Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çiksulub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir. Kraterin merkezi, adını aldığı Chicxulub kasabası yakınlarındadır.
Yaklaşık 66 milyon yıl önce, Dünya'da yaşam felaketle sonuçlanan bir olayla kesintiye uğradı. Bugün anlayabildiğimiz kadarıyla, yaklaşık 12 kilometre genişliğindeki bir asteroit, bugün Meksika'da bulunan Yucatán Yarımadası yakınlarında okyanusa çarptı.
66 milyon yıl önce dinozorları yok eden asteroit, Kuzey Amerika'da 1,5 kilometre yüksekliğinde bir tsunamiye neden oldu. Bilim insanları, mega dalgaların fosilleşmiş kalıntılarını ilk kez ortaya çıkardı.
Meteor Krateri, dünyadaki en büyük gök taşı krateri. Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyalatinde bulunur. Tahmini yaşı 24000 yıldır. Kraterin çapı 1200 metreyi aşmaktadır.
Dinozorların nesli nasıl tükendi? Yeni bir araştırmaya göre, dinozorları yok eden ve 15 yıl süren kış mevsimine asteroit tozu neden oldu.
İlgili 36 soru bulundu
145 milyon ila 66 milyon yıl önceki Kretase dönemi, yaklaşık 43 bin kilometre hızla Dünya'ya çarpan asteroitle sona erdi. Çapı 12 kilometre olduğu düşünülen göktaşı, bugünkü Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda en az 150 kilometre çapındaki Chicxulub kraterini meydana getirdi.
Dinozorlar öyle geniş bir çevreye ve çeşitliliğe sahiptir ki dünyanın farklı alanlarında dinozor fosili bulmak artık sıradan bir hale gelmiştir. Haberlerde de çok sık yeni dinozor keşiflerini görüp okuruz. Ancak bu haberlerin hiçbiri Türkiye'den çıkmadı.
Türkiye'de 2 Eylül 2023 akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının görüntüleri paylaşılıyor. Olayın Gümüşhane ve Erzurum'dan sosyal medyada paylaşılan görüntüleri Reuters haber ajansı tarafından dünyaya aktarıldı.
Dünya'ya düşen ilk göktaşı Moritanya'da bulundu - YouTube. Yeşil-gri renkte ve portakal büyüklüğündeki taş, Dünya'ya düşen en eski meteor olarak tarihe geçti.
dinazorlar evet tekrar var olabilir. bunun için yapman gereken tek şey, dinazor DNA'sını alıp, sürüngen döllenmesindeki hücrenin içine koymak. sonuçta o protein DNA'sına göre, protein üretiliyo ve o proteine göre canlı oluşuyor.
Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ortaya çıktı ve 66 milyon yıl önce kuşlar dışındaki tüm türlerinin soyu tükendi. Dinozorlar, sıcakkanlı ve soğukkanlı arası özellikler gösteren mezoterm canlılardır.
Çapı 10 km, ağırlığı ise 1 katrilyon ton olarak hesaplanan bu dev asteroidin çarptığı yerin Meksika'daki Yucatan yarımadası Chicxulub krateri olduğu tahmin ediliyor.
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çiksulub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
Derinlik ve büyüklük itibarıyla Alaska'daki Meteeor çukurundan sonra, Dünya'daki ikinci büyük meteor çukurudur.
Diğer doğal afetlerde olduğu gibi bu bölgelerde yaşayanlar, önceden haber verilerek tahliye edilir. Aksi takdirde, ölümler olabilir. Göktaşının çapı 25 ile 100 metre arasında olursa: Karşı karşıya kalacağımız şey kitlesel panik, bina yangınları, sosyal kargalaşa, çok sayıda ölüm ve yaralanmalar yaratabilir.
Doğubayazıt ilçe merkezinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak gümrük kapısının yaklaşık 2 kilometre kuzeydoğusunda bulunmaktadır. 1988 Yılında Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca tescillenmiş 2'nci derece doğal sit alanıdır.
HATAY'IN KIRIKHAN İLÇESİNE METEOR DÜŞTÜ
Türkiye'de 2 Eylül akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının bir parçası Diyarbakır'ın Ergani ilçesine düştü. Köy sakinleri yarım kiloluk göktaşını 4 milyon liraya satışa çıkardı.
Dünya'ya ulaşabilen göktaşları yandığından rengi siyahtır. Atmosferde gazla sürtünmesinden dolayı da yüzeyi cilalanmış gibi düzdür.
2 Eylül Cumartesi günü akşam saat 20.30 sıralarında Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde bir göktaşının düştüğü görülmüştü. Bu esnada Ergani ilçesinin kırsal Güneştepe Mahallesi'nde arkadaşlarıyla oturan Umut Can Gümüş, gökyüzünün maviye bürünmesiyle harekete geçti.
Bu bağlamda, bilinen dinozor çeşitliliğinin zamanla değişmesine neden olan dinamikleri ve tarihleri boyunca olan yok oluş olaylarını inceleyen araştırmacılar, tüm Mezozoik boyunca toplamda Dünya'nın her yerinde 1543 ila 2468 dinozor türünün yaşamış olduğunu tespit etti.
Tuatara sürüngenine bilim dünyasında 'yaşayan dinozor' deniyor ancak bir tür olarak tamamen izole olmuş durumdalar. 'Amniyot omurgasızları' ailesinden günümüzde yaklaşık 30 bin canlı yaşıyor ve bunlar 6 gruba ayrılıyor.
Dr. Cemal Tunoğlu tarafından, 1999 yılında ilk kez dinozorlar dönemine ait "Denizlerin Dinozoru" olarak isimlendirilen bir fosilin kalıntısı bulunmuş. Fosil Kastamonu ilinin Devrekani ilçesinde Beyler Barajı çevresinde bulunmuş. Fosil, 70 milyon yıl öncesine tarihlendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri