Tatlı Patates Nedir? Convolvulaceae familyasının bir üyesi olan tatlı patates, nişastalı ve şeker oranı yüksek olan yumruları yenen bir sebze çeşididir. Bilinen patatesten farklı bambaşka bir sebze olan tatlı patatesin filiz ve yaprak kısımları da yenir. Patatesin ise yumru kısmı haricinde hiçbir bölümü yenmez.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler. Dış görünümü patatese benzer ancak şekli biraz daha uzun ve düzdür. Kırmızı-turuncu veya mor renk kabukları olur ve içi de koyu sarımtrak renktedir.
Tatlı patates, A vitamini içeriğiyle tanınmaktadır. A vitamini, tatlı patateslere turuncu rengi veren ve yendiğinde vücutta A vitaminine dönüştürdüğü bir bitki pigmenti olan beta-karoten olarak yer alırlar. Bunların yanında B6 ve C vitamini kaynağıdır. Tatlı patates vitaminlerin yanında mineraller de içerir.
1) Kırmızı Tatlı Patates
Peru patates çeşitleri ile gıda alanında meşhur olan bir ülkedir. Bu patates çeşitlerinden biri de tatlı patates olarak bilinen kırmızı patatestir. Kırmızı patates, sarı patates kabuğundan bir nebze daha kalın kabuğa sahiptir.
İlgili 41 soru bulundu
Beta karoten oranı yüksek olduğu için bağışıklık sisteminin güçlü olmasına destek olur. Karaciğer yağlanması, kalp krizi riskini azaltır. Özellikle cilt ve prostat kanseri riskini de azaltmaya destek olur. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, içerisinde lif olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasını da sağlar.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Patates eşit boyutlarda dilenen şekilde doğranır. Zeytinyağı ve baharatlar eklenerek fırın tepsisine ya da fırına girebilen bir kaba dizilir. 180 derece fırında kestiğiniz boyutlara göre 20 dakika da pişer. Sonuçta elde ettiğiniz patatesi garnitür olarak yemeklerinizin yanında yiyebilirsiniz.
Tatlı patates, oldukça lifli bir yapıya sahiptir. Patatesi çok seviyorsanız, kilo verme döneminde tatlı patatese de şans tanımalısınız. Çünkü hem daha sağlıklı, hem daha kolay pişiyor hem de kilo vermenize de yardımcı oluyor.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür. İnce ince dilimleyip baharatladıktan sonra fırında kızartarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
Sıcak ülkeleri daha çok seven tatlı patates bitkisi Uganda, Nijerya, Vietnam, Hindistan ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde İskenderun, Niksar ve Hatay'da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Beyaz patateste mineral içeriği açısından (demir,magnezyum, potasyum) biraz daha zengindir, pişirmede daha kullanışlı ve daha ucuzdur. Patates sebze yerine değil karbonhidrat içeriğinden ötürü ekmek yerine geçer.
Tatlı patateslerin dış kabuğu da tüketime uygundur. Kabukları soyularak ya da kabuklu halde tariflerde kullanılabilirler.
- Tatlı patates olarak adlandırılsa da içeriğinde şeker oranı oldukça düşüktür. Bu özelliği bakımından şeker hastalarının da tüketmesinde sakınca yoktur. Kandaki şeker oranını düzenleyerek şeker indeksinin yükselmesini engeller.
Tatlı patatesin kabuk kısmı kahverengi, kırmızı, mor, sarı ve beyaz renkte, iç kısmı ise mor, turuncu, sarı ve beyaz renklerde olabilir.
TATLI PATATES NE KADAR TÜKETİLMELİ? Her besinde olduğu gibi tatlı patatesin tüketilmesi de dengede tutulmalıdır ve aşırıya kaçılmamalıdır. Tatlı patatesi günde 2 veya 3 kere tüketmek yeterli olacaktır. Tatlı patatesi bu sıklıkla tüketirseniz oldukça faydalı olacaktır.
Çorba, garnitür, salata, kızartma, haşlama, fırında, közleme, buharda ya da püre olarak kullanılabilir. Eğer içerdiği besin değerlerini korumak istiyorsanız tatlı patatesi buharda pişirmeniz en doğru yöntem olacaktır.
Bol lif kaynağı olan tatlı patates, sindirim sisteminin de düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakları harekete geçirir.
Lifin yanında fosfor, bakır, manganez ve potasyum zengini olan tatlı patates, elbette ki sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Glisemik endeksi düşük olduğu içinse tok tutar.
Tatlı patates yüksek miktarda C vitamini içerir. Bu nedenle, antioksidan özelliklere sahiptir ve çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bu, çok küçük çocuklar için önemli bir etkidir çünkü hastalık geçirmenin özellikle küçük çocukların bünyelerine çok zararı dokunur ve gelişimlerini etkiler.
▪️ PATATES: (TATLI PATATES DAHİL) Patates kabuğunda doğal olarak bulunan Clostridium botulinum bakterisi pişirme ile ölmekte ancak sporları hala pişmiş patateste bulunabilmektedir. Tekrar ısıtmak bu sporların açılmasına ve botulizme (zehirlenme) neden olabilmektedir.
Sarı patates, Afyon russet gibi cinsler; patates kızartması için en uygun seçeneklerden biridir. Aynı zamanda kızartmak istediğiniz patatesleri seçerken yeşil olmamasına, yumuşamamış ve sert patatesler olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Mor tatlı patates kan şekerini dengeliyor
Antosiyanin içeriğinin insülin salınımını artırarak kan şekerinin düşürülmesinde etkili olduğunu belirten Ağıllı, diyabet hastalarında light süt ve mor tatlı patates ile hazırlanacak pürenin lezzetli ve kan şekerini dengeleyici bir alternatif olduğuna dikkat çekti.
Tatlı patates gaz yapar mı? Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Tatlı Patatesin 100 gramında 86 kcal kalori, ayrıca 1 Adet yani 130 gram Tatlı Patateste 112 kalori bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri