Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Diş içi uyuşturucu iğnenin etkisinin tamamen geçmesi genellikle 2 ila 4 saat sürer. Ancak bazı durumlarda, etki süresi daha uzun olabilir. Eğer diş tedavisi sırasında kullanılan anestezik madde uzun etkili bir madde ise, uyuşukluk hissi daha uzun sürebilir. Bu durumda, etki süresi 6 ila 8 saate kadar çıkabilir.
Bu anestezik solüsyonun, cinsine ve miktarına bağlı olarak kişiden kişiye de değişkenlik göstererek ortalama 3 ile 5 saat arasında uyuşukluk süresi bulunmaktadır.
Genelde üst çene operasyonlarından sonra 3 saatte anestezi etkisi geçmektedir.
Genellikle uyuşturucu iğne 2-3 saat içerisinde etkisini yitirir ancak dişe yapılan iğnenin etkisinin geçmesi 5 saati bulabilir. Diş kanal tedavisi sonrası uyuşukluğun geçmesi için beklemeniz yeterli olacaktır fakat belirtilen sürelerden daha uzun süreli bir uyuşukluk var ise doktorunuza danışabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Hastalar işlem sırasında, bölgenin uyuşuk olması sebebiyle herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler. Oldukça kısa süren çekim işlemi için hastalar dinlenmeleri için eve gönderilirler.
Anestezi Etkisi Geçmeden Yemek Yemeyin
Çünkü uyuşukluk sırasında hafif gibi görünen ısırmalar daha güçlü olabilir. Uyuşukluk durumunu, parmağınızla dudağınıza dokunarak test edebilirsiniz. Çoğunlukla üst çene operasyonlarından sonra 3 saatte anestezi etkisi geçmektedir.
Kullanılan lokal anestezikler Prilocaine 20mg, Lidocaine 40mg, Articain HCI 20 mg, Articain HCI 40mg ve Mepivacaine 30mg'dır.
Ancak, diş için uyuşturucu iğne yapıldıktan sonra uyuşukluk hissi ortaya çıkar ve bu hissin ne kadar süreceği birçok faktöre bağlıdır. İşte bu faktörler: Kullanılan Anestezik İlaç: Diş hekimleri genellikle lidokain, prilokain gibi lokal anestezik ilaçları tercih eder.
Aç karnına dişe iğne vurulmasında sağlık açısından herhangi bir tehlike olmamasına rağmen diş hekimleri mutlaka diş randevularına tok karnına gelinmesini tavsiye etmektedir.
Dolgu tedavisi anestezi altında gerçekleştirildiyse, anestezi etkisi geçmeden yemek yenilmemelidir.
Ağız ve diş sağlığı tedavileri genel olarak lokal anestezi ile yani yalnızca işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak ağrıya duyarsız hale getirilmesi ile gerçekleştirilmekte ise de günümüzde gerekli görülen hallerde hasta uyutularak da tamamlanabilmektedir.
Dolgu işleminden sonra, hiçbir şeyin yenilmemesi ve içilmemesinin önerilmesinin esas nedeni, yeni yapılan dolgunun hassasiyetinden ziyade ağızda oluşan uyuşukluk ve bu uyuşukluk (hissizlik) ile yemek yerken dişler ile ağıza zarar verebilme ihtimalidir. Yoksa yeni yapılan dolgu yemeye ve içmeye engel değildir.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Diş tedavileri sırasında uygulama yapılacak bölgeyi iğnesiz şekilde uyuşturmak için uygulanan yönteme iğnesiz dental anestezi adı verilmektedir. Hasta, standart iğneli anestezi yöntemlerinde hissettiği iğne acısını hiçbir şekilde duymamakta ve güvenli bir şekilde tedaviye hazırlanabilmektedir.
Diş Hekimliğinde Kullanılan Anestezi Çeşitleri. 1) Genel Anestezi: Hastanın ameliyat esnasında bilinci tamamen kapalı biçimde, uyku halinde olmasını sağlar.
Anestezinin yarattığı hissiyatsızlık geçmeden yemek yemek önerilmemektedir. Anestezinin etkisi geçmeden kişi dudaklarını, dilini ve ağzını kontrol etmekte zorlandığı için ağızda çeşitli yaralanmalar oluşabilir. Üst çenede uyuşukluk hisse 3 saatte, alt çenede uyuşukluk hissi ise genellikle 4 – 5 saatte geçmektedir.
İğnesiz anestezinin kullanıldığı tedaviler arasında bütün tedaviler bulunur. Genel anestezi yapılması zorunlu olmayan tedavilerin dışında kalan bütün diş tedavileri için iğnesiz lokal anestezi uygulanabilmektedir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Bir diş dolgusu işlemi ortalama olarak 30 dakika sürer. Diş hekimi öncelikle tedavinin uygulanacağı bölgeyi lokal anestezi enjekte edilmesi yoluyla uyuşturur. Anestezi ile dişin çevresindeki diş eti ve çene bölgesi de uyuşur. Uyuşukluk gerçekleştiğinde bir diş matkabı ile dişteki çürük temizlenir.
Öte yandan, dolgunun sinirlere çok yakın olduğu durumlarda, dolgu sonrasında baskıya bağlı ağrılar meydana gelebilir. Bu tür ağrılar genellikle zamanla azalır ve genellikle 4-6 hafta içinde tamamen geçer.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Bu sinir sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılan duyusal bir sinirdir. Kanal tedavisi sırasında bilinenin aksine hasta ağrı hissetmez. Kanal tedavisinde, dolgu tedavisinde olduğu gibi diş ve çevre dokular etkin bir şekilde uyuşturulur ve genellikle 1 saat içinde işlem tamamlanır.
Kanal Tedavisi Esnasında Ağrı
Bu ağrı ve enfeksiyon endodontik tedavi ile hafifletilebilir. Lokal anestezik ve modern endodontik tekniklerin kullanımı sayesinde birçok hasta için kanal tedavisi, dolgu tedavisinden daha acı verici değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri