Dinleme Süreci Dinleme sürecinin aşamaları alma, yorumlama, hatırlama, değerlendirme ve cevap vermedir.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Etkin dinleme, konuşmacının nasıl söylendiğinden çok, ne söylediğine odaklanmaktır. Dinlemek, duymaktan hangi anlamda farklıdır? Dinlemek aktif bir süreçken duymak pasif bir faaliyettir. Dinlemek bilinçli çaba, konsantrasyon ve ilgi gerektiren, işitme zahmetsiz bir etkinliktir.
İlgili 38 soru bulundu
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
Araştırmada21 farklı dinleme türünün toplamında 81 farklı adlandırmaya sahip olduğu (eleştirel dinleme, sorgulayıcı dinleme, kritik dinleme gibi) saptanmıştır. Çalışma sonucunda aynı içeriğe sahip dinleme türleri birleştirilmiş, başlangıçta 93 olan tür sayısı 33'e düşürülmüştür.
Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir.
Bu basit taktikler ile etkin dinleme becerimizi geliştirebiliriz. 1- İlk kural; Susmayı bilin! Aynı anda hem dinleyip hem de konuşmak zordur. 2- Karşınızdaki kişiyi rahatsız etmeyin.
Dinlemenin özellikleri şunlardır: - Aktif dinlemede konuşan kişiye kıymet verildiğini göstermek için mimikler kullanılır. - Pasif dinlemede dinleyici, konuşmacıya ve anlatılan konulara odaklanmaktadır. - Not alarak dinlemede anlatılan konular kolay bir şekilde anlaşılmaktadır.
Dinleme iletişimin vazgeçilmez bir ögesidir ve öğrenmelerin büyük bir bölümü dinleme ile gerçekleşir. Bu durum dinlemenin önemini belirginleştirmektedir. Öte yandan ölçme-değerlendirme, bir becerinin gelişiminin izlenmesinde ve denetim altında tutulmasında etkin bir rol oynamaktadır.
Dinlemeyi etkileyen faktörler; dikkat, alıcının (dinleyicinin) zihinsel ve fizyolojik yetileri, ilgi, kelime dağarcığı, istek, bilgi birikimi, dinleme hızı ve ön yargı olarak belirlenmiş.
Dinleme iletişim kurmanın önemli bir aracıdır. Dinleme sadece iletişim kurma aracı değil, öğrenme, anlama, zihinsel duygusal ve sosyal becerileri geliştirmek için önemli bir alandır.
Konuşmacının dinleme sürecinde gözlerine bakmak onunla bağ kurmayı sağlayan en önemli etkendir. Bu sayede konuşmacı sizin onu duyduğunuzu ve anlamaya çalıştığınızı anlar. Göz teması kurmak söylenen şeye ilgi gösterdiğinizi belli eder.
Etkin dinleme; benmerkezci dünya görüşünü bırakmak, dikkati odaklamak ve başkalarıyla iletişim kurmak için önyargıları bir kenara koymayı gerektirir. Bir konuşmada kazanan olmaktansa etkili bir iletişim kurmak için karşımızdakini gerçekten dinlememiz gerekir.
İşitme, sesin algılanma ve işlemlenme sürecidir. Dinleme, işitme ve işitilen mesajı anlama sürecidir.
Dinlemenin 5 farklı seviyesi vardır; iyi bir dinleyici olmak ve dinlemede 4. ve 5. seviyelere ulaşabilmek bize etkili ve sağlıklı bir iletişimin de kapılarını açacaktır. Seviye 1 / Konuşmak için sıra beklemek: Burada gerçek bir dinleme yoktur.
Etkisiz olarak adlandırılan dinleme türleri ise Yetersiz dinleme, Kalıplaşmış dinleme, Yüzeysel Dinleme, Görünüşte Dinleme, Seçerek Dinleme, Duyguya Saplanarak Dinleme, Savunucu Dinleme ve Tuzak Kurucu Dinleme.
Eleştirel dinleme, sorgulama içerir. Dinleyicinin, konuşmacının mesajlarını çok yönlü bakış açısıyla objektif bir şekilde değerlendirdiği ve karşılaştırdığı dinleme biçimidir. Eleştirel dinlemede amaç kendi doğrularını bulmaktır. Bu sebeple dinleyici zihinsel süreçlerin bütün aşamalarını kullanır.
İletişimde bağlantı kurmanın önemli bir ögesi olan dinleme bireyin iletişimde gelen mesajı iyi anlamasını ve yaşadığı topluma uyum göstermesini sağlar. Bilgi edinmenin, öğrenmenin ve anlamanın en temel yollarından biri de dinlemedir. Aynı zamanda sosyal yaşamdaki sağlıklı iletişimin de en önemli unsurudur.
Yanlış Dinleme Biçimleri
Dinlerken başka şeyler düşünmek veya ilgilenmek. Konuşmacının sözünü kesmek. Konuşmacıyı dinlemek yerine onun görünüşü ile ilgilenmek. Sabırsız olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri