Diş minesi kendini onarabilen bir yapıya sahip değildir. Aşınma meydana geldiğinde kesinlikle uygun tedavinin gerçekleştirilmesi gerekir. Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir.
Kalsiyum fosfat ve florürün dişlere ve diş minesine iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucunda gözlemlenmiştir. Bu nedenle diş minesi güçlendirme için kalsiyum fosfat ve florür içeren diş macunları ve jeller kullanmaya özen göstermelisiniz.
Diş minesi aşınması ilerlediğinde kompozit dolgu tedavisi öne çıkar. Kompozit dolgu tedavisi etkili olduğu için aşınmanın ilerlemesi durumunda bu tedaviye başvurulur. Diş minesi aşınmasının derecesine bağlı olarak porselen lamina tedavisi de tercih edilir.
Diş minesi kemiğe benzer, zira kaybedilen kısım yeniden elde edilemez. Vücudunuzun diş minesini yeniden geliştirmesi imkânsız olduğundan, amacınız var olan diş minesini güçlendirmek ve onarmak olmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Diş aşınması; diş minesinin kaybıdır ve asite maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır. Mine aşınırsa; dişin dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyete sebep olur. Vücudun kemik ve kas gibi bölgelerinden farklı olarak, diş minesinde yaşayan hücre yoktur. Yani, diş minesi bir defa yok olduğunda, vücut onu yeniden oluşturamaz.
Bu nedenle dişlerde aşınma hissedildiği zaman diş hekimine başvurulmalıdır. Diş minesi aşınması düzelir mi? Diş minesi aşınması, diş hekimi tarafından uygulanan tedavi yöntemleriyle düzelir.
Diş minesinin en büyük aşınma nedeni, asitli ve nişastalı yiyeceklerdir. Bu tarz yiyecekler sonrası dişler fırçalanmadığı taktirde, diş aralarında artıklar birikir. Bakteri üremesine neden olan bu durum ise zamanla diş minesinde aşınmalara ve sonrasında ise diş kaybına sebeptir.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Tedaviler; Estetik diş dolgusu (kompozit) ya da yaprak porselen (porselen lamina) tedavisi. Dolgu işlemini yapmak için, dişinizdeki çatlak bölgedeki renklenme temizlendikten sonra diş minenizle aynı renk dolgu materyali uygulanır .
Kalıtsal Diş Minesi Kusuru “Amelogenesis” : Belirtileri ve Tedavisi. Amelogenezis imperfekta, dişlerin dış tabakasının (mine) düzgün bir şekilde gelişemediği nadir görülen bir genetik hastalık grubudur. Amelogenezis imperfektalı kişiler, hasar ve kırılmaya çok yatkın olan küçük, sarı veya kahverengi dişlere sahiptir.
MİNE DEFEKTİ TEDAVİSİ
Koruyucu tedavi olarak oral hijyen alışkanlıklarının kazandırılması, diş taşı temizliği, fluorid uygulamaları, hassasiyet giderici ürün uygulamaları önerilmektedir. Onarıcı tedavi olarak da etkilenen mine ve dentin miktarı, kalitesi tedavi planlaması için çok önemlidir.
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
Diş çizilmesi olarak bilinen durum aslında dişin dış tabakası olan minenin çatlaması durumudur. Mine çatlakları çok çeşitli sebeplerden olabilir. Fakat en sık karşılaştığımız sebeplerden biri dış sıkma ve diş gıcırdatma (Bruksizm) durumlarıdır.
Diş beyazlatma işlemleri sırasında kullanılan solüsyonlar, belli bir yüzde ile kullanıldığı zaman hiçbir şekilde dişlere zarar vermemektedir. Kullanılacak solüsyonların miktarını da diş hekimi belirlediği için diş minelerinde ve diş etlerinde herhangi bir yan etkiye sahip değildir.
Diş minesi, Mohs sertlik skalası açısından 5 ile değerlendirildiğinden insan vücundaki en sert maddedir. Dentin, 3-4 sertlik derecesi ile, daha az mineralize ve daha az kırılgan olarak, mineyi desteklemektedir ve sağlamlık için gereklidir.
Dişlerde siyah lekelenmenin en belirgin nedeni kötü ağız hijyenidir. Plak ve şekerli gıdalardan gelen asitlerin dişlerinizin koruyucu mine kaplamasına zarar verebilir. Bu, tedavi edilmediği takdirde dişe siyah veya kahverengi bir görünüm verebilecek diş çürümesine ve oyuklara neden olur.
Hasar zamanla daha da kötüleşir ve bakterilerin minenin altına ve dişin yumuşak iç kısmına daha derin doku tabakasına nüfuz etmesine izin verir. Oradan yayılır ve bir apse, kontamine içerik cebi oluşturabilir. Kırık bir diş, tedavi edilmediği takdirde bakteri toplayarak enfeksiyona veya apseye neden olur.
Dişlerdeki sararma yüzeysel ise öncelikle iyi bir diş taşı temizliği, ardından düzenli fırçalama ile giderilebilir. Ancak iç tabakada yani dentin tabakasında oluşan lekelenmeler fırçalama ile giderilmez; beyazlatma işlemi ile tedavi edilebilir.
Dişlerinizi her gün iki kez fırçalamak dişlerinizin ve diş etinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için en iyi yoldur. Ancak hangi diş macununu kullanacağınızı seçmek zor olabilir. Dişlerinizi fırçalarken koyu kırmızı diş eti görünümünü önlemeye yardımcı olan parodontax gibi bir diş macunu kullanmanız gerekebilir.
Prof.Dr. Eda GÜLER. Restoratif Diş Tedavisi A.D
Dişlerin gelişimine 2 embriyonel yaprak katkıda bulunur. Ektodermden diş minesi (substantia adamantina), Mesodermden dentin (substantia eburnea), diş pulpası ve sement (substantia ossea) gelişir.
Diş minesi canlı hücre içermediğinden yeniden büyüme kabiliyetinden yoksundur. Bir kere yok olduğunda, yeniden oluşamaz ve altındaki daha yumuşak tabakayı savunmasız bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri