, dünyaya geldikten sonra ailede, eğitim kurumlarında ve sosyal çevrelerde gelişim gösterir.
Dinleme, okuma ve yazma gibi bir okul dersi değildir. Çoğumuz dinlemenin doğal bir şekilde geliştiği ve yol tarifini anladığımız sürece bir problem olmadığını düşünürüz. Son çalışmalar, dinlemenin büyük ölçüde okul öğrenmesinin parçası olduğunu ve insanlarla iletişim kurmanın temel yolu olduğunu gösteriyor.
Özet ve Sonuçlar. İş veya ders çalışma gibi faaliyetler sırasında müzik ve arka plan gürültüsü dinlemek, bilişsel ve görev performansında, konsantrasyonda, ruh halinde iyileşme ve enerji seviyelerinde artış gibi çeşitli faydalar sağlayabilir. Müzik dinlemek ve arka plan gürültüsü başkaca durumlarda da faydalı olabilir.
Beden ve ruh sağlığını müzik dinlemek olumlu yönde etkiliyor. İşte müzik dinlemenin faydaları..." Müzik ruhun gıdası olduğu kadar kalbin de gıdasıdır. Hastalıkların iyileşmesine yardımcı olan müzik, kalp rahatsızlıklarının da tedavi sürecini hızlandırabiliyor.
Müziğin stresi azaltmaya veya yönetmeye yardımcı olabileceği uzun zamandır biliniyor. Zihni rahatlatmak ve için ortaya çıkarılan meditatif müzik merkezli kır evi endüstrisini düşünün. Neyse ki bu, araştırmalar tarafından desteklenen bir trend. Müzik dinlemek stresle baş etmenin etkili bir yolu olabilir.
Bir başkası konuşurken yanımızdaki kişilerle fısıldaşarak dahi konuşulmamalı ve sadece konuşan kişiye odaklanılmalıdır. Bu kurallardan yalnızca birine uymamak bile iletişimi olumsuz yönde etkiler. Bugün sağlıklı bir iletişim kurmanın önündeki en büyük engel, sessizliğin tam olarak sağlanamamasıdır.
İlk olarak, dinleme sürecine tam olarak odaklanarak empati kurmak esastır. Empati kurarak, karşıdaki kişiyi anlama çabası göstermek ve onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermek, aktif dinleme becerisini geliştirmenin ilk adımıdır.
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir.
Can kulağıyla dinlemek deyimi sıklıkla kullanılan deyimlerden bir tanesidir. Okul yıllarımızın en başından beri bu deyimi çok fazla duyarız. Çünkü can kulağı ile dinlemek birini çok dikkatli bir şekilde dinlemek anlamına gelir.
Günde ortalama 30 dakika dinlendirici tarzda müzik dinlemek vücudu sakinleştiriyor, tansiyon ve nabzı düşürerek kalp sağlığını olumlu yönde etkiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günde bir saatten fazla müzik dinlemenin zararlı olabileceği konusunda uyardı.
Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre özellikle sevdiğimiz bir müziği dinlemek, duyguları, hareketleri, zevk ve acı algılarını etkileyen beyin kimyasalı dopamin seviyesini arttırıyor. Bir başka araştırmaya göre mutlu, üzücü farketmiyor; her türlü müzik beyni olumlu etkiliyor.
Araştırmalar, kimi müzik eserlerinin depresyon ve kaygı bozukluğu yaşayanların rahatlamasında ve endişe düzeylerinin düşmesinde faydalı olabildiğini ortaya koyuyor.
Müzik, ruh halini yükseltir. Elde edilen bilimsel gerçekler, müziğin sizi daha mutlu hissettirebileceğidir. Duygusal olarak sana iyi gelen müzikleri seç, 2 hafta sonra duygu durumundaki değişimleri gör. Bir ödüle kavuştuğunda, lezzetli bir yemek yediğindeki gibi duyguları pozitif müzikler dinleyerek de kavuşabilirsin.
Hafızayı Güçlendiriyor
Bugüne kadar klasik müzik dinlemenin etkisinin bu kadar güçlü olacağını tahmin etmemiş olabilirsiniz fakat araştırmalar klasik müzik dinleyen insanların hafızasının daha iyi olduğunu gösteriyor.
Yanlış Dinleme Biçimleri
Dinlerken başka şeyler düşünmek veya ilgilenmek. Konuşmacının sözünü kesmek. Konuşmacıyı dinlemek yerine onun görünüşü ile ilgilenmek. Sabırsız olmak.
Dinleme; sözlü ve sözsüz mesajları seçmek, onlarla ilgilenmek, onları anlamlandırmak, hatırlamak ve onlara karşılık vermekten oluşan bir süreçtir (Beebe & Masterson, 2004, s. 124). Bu bağlamda dinleme, işitilenleri anlamak ve saklamak ile ilgili bir eylemdir.
1- Fark etme; Dinleme becerisinin en temel ve basit olan basamağıdır. Bu basamakta çocuklar sesin varlığını ya da yokluğunu fark edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri