Bilim adamları, kalbiyle birlikte fosilleşmiş olarak bulunan dinozoru, yeryüzündeki yaşamın tarihi ve paleontoloji açısından ''tarihi bir buluş'' olarak nitelediler. Dinozorun bilgisayarda büyütülen kalbinin 4 bölümlü, tek sistem aortlu ve iki pompalı olduğu anlaşıldı.
Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ortaya çıktı ve 66 milyon yıl önce kuşlar dışındaki tüm türlerinin soyu tükendi.
İlk olarak, dinozor fosillerinin neredeyse hepsi tortul kayalarda, başka bir deyişle, sudan veya havadan kum, silt, çamur, ve organik materyallerin yerleşerek daha sonra sıkışmasıyla oluşan kayalarda bulunur. Bunun için, dinozor fosilleri ararken, tortul kayaların mostralarına bakmak gerekir.
Bu bağlamda, bilinen dinozor çeşitliliğinin zamanla değişmesine neden olan dinamikleri ve tarihleri boyunca olan yok oluş olaylarını inceleyen araştırmacılar, tüm Mezozoik boyunca toplamda Dünya'nın her yerinde 1543 ila 2468 dinozor türünün yaşamış olduğunu tespit etti.
Dinozorlar, iki gram kadar hafif olabilen minik sinek kuşlarından 50-100 ton (55-110 küçük ton) ağırlığa kadar çıkabilen soyu tükenmiş titanosaurlara kadar, herhangi bir kara hayvanı grubunun boyutlarındaki en aşırı varyasyonlardan bazılarını gösterir.
İlgili 35 soru bulundu
Dinazorların ölmesine gelince, bu mahlukların yaşamasına Cenab-ı Allah izin verseydi, bu devasa mahluklar insanlık için büyük bir tehlike arzederdi. Bu nedenle vazifesini yapan bu yaratıklar, Allah'ın hikmetinin neticesi olarak vazifeden terhis edilerek bâki ruh konumuna geçmişlerdir.
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
Fotosentezin durması büyük ağaçların yanı sıra bu ağaçlarla beslenen dev otçul dinozorların ölümüne yol açtı. Çarpmanın etkisiyle oluşan 305 m yüksekliğindeki dalgalara sahip tsunamiler, depremler, ölümcül asit yağmurları ve yangınlar sonucunda da uçabilen dinozorların dışındaki tüm dinozor türleri yok oldu.
Yeryüzünde ilk kez 230-225 milyon yıl önce göründüler.Yeryüzünde 850 civarında dinozor türü bulunmaktaydı. Bu hayvanlardan bazıları bitkilerle beslenirken, bazıları ise et yiyordu. Ot yiyen dinozorların dişleri zayıf bulunmuştur. Bunların su bitkileriyle beslendikleri düşünülmektedir.
Dinozorların yok olma dönemini tespit etmek üzere uluslararası bir ekip oluşturuldu. Kaya ve kül örneklerinden yola çıkarak tarih tespitinde bulunan araştırmacılar, 11 bin yıl yanılma payı da bırakarak, yaklaşık 66 milyon 38 bin yıl önce dinozorların neslinin tükendiğini ortaya koydu.
Dinozorlar yok olmasaydı insanlar hiç olmaz ya da şimdikinden farklı olurdu. Dolayısıyla insanlarla bir ilişkisi de olmazdı. 66 milyon yıl önceki çarpnadan önce, dinozorlar varken memeliler kontrol altında olduklarından hiçbir zaman porsuktan büyük olamadılar.
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çikşalub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
O zaman şunu söyleyelim, timsahlar 250 milyon öncesinde, erken Triyas döneminde yaşayan ve arkozor olarak tanınan bir dinozor ailesinden geliyor. İlk timsah 95 milyon yıl önce, geç Kretasa döneminde ortaya çıkmış. Günümüz timsahları ise prehistorik Deinosuchus ailesinden geliyor.
Hatta 1.5 milyon yıldan sonra okunamayacak kadar bozunuyor. Dolayısıyla non-avian dinozorların yaşadığı 66 milyon yıl öncesine uzanamaz.
Tüm kuşlar gibi, tavuklar da dinozorlardan evrimleşmiştir (ve hâlâ dinozordurlar).
Dinozorların sonunu getirenin, göktaşının kendisi değil, yol açtığı iklim felaketi olduğu belirtildi. İklim bilimciler, yeryüzünde canlı yaşamının gelişimi etkileyen ve dinozorların sonunu getirenin, gök taşının yarattığı iklim felaketi olduğunu bildirdi.
İlk resmi olarak isimlendirilen dinozor kemiği 1626 yılında Oxford Üniversitesi doğa bilimcisi ve Kimya Profesörü Robert Plot tarafından tespit edilen Megalosaurus fosilidir.
Haberlerde de çok sık yeni dinozor keşiflerini görüp okuruz. Ancak bu haberlerin hiçbiri Türkiye'den çıkmadı.
Hendrickson'un fosilleri sayesinde paleontoloji çok sayıda önemli bilgiler edindi. Mesela kemiklerdeki büyüme halkalarının analizi sayesinde Tyrannosaurus'un çok hızlı büyüdüğü ve ömrünün en fazla 30 yıl olduğu anlaşılmıştı.
Tyrannosaurus, Kretase'nin sonlarında (68-66 milyon yıl önce, Maastrihtiyen) yaşamış, büyük bir etobur teropod dinozor cinsi.
Günümüzden 70 milyon yıl önce Tyrannosaurus Rex dinozorların en yırtıcısı ve bu “türün kralı” olarak tanımlanıyor.
Yaklaşık 65 milyon yıl önce dinozorların nesli tükenmiştir. İlk insanlar ise kimilerine göre 600.000 kimilerine göre 120.000 kimilerine göre daha yakın bir tarihte ortaya çıkmıştır. Hz. Adem 7000 yıl önce yaşadı diye bir olay yok.
Su Süngeri (760 milyon yıl yaşında)
Su süngerleri, bugün bilindiği kadarıyla keşfedilmiş en eski hayvan türüdür.
Yeni keşfedilen ve henüz isim verilmeyen bir 'abelisaurid', günümüzden yaklaşık 98 milyon yıl önce Mısır'ın Sahra Çölü'nde bulunan Bahariya Vahası ekosisteminde yaşıyordu. Dünya'daki en tehlikeli tarih öncesi ekosistemlerden biri, kadrosuna büyük bir yırtıcıyı daha ekledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri