Diş çekimi sonrası oluşan boşluk birkaç gün içinde kapanmaya başlar. Ancak bu boşluğun yumuşak doku ile kapanması yaklaşık 2-3 hafta sürebilir. Kemiğin tamamen kendini toplaması yaklaşık 6 aylık bir süre alır.
Çekim sonrasında açılan boşluğun kapanması 3 haftaya kadar uzayabilir. Böylece diş eti hassasiyetinizde tamamen ortadan kalkabilir. İmplant veya farklı bir tedavi yöntemleri uygulanacaksa kemik oluşumunun artması adına 1 ay beklemek gerekebilir.
Dişin çekildiği yerde olan boşluk günümüzün modern diş tedavi yöntemlerinden biri olan implant diş tedavisi ile doldurulur. Diş çekimlerinde boş kalan dişin yerini doldurmak için implant tedavisi en uygun tedavi seçeneklerinden birisidir.
Çünkü dişin kökünden ayrılmasıyla boş kalan diş kökü kemik dokusu kaybetmeye başlar. Özellikle ilk 24 saatte kaybolan doku yerini eskisinden daha fazla miktardaki boşluğa bırakır. Bu durum implant tedavisi yapılan dişin gelecekte estetik görünümünde sorunlar olma ihtimalini doğurur.
Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir. Elbette tüm yapılan bu uygulamalar, işlemden sonraki gün için geçerlidir; çünkü oluşan pıhtının hiçbir şekilde zarar görmemesi önemlidir. Bu sebeple diş çekiminden sonra hastanın tükürmemesi istenir.
İlgili 41 soru bulundu
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur.
Çekilen Diş Boşluğu Nasıl Temizlenir? Diş çekilen bölgeyi temizlemek için diş fırçasıyla doğrudan temas etmekten kaçının. İlk günlerde ağız çalkalama yapmayın. Doktorunuzun önerdiği bir gargara ile ağız çalkalama yapabilirsiniz.
Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir. Süre kişiden kişiye değişir. Operasyonun ardından, 18 saatin sonunda ağrı kesici alımına başlanır; ilk 48 saatin ardından genellikle ağrı kesici içme gereği duyulmaz.
🔸 Çekilen diş boşluğu kapanır mı? Tabi ki kapanır.
Diş çekimi sonrası iyileşme genellikle 1 – 2 hafta içinde oluşur. Bu süreç içerisinde dişlerin çekimi sonucunda oluşan oyun içinde kemik ve diş eti dokusu yeniden canlanmaya ve büyümeye başlar. Ancak dişlerin oluşturduğu boşluğun kendiliğinden dolmayacağı için, boşluklar kalan dişlerinizin sağlığını tehlikeye sokar.
Diş çekimi operasyonu sırasında çene kemiğine bağlı sorunlu dişin çıkarılmasıyla o bölgede boşluk meydana gelir. Bu boşluk işlem sırasında kan ile dolar ve pıhtılaşma gerçekleşir.
Diş çekimi sonrası oluşan boşluk birkaç gün içinde kapanmaya başlar. Ancak bu boşluğun yumuşak doku ile kapanması yaklaşık 2-3 hafta sürebilir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Çekilen Diş Yerine İmplant
Birkaç tane dişi olmayan kişilerde dişlerde düzensizlik ve kayma olabilir. İmplant tedavisi tüm bu sorunları tamamen ortadan kaldırır. Ağız sağlığı konusunda temkinli olan kişiler diş çekimi sonrasında rahatlıkla implant yaptırabilirler.
Diş çekiminden sonra çekim yarasının iyi olması ve çekim yapılan bölgenin kemikleşmesi için 1,5 ile 2 ay kadar beklenilmesi gerekir.
Protezler, eksik dişlerin yerine getirilmesi için kullanılan esnek ve estetik seçeneklerdir. Tam protezler, tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda tercih edilirken, kısmi protezler sadece belirli dişlerin yerine getirilmesinde kullanılır. Protezler çıkarılabilir olduğu için temizliği ve bakımı kolaydır.
Yapılan diş çekimine göre bu süre 15 gün ile 3 ay arasında değişebilir. Çekim yeri iyileştikten sonra diş doktoru yan dişlerin aşındırma işlemini gerçekleştirir.
Zor diş çekimlerinden sonra ya da çekilen diş nedeniyle çene kemiğinde oluşan boşluğa yemek artıklarının kaçması ağrıya neden olur. Gene travmatik çekimlerden sonra özellikle çene eklemi zedelenebilir ve ek bir ağrı oluşur.
İlk 24 ila 48 saat boyunca tükettiklerinize özellikle dikkat edin. Sadece muhallebi, meyve püresi ve yoğurt gibi sizi zorlamayan, yumuşak yiyecekler tüketin. Soğuk yiyecekler bu ve benzer durumlarda sizi rahatlatır.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. 2 gün boyunca sıcak gıdalar ve içecekler tüketmemelisiniz.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
İltihaplı diş çekilirse enfeksiyonun kana karışma ihtimali doğar. Elbette iltihap mutlaka kana karışacak şeklinde bir kaide yok ancak kana karışma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu da belirtmek gerekiyor. İltihabın kana karışması halinde vücutta bazı semptomlar meydana gelir.
Hafif bir sızıntı şekline kanama olması normaldir. Eğer çekim bölgesinde şiddtli kanama mevcut ise size verilen yedek tamponu tekrar 30 dk. süreyle ısırın. Kanama devam ederse doktorunuzu arayın. 3. Tamponu çöpe attıktan sonra ağzınızda biriken tükürük ve kan varsa yutun, kesinlikle tükürmeyin.
Çekim sonrasında neler yapılmalıdır
1. İlk olarak çekilen dişin yerine diş hekimi tarafından pamuk ya da gazlı bez tamponu konur. Bu pamuk hasta tarafından 20 ila 25 dakika arası ısırılması gerekir. Bu pamuk hızlı iyileşmeyi sağlar ve pıhtılaşmayı gerçekleştir. Tamponu sık sık değiştirmek önemlidir.
Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin. Sıcak banyo yapmaktan kaçının. Ağzınızdaki uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyin, farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralanmaya neden olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri