Diş gıcırdatma,diş sıkma ya da diş taşlama olarak da bilinen bruksizm genellikle stres kaynaklı ortaya çıkan, ağız ve diş sağlığını olumsuz olarak etkileyen bir sağlık sorunudur. Bruksizm fark edilmediği veya tedavi edilmediği sürece dişlerde ciddi yıpranmalara ve hatta diş kayıplarına neden olabilir.
Diş taşı ağrıya neden olmaz ancak diş etlerinde iltihaplanmaya, diş çürüklerine ya da daha farklı hastalıklara yol açtığında genellikle ağrı şikayeti de meydana gelir. Özellikle diş etlerinde iltihaplanmaya neden olması durumunda daimi bir ağrı şikayeti ortaya çıkabiliyor.
Diş tartarı temizlenmezse birikmeye devam eder. Diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma, diş eti iltihabı (gingivitis), periodontitis (ileri diş eti iltihabı), diş kaybı gibi olumsuz durumlara yol açabilir. Ayrıca diş yüzeyini tamamen kaplayabilir. Ağız kokusu, bakteri birikimini artırarak ağız hijyenini bozabilir.
Diş taşı, dişlerin ön ve arka taraflarında diş eti çizgisi boyunca oluşur. Dişlerin arka tarafında görünen sarı lekeler tartar oluşumunun habercisidir. Bu belirtiler gözlemlendiğinde kısa sürede uzman bir hekime muayene olmak gerekir.
Diş taşı en çok alt dişlerin iç yüzeyinde üst dişlerde arka dişlerin yanağına bakan yüzeylerinde oluşur. Diş taşı yeterli ve etkin fırçalamanın olmadığı her yerde oluşabilir. Diş eti üzerine tükürükler çöker ve o sert kaya gibi yapılar dişlerin çevresini sarar. Bazen dişin altına doğruda ilerleyebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile diş taşı oluşmadan bu plaklar yok edilebilir. Böylece diş taşı temizliğine gerek kalmaz.
Ağız içindeki bakteriler süt, meyve suyu, alkolsüz içecekler, ekmek, makarna ve meyve gibi şekerli veya nişastalı yiyeceklerle karşılaştığında ve uzun süre temizlenmediğinde plak oluşumuna sebep olur. Bu bakteriler yiyecek ve içeceklerdeki karbonhidratları parçalayarak asitleri serbest bırakır.
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
Diş ipi kullanmak da diş taşı oluşumunu azaltacak yöntemlerden biridir. Zamanla dişlerde hasar meydana getirebilen diş taşlarının ortalama 6 ayda bir temizlenmesi gerekir. Diş taşı, dişlerde ve diş etlerinde kanama, tahriş gibi problemler oluşturabilir.
Eğer diş taşı temizlenmezse, diş etinde çekilme gözlemlenebilir. Bunun yanında daha ileri sorunlar da meydana gelebilir. Örneğin çene kemiği kaybı yaptığı için dişlerin sallanması ve düşmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Diş taşı temizleme işlemleri, düzenli olarak yapılması gereken işlemlerdir. Diş hekimlerinin önerisi genellikle, diş taşlarının 6 ayda bir temizlenmesi gerektiğidir. Daha sık yapılan uygulamalar dişlere zarar verebilir.
Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir. Yumuşak veya orta yumuşaklıkta bir diş fırçası kullanın.
Saf karbonat kullanımı dişlerde çizik, aşınma oluşturacağı sebebiyle önerilmemektedir. Ayrıca diş taşını oluşturan plakların birikimini de azalttığı ifade ediliyor. Bu etkileri sebebiyle karbonat kullanarak diş taşı temizleme yöntemi oldukça etkili olmaktadır. Karbonat aynı zamanda çok etkili bir temizleyicidir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Oluşan Boşluk
Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
Doğru ve yeterli fırçalanmayan dişler üzerinde önce bakteri plağı, ardından diş eti altına doğru ilerleyen diş taşları oluşur. Bu oluşuma zamanında müdahale edilip diş taşı temizliği yaptırılmadığı durumlarda ise diş taşları diş kökünde dişi tutan kemiği eritmeye başlar daha sonra da diş sallanır ve düşer.
Bu tedavi yapılırken sınırlar aşılmadığı, abartılmadığı sürece herhangi bir zararı yoktur, aksine faydası vardır. 6 ayda bir kere diş taşı kontrolünün yapılması gerekir.
Diş Temizleme İşlemi Acıtır mı? Diş taşı temizliği acı veren bir işlem değildir.
Böbrek taşlarının kolay bir şekilde atılmasını sağlayan limon tuzu tansiyonu da düzenlemektedir. Limon tuzunun cildi yenileyici özelliği de bulunur. Limon Tuzunun Faydaları Nelerdir? Limon tuzu ağız içerisindeki bakterileri yok ederek diş taşlarını düşürür.
Hastalarımıza zararlı görünen nokta ağız içerisindeki plağın tükürük etkisi ile yeniden taşlaşması ve yeniden diş taşı oluşumu fakat bu tamamen normal bir süreçtir ağız sağlığımızın korunması için diş taşı temizliğini belirli aralıklarla tekrarlamamız gerekir.
Öncelikle diş fırçasına karbonat sürerek dişler fırçalanabilir. Böylece hem dişler beyazlar, hem de diş taşları yumuşatılır hatta yok edilir. Diğer bir diş taşı temizleme yöntemi ise sirke kullanmaktır. Ayrıca Hindistan cevizi yağı da dişlerinizdeki tartar tabakalarını temizlemeye yardımcı olabilir.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Diş temizleme işleminin asıl amacı, diş taşı temizliği ve diş eti sağlığı için yapılır. Ancak diş temizleme işleminin beyazlatma etkisi de doğacaktır. Özellikle de diş temizleme işleminden sonraki ilk 24 -48 saat içinde dişlerdeki beyazlık etkisi gözle görülecek şekilde fark edilebilir.
Asitli ve Enerji içecekleri
Asit diş çürümesine neden olan en büyük tehlikedir. Asitli yiyecek ve içecekler şekerle birleşme olduğunda ortaya diş çürümesine sebep olan koşullar gerçekleşir. Kola, limon, soda, meyve suları ve benzeri türevler asit içerdiği için diş çürüten gıdaların arasında yer alır.
LISTERINE® TOTAL CARE, diş taşı oluşumunu azaltmak ve dişin doğal beyazlığını korumak için tartar birikimini azaltan özel bir içeriğe sahiptir.
Diş taşı temizliği, genel anlamda diş sağlığı, ağız kokusu ve kötü görünümün engellenmesi için önemli bir işlemdir. Diş taşı temizliği sonrasında uzun süre temiz ve sağlıklı dişlere kavuşmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri