Bildirme eki veya bildirme koşacı, Türkçede yükleme kesinlik, belirsizlik, ihtimâl gibi anlamlar katan -dir eki. Türkçedeki dört ek-fiilden biridir. Eklendiği kelimedeki ses kurallarına uyarak -dır, -dur, -dür, -tir, -tır, -tur ve -tür hallerine dönüşebilir: cevherdir, elmadır, yüzüktür, gelmiştir, dönüyordur.
Bildirme eki ayrı yazılmaz. Cümle içerisinde kullanılan kelimede kökün yanına eklenerek birleşik olarak değerlendirilir. Genelde bildirme ekleri ayrı yazılarak önemli hatalar yapılır.
-di, -dir ve -miş ek-fiilleri isim, sıfat, zarf gibi isim soylu sözcüklere eklenerek, cümlede ana yüklem olarak kullanılmalarını sağlar: Kapıyı açan annemdi.
Bildirme eki –DIr/-DUr, günümüz Türkçesinde sıkça kullanılan bir ektir. Bu ekin başlıca üç işlevi vardır: 1) İsimleri yüklem yapar, 2) Zarf yapar, 3) Çekimli fiillere, kesinlik, ihtimal anlamı katar.
“+DIr”ın, Türkiye Türkçesinde olduğu gibi diğer Türk lehçelerinde de fiil çekimlerine eklendiği görülür. Fakat bu lehçelerdeki çekimlerde bildirme eki, çekim ekine ait bir ektir ve her kişiye eklenir.
İlgili 39 soru bulundu
Bildirme eki veya bildirme koşacı, Türkçede yükleme kesinlik, belirsizlik, ihtimâl gibi anlamlar katan -dir eki. Türkçedeki dört ek-fiilden biridir. Eklendiği kelimedeki ses kurallarına uyarak -dır, -dur, -dür, -tir, -tır, -tur ve -tür hallerine dönüşebilir: cevherdir, elmadır, yüzüktür, gelmiştir, dönüyordur.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Birleşik zamanlı fiiller, Türkçede herhangi bir haber ya da dilek kipine "-di", "-miş" veya "-se" ek-fiilleri eklenerek oluşturulan fiiller. Bildirme eki olarak da bilinen "-dir" ek-fiili ise birleşik zamanlı fiil yapmaz: Bu öyküde tembelliğin zararlarından bahsedilmiştir. (rivayet geçmiş zaman, basit zamanlı fiil)
İyelik ekleri veya sahiplik ekleri, isimlere ve isim görevinde kullanılan sözcüklere eklenerek kime veya neye ait olduğunu bildiren ekler. İyelik ekleri ad soylu sözcüklerde ve isim görevinde kullanılan diğer sözcüklerde sahiplik kategorisini temsil eder.
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
cevher fiili) Eski Türkçede er- yardımcı fiilinin er->ir->i- biçiminde ekleşmesinden oluşan, ad soylu kelimelerin yüklem olarak kullanılmasını sağlayan ve birleşik fiil çekimlerinde de görev alan fiil.
Değil edatı, belirli şartlarda, gerek isim cümlelerinde, gerekse fiil cümlele- rinde, olumsuz yapılar üzerine gelerek, olumlu anlamlar verebilir.
Yani bir fiil geçişli bir fiil iken aldığı ekler ile birlikte geçişsiz bir fiil oluyorsa o fiile ettirgen fiil denilmektedir. Ettirgen fiile durumu yüklem üzerinde geçmektedir. Genellikle bu fiiller yüklem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ettirgen fiil ekleri "-t,-ır, -dır" ekleri olmak üzere üç tanedir.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. a. Kişi adları, soyadları ve takma adlar: Atatürk'ün, Fatih Sultan Mehmet'e, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık Kemal'se.
TDK'ya göre Türkçede kelimesinin doğru yazılışı "Türkçe'de"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır. Buna bir kaç örnek verelim: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'e, Bilge Kaan'ı, Neron'a gibi.
Bu ek, sözcüklerin genitif hâlini oluşturmakta kullanılır. Sadece "ben" ve "biz" zamirlerine eklendiğinde -im şekline dönüşür (benim, bizim). Belirtili isim tamlamalarında ilk sözcüğe (tamlayana) eklendiği için tamlayan eki olarak da bilinir.
İlgi (tamlayan) ekleri: ın, in, un, ün, im, Aynı zamanda kaynaştırma ünsüzleri ile, 'nın, nin' ekleri doğrusunda ele alınır ve kullanılır. Böylece sadece isim tamlaması üzerinden değerlendirilirken, aynı zamanda cümle içerisinde de yapanın daha anlamlı hale gelmesine olanak tanımaktadır.
Şahıs eki veya kişi eki, yüklemin kişisini (özneyi) belirten ek. Fiil kiplerine veya ek-fiillere eklenerek işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılmasını sağlayan eklerdir. Türkçedeki şahıs ekleri -m, -im, -n, -in, -sin, -k, -iz, -niz, -iniz, -siniz, -ler ve -sinler'dir.
İsim, sıfat, zamir gibi isim soylu sözcüklerin yüklem görevinde kullanılmasını sağlayan yardımcı fiile “ek fiil” denir. Ek fiil mastar olarak anlamı olmayan “imek” fiilidir. Konuşmada ve yazmada ek fiildeki “-i” genellikle düşer.
ek fiil belli başlı 2 özelliği var: ilki ismi yüklem yapması ikincisi birleşik zaman oluşturması. Ek fiil, İsmi yüklem yaparken "idi" (hikaye)" imiş" (rivayet)"sa-se "(şart) "-dır-,dir" (geniş) zaman eklerini alır. Geniş zamanda "-dır,-dir "eki genellikle düşer.
Geniş zaman ekleri anlamca olumlu ve olumsuz cümlelerde kullanılır. İsim ve fiil cümlelerinde de kullanılan geniş zaman ekleri şunlardır: -ar, -er, -z, -me, -ma, -ır ve -ir'dir. Bazı cümlelerde bu ekler ile birlikte ''değil'' sözcüğü de kullanılır.
171) -dır eki fiili birleşik zamanlı yapmaz aman dikkat ve not al - YouTube.
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
Kurum ve kuruluş isimlerinde kesme işaretinin kullanımını kaldırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri