Diş hekimi, diş doktoru veya diş tabibi, diş hekimliği mesleğini icra eden, ağız, diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu ve çevre dokularının hekimidir.
Türk dil kurallarına göre diş hekimi kelimesi ayrı yazılır.
Dt kısaltması, diş hekiminin ingilizcesi olan "dentist" sözcüğünün ilk ve son harflerinden oluşuyor. Diş hekimlerine verilen"dt" ünvanı uluslararası bir kısaltmadır.
Endodonti anabilim dalı, diş pulpası (diş özü) olarak tanımlanan dişin iç kısmındaki damar ve sinir gibi canlı dokuların yanı sıra dişin kendisini çevreleyen dokularda oluşan hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenir.
Yüksek lisans yapan diş tabibi olan kişiler, DR unvanını alır. DR, doktor kelimesinin kısaltmasıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Diş hekimi diğer bir ismi ile diş tabibi olarak da bilinir. Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun olanların kazandıkları bir unvandır.
Diş Hekimliği, üniversitelerde Diş Hekimliği Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Diş Hekimliği bölümü ülkemizde birçok özel ve devlet üniversitesinde faaliyet gösteren köklü bir bölümdür.
Ortodonti, yanlış konumlanmış dişlerin çene kemikleri üzerinde düzgün şekilde yerleşebilmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Amaç karşı çenedeki dişler ile uyumlu, düzgün sıralanmış dişlerin olmasıdır.
Ortodonti; çene, diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesi ile ilgilenen bilim dalıdır.
Periodontoloji; dişleri çevreleyen dokularında, diğer adıyla ise diş etlerinde ve dişleri saran kemiklerde meydana gelen hastalıklarla ilgilenen ana bilim dalı olarak tanımlanmaktadır. Bu alanda uzmanlığını almış kişilere ise periodontist adı verilir. Diş etinde meydana gelen tüm rahatsızlıklar bu bölümde incelenir.
kısaca dt. her ne kadar kısaltması "dt" ünvanına uygun görünsede aslında uluslararası bir kısaltma olan "dt" ile ilgisi bulunmayan güncel kullanımı "diş hekimi" olan ve halk arasında dişçi olarak anılan meslek ..
Pratisyen Hekim Ne Demek? Pratisyen hekim, hasta kontrolleri yapmak, hastalıkları teşhis etmek, ön tanı koymak ve gerektiği takdirde hastayı uzman doktora yönlendirmekle sorumludur.
Diş Hekimliği (DDS)
Fakülte, Fakülte Kurulu tarafından kabul edilen müfredata dayalı olarak sabit ve durağan olmayan çalışmalar sunmaktadır. 5 yıllık Diş Hekimliği Programı sonrasında öğrencilere Diş Cerrahisi Doktoru ünvanı verilmektedir.
Türk Dil Kurumu nun "dişhekimi" kullanımı yanlıştır, doğrusu "diş hekimi" dir şeklinde uyarısı vardır.
Örneğin "Dr." doktora eğitimi bitirmiş, doktor ünvanı sahibi olmuş kişilerin adının önüne koyulur. Bazen bir akademik ünvan, ödevleri ve bütçesi olan bir akademik makama getirilmekle, o makama getirilmiş olmakla alakalıdır; örneğin profesör, dekan.
Diş Hekimlerinin yanı sıra Diş Teknisyenleri de ağız ve diş sağlığı alanında büyük fayda sağlamaktadır. Diş Teknisyeni laboratuvar ortamında tam ve kısmı protezler, porselen kaplamalar ve ortodontik aletler dahil olmak üzere diş protez ve cihazlarını hazırlamakta sorumlu kişilerdir.
Diş teli olarak adlandırılsa bilimsel adı, ortodontik tedavidir. Ortodontik tedavi esas olarak estetik amaçlarla yapılan bir tedavi türüdür. Fakat bunun yanında diş ve dişeti sağlığını korumak, özellikle ileri yaşlarda karşılaşılabilecek problemleri önlemek amacı ile de yapılır.
Tedavi konusunda ise ortodontistler; dişlerin hizalanması, çiğnemeyi iyileştirme, düzeltici diş teli, braket ve şeffaf plak takma ve buna uygun cihazları kullanma konusunda uzmanlaşmış kişilerdir.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Ortodonti tedavisi sırasında amacımız dişlerin ve çenelerin olabilecek en iyi konuma gelmelerini sağlamaktır. Ortognatik ortodonti ya da ortognatik cerrahi, alt ve üst çenedeki şekil, yapı ve ilişki bozukluklarının düzeltilmesini sağlayan cerrahi yöntemdir.Halk arasında Çene ameliyatları olarak bilinir.
Pedodonti (çocuk diş hekimi) çocukların diş bakımı ihtiyaçlarını,diş tedavileri ile ilgili bir uzmanlık alanıdır. Pediatrik diş hekimi Çocuk Diş tedavilerinde uzmanlık eğitimi alan kişilere pedodontist denir.
Protetik diş tedavisi, genel olarak tedaviye geç kalmış hastalarda başvurulan bir tedavidir. Bu yöntem, kaybedilen dişlerin yerine, ağız bütünlüğünü bozmayacak şekilde, estetik bir görüntüde çeşitli protezler konulması işlemidir.
Ağız ve Diş Sağlığı (MYO) Bölümü
Bu durum, ağız ve diş sağlığı bölümünün pek çok alt biriminin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu bölümler; ortodonti, periodontoloji, pedodonti, ağız ve çene cerrahisi, endodonti ve estetik diş hekimliği şeklinde sınıflandırılmıştır.
Ağız, diş ve çene cerrahisi bölümünde ağız içerisindeki tüm yumuşak dokuların (dil, yanak, dudak, tükürük bezleri vb.) dişlerin, çenelerin ve çene ekleminin her türlü rahatsızlığının ve hastalığının teşhisi ve cerrahi tedavileri gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri