1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
Lise ve dengi okullarda öğrenimine devam eden öğrenciler 22 yaşını, fakülte ve yüksekokulda öğrenim görenler 28 yaşını geçmemek üzere mezun olana kadar veya okulla ilişiği kesilene kadar askerliğini tecil ettirebilir. Peki; askerlik erteleme tecil başvurusu nasıl yapılır?
Lise ya da dengi okullara devam eden öğrencilerin askerliği erteleme hakkı en fazla 21 yaşına kadardır. Yüksek öğrenime devam eden öğrencilerin askerliği erteleme yaşı en fazla 30 yaşına kadardır. Lisans üstü öğrenim hayatına devam eden öğrencilerin askerliği erteleme hakkı ise en fazla 32 yaşına kadardır.
Bedelli Askerlik Yaş Sınırı Kalktı Mı? 2019 yılında yürürlüğe giren 7179 sayılı Askeralma kanunu ile birlikte bedelli askerlikte eski uygulamalarda bulunan yaş sınırı ortadan kalkmıştır.
Hayır. Tecil için sebebin olmalı. Üniversite mezunları için askerlik tecil ettirme süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
ASKERLİK ERTELEME ŞARTLARI NELERDİR? Lise veya dengi bir eğitim kurumundan mezun olan askerlik yükümlüleri herhangi bir sebep göstermeksizin askerliklerini 3 yıl süreyle tecil ettirebilirler.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
*18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
Askerlik sistemini yeniden düzenleyen kanuna göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek için nüfus kayıtlarına göre askerlik çağı, 20 yaşına girilen yılda 1 Ocak'tan başlayıp, 41 yaşına girilen yılda 1 Ocak'ta sona eriyor.
Öğrencilerin askerlik ertelemesi hiçbir şekilde 29 yaşını geçmeyecektir. Ancak, sevk edileceği tarihe kadar (30 yaş içinde) bir yükseköğretim kurumundan mezun olmaları mümkün olabilecektir.
2 yıllık üniversiteye kaydolduğunuzda yanılmıyorsam 25 yaşına kadar eğer öğreniminiz devam ediyorsa tecilli oluyorsunuz ancak mezun olduktan sonra 2 sene tecil hakkı veriyor. 28-29 yaşına kadar tecilli olmak içinse 4 yıllık okuyor olmanız gerekiyor. e-Devlet'ten erteleme talebi oluşturulabiliyordu diye biliyorum ...
Konuya açıklık getiriyorum hemen, pasif öğrenci olunca askerlik tecilin bozulmuyor. Eğer azami süreyi doldurmadıysan yani mesela 4 yıllık bölümler için 7 yıl gibi bir süresi vardı sanırım o süreyi doldurmadığın sürece askerlik tecilin bozulmuyor.
Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir.
Muayenesini 2022 yılında yaptıran yükümlüler 2023 yılında asker olacaklar. Bir başka deyişle 2003 doğumlular en erken 2023 Şubat celbinde asker olabilecek diyebiliriz. Bu tarihten önce asker olmaları mümkün değildir.
2003 Aralık sonu dahi olsan bu sene askere gidiyorsun, 2004 doğumlular da 20 yılını 2024'te tamamladığı için 2024'te gider.
Müracaatın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk günü itibariyle yirmi yaşından gün almış ve yirmi beş yaşını bitirmemiş olmak şartı aranmaktadır.
a. Yoklama döneminde veya yoklama kaçağı durumunda bulunan tutuklu ve hükmen tutukluların askerlikleri o yılın sonuna, hükümlülerin askerlikleri ise şartlı tahliye tarihine kadar ertelenir. Tahliye olmadıkları sürece tutukluların ve hükmen tutukluların ertelemesine yıllık olarak devam edilir.
Yılın ikinci yarısında ödenmesi gereken 2023 yılı bedelli askerlik ücretleri kişileri yormayacak düzeyde tutulduğu bilgilendirmesi yapılmıştır. Yılın belli dönemlerini kapsayan bedelli askerlik ödemelerinin açıklanan dönemde ödenmesi gereklidir. Temmuz ayı itibariyle güncel bedelli askerlik ücret 122 bin 351 TL dir.
Dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumu mezunlarından Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı kadarının seçilmesini müteakip, yedek subay temel eğitimini başarı ile tamamlayan ve asteğmen rütbesine naspedilen yükümlülerin 12 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir.
YÖK, 29 yaş kararında geri adım attı. Yeni karara göre, 29 yaşını dolduranlar üniversiteye kayıt olabilecek. Ancak askerlikleri tecil edilmeyecek. Bu öğrenciler 'asker kaçağı' olarak okumaya devam edecek.
Fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir. Bir yükseköğretim kurumundan mezun olanların, aynı düzeyde ikinci bir programa kayıt olmaları halinde bu öğrenciliklerinden dolayı askerlikleri ertelenmez.
Ardından tecil hakkı varsa yoklama ve tecil işlemlerini yaptırarak şubeden ayrılır. Eğer tecil hakkı yok ise sevk işlemi ertelemelerin bittiği tarihi takip eden ilk mesai günü için yapılır ve yükümlü serbest bırakılır. Eğer yükümlü sevk tarihinde yine askere gitmez ise bu kez de bakaya kalır.
Askerlik hizmeti her Türk vatandaşı erkek bireyler için zorunludur. Kimi durumlarda ise askerlik tarihi geldiği halde unutan veya tecil ettirmeyen kişiler için yoklama kaçağı muamelesi yapılmaktadır. Asker kaçağının cezası bulunmaktadır.
Buna göre, hangi celp döneminde askere gidilmek isteniyorsa, o celp dönemi için belirlenen son başvuru tarihine kadar işlemlerin tamamlanmış olması gerekir. Son başvuru tarihlerinin ardından başvuru yapılması halinde askere, bir sonraki celp döneminde gidilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri